perjantai 13. toukokuuta 2022

Kesäkioski, Lauri Hirvonen

Lauri Hirvonen


Kaikki tiet vievät Roomaan. Vaiko sittenkin kesäkioskille?Bretagnenbassetti Jeppe ottaa hatkat jäniksen perään. Ai ai, Emilian isää. Ei ajokoiraa voi päästää vapaaksi! Jopa wikipedia tietää, että ”vapaanapitäminen saattaa olla metsästysvietin vuoksi vaikeaa”. 


Eikä koiraa löydy mistään. Emilia kirjoittaa kadonnut-ilmoituksen ja kuulee, että kaikki tiet vievät Roomaan. Eli jos Jeppe vain jaksaa niin Roomasta sen voisi löytää? Rooman matkaan tarvitaan rahaa ja Emilia perustaa kaverinsa Oliverin kanssa kesäkioskin. 


Salaperäinen litistäjä tuhoaa kioskin öisin ja kaverukset ovat kelpo etsiviä syyllistä etsiessään. Aikuinen lukija toki arvaa heti, että syyllinen on Jeppe, joka ei tiedä Roomasta vaan nauttii vapaudestaan vohvelitaikinalla ja mustikkapiirakalla höystettynä. Vapaus ei loppupeleissä ole niin kovin kivaa ja lopulta Jeppe saadaan yöllä kiinni. Laihtuneena ja sotkuisena, mutta terveenä ja yhtä suloisena kuin aiemmin. Kesäkioski

Kesäkioski on hauskaa lukemista vasta lukemaan oppineille. Eli sitten kun LukuPalat onnistuu ongelmitta, voi tarttua tähän verrattain paksuun kirjaan. Teksti on suurikokoista ja selkeää. Rivinvälit ovat reiluja ja rivinleveys maltillinen. Lauri Hirvosen teksti on paikoin hulvattoman hauskaa ja erittäin jouhevaa. Varmasti juuri sopiva 6-9-vuotiaille. Lauri Hirvonen

Tarinasssa on surullinen elementti eli Jepen häviäminen, mutta kirjailija selvästi pyrkii häivyttämään surun taka-alalle siihen saakka kunnes ollaan lähellä Jepen löytymistä. Aluksi tämä ratkaisu tuntui minusta oudolta. Tokihan kaikki perheenjäsenet ovat kamalassa surussa ja hädässä, kun rakas koira häviää. Vaikea kuvitella, että siinä tilanteessa pystyisi kesäkioskia pitämään. Mutta kirjan lopulla tajusin, että todellisuutta on pakko hieman keventää, jotta kirja ei olisi ahdistava lapsilukijalleen.


Lauri Hirvonen on itse piirtänyt mustavalkoiset kuvat ja ne ovat oikein onnistuneita. Värikuvat olisivat olleet hieno juttu. Ehkä seuraavaan osaan? Kannen kesäisen keltainen väritys on kutsuvaa ja kirja tuntuu kädessä hienolta. Kaikin puolin onnistunut kesäkirja. 


Tekstiä voi aivan hyvin lukea ääneen nuoremmallekin lapselle tai vaikka lukea vuorolukuna lapsen kanssa, jos lukemiseen tarvitaan vähän enemmän kannustusta. Jos yhden neuvon voisin antaa kaikille vanhemmille, niin se olisi se, että kannustakaa lastanne lukemaan. Lukeminen on tärkein asia, joka auttaa lastanne koulutiellä. Ja jokainen lapsi tarvitsee palkintoja tasonsa mukaisesta lukemisesta. Kehuja, leluja tai vaikka ihan rahaa. 


Kirja sopii erinomaisesti sekä tytöille että pojille. Emilian isä on Portugalista kotoisin, joten myös maahanmuuttajataustaiselle lapselle löytyy samaistumiskohde. Hiiripisteet olivat kahdeksan. Pieni lukuhiiri arveli, että on kasvanut kirjasta jo ulos ja pisteet olisivat olleet vuotta aiemmin suuremmat. Kirja sopii siis parhaiten 7-8 vuotiaille.


MariaLukupäivä 9.5.2022

Julkaisuvuosi 2022


Lastenkijrablogi

Kirja-arvio, kirja-arvostelu

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...