perjantai 9. huhtikuuta 2021

Paula Noronen Supermarsu ja Lööppilehmän tapaus, Outo toveri ja Kutistuva koulu

Paula Noronen


Supermarsu ja elämän suuret viisaudet


Paula Noronen on suomalaisen lastenkirjallisuuden kuningatar. Ei siitä pääse mihinkään. Ei ole meillä toista lastenkirjailijaa, joka osaisi kirjoittaa yhtä hauskasti ja vetävästi myös oikeasti vaikeista asioista ja ohjata lasta pohtimaan elämän suuria kysymyksiä ikään kuin vahingossa. 


Kolmen sortin marsuja


Jättiläismarsu on jättimäinen marsu, joka asuu Lahden mäkihyppytornin laella ja sieltä käsin auttaa 11-vuotiasta Emiliaa pelastamaan maailmaa. Jättiläismarsun luokse Emilia pääsee juomalla oman lemmikkimarsunsa Marsu-Halosen juomavettä, joka muuttaa Emilian supervoimia omaavaksi Supermarsuksi. 


Lööppilehmän tapaus


Paula NoronenJokaisen kirjan tarinat käsittelevät erilaisia hullutuksia. Lööppilehmässä Emilian koululuokka saa eläimiä hoidettavaksi ja Emilia pelastaa lehmän teuraaksi joutumiselta Big Brother-taloon, joka täytyy ääriään myöten lehmänlannasta. Opimme sen, että stressaantuneena lehmä todellakin kakkaa. Ja kakkaa. Loppuviimein Hilda-lehmä talutetaan Viikkiin lepolomalle ja kaikki on hyvin. 


Miten osuva piikki Noroselta. Big Brother-talo on kuvainnollisesti täynnä lehmänlantaa ilman lehmääkin. 


Oikeasti Lööppilehmässä käsitellään vanhemman työttömyyttä ja sen aiheuttamia tunteita. Emilian isä on kirjan lopussa tarinan sankari, joka pelastaa lehmän ja Emilia tajuaa, että työttömyys ei muuta ihmistä ja kuinka kiva isä oikeasti onkaan.


” , eihän isä voinut sitä voinut tietää, että minä olin hävennyt häntä ja työttömyyttä. Jäin isän syliin istumaan. Joskus 11-vuotias saa olla sylissä, vaikka onkin niin sanotusti liian vanha sellaiseen.”


Kasa muitakin viisauksia löytyy. 


”Se, mille ei mitään voi, pitää hyväksyä. Se, mille jotain voi, sen puolesta voi taistella.”


Tähän tosin lisäisin sen, että suurin vaikeus elämässä on erottaa, mitkä asiat kuuluvat ensimmäisiin ja mitkä ovat jälkimmäisiä.


Tai minun lempparini lol


”Äiti on niin viisas”Viisaudesta ja empatiasta


Joskus netissä törmää keskusteluihin, joissa kysytään neuvoja kirjoihin, joista lapsi oppisi empaattisuutta ja jotka käsittelisivät vaikeita elämäntilanteita. Koskaan en ole nähnyt Supermarsuja näissä listoissa ja on vain pakko ihmetellä, että miksi ei? 


Supermarsut ovat täynnä filosofisia pohdintoja ja hyviä elämänohjeita ja niissä käsitellään empaattisesti vaikka mitä. Mutta ne ovat hauskoja ja eivät osoittele tai ole tahallaan ns. vaikeita. Ja juuri siksi ne ovatkin loistavia oikean ja väärän opettamiseeen. 


Kutistuvassa koulussa käsitellään mm. rahan merkitystä (”uskokaa itteenne, älkää rahaan”) ja Oudossa toverissa erilaisuutta ja ennakkoluuloja. Kaikki kuitenkin hauskasti ja vetävästi. 


Kaikki kirjat sopisivat oikeastaan pakollisiksi koulukirjoiksi. Moni vanhempi saattaisi nostaa kulmakarvoja, jos supermarsuilu olisi kouluaine, mutta hyöty lapsilukijalle olisi uskoakseni kiistaton.


Supermarsut sopivat erinomaisesti ala-asteikäisille heti, kun tekstin vaan pystyy lukemaan. Teksti on selkeää, mutta ei liian yksinkertaista. Rivivälit ovat normaalia suurempia ja rivinleveys normaali. Värikuvia on siellä täällä. Ala-asteen viimeisillä luokilla kirjat toki avautuvat paremmin kuin ala-asteen ensimmäisillä luokilla, koska kirjoissa on monta tasoa. 


Supermarsut ovat jakaantuneet kahdelle kustantamolle ja kuvittajalle. Nämä aiemmat on kuvittanut Pauliina Mäkelä ja kuvitus on jo vähän aikaansa nähnyt. Teksti sen sijaan on kuin painotuoretta. 


Paula Noronen on kirjoittanut paljon muutakin. Juuri lukemaan oppineille sopii Yökoulu-sarja.


Sen jälkeen kannattaa avata Tagli ja Telle kirjatMariaLukupäivät 23.3. 24.3. Ja 24.3.2021

Julkaisuvuodet 2008, 2011 ja 2013


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com

Lastenkirjablogit, kirjablogi, kirjablogit

Kirja-arvio, kirja-arvostelu

sunnuntai 4. huhtikuuta 2021

Widmark LasseMaijan Etsivätoimisto Kullan arvoitus ja Elokuvan arvoitus

Martin Widmark


Widmark rules


Widmarkin kirjat ovat niin hauskoja, että ne tulee itsekin luettua. Tänään kaivauduin Kullan arvoitukseen ja luin modernista näyttelijätyön treenauksesta Elokuvan arvoituksessa. 


Kullan arvoitus


Miten tehdä onnistunut kultaryöstö? Vallilan kaupunkiin on tullut 250 kiloa kultaa ja se kärrätään pankkiholviin. Kulta katoaa yön aikana ja Lasse-Maijan etsivätoimistolla on kädet täynnä työtä poliisimestarin apuna. 


Valvontakamera näyttää pankkiholvia sisältä päin ja syyllisiä ei näy. Silti kulta on hävinnyt. Nerokkaat varkaat ovat varastaneet kullan käyttäen kulkemiseen sitä pientä kaistaletta huoneesta, joka ei valvontakamerassa näy. Koko ajan avonaisen holvin oven päälle on viritetty harmaa lakanakopio. Rakeisessa valvontakameranauhassa ei lakanaa erota oikeasta ovesta. 


Lasse-Maijan etsivätoimistoSyyllisiä on tällä kertaa peräti kolme. Yksi heistä peräti itse pankinjohtaja. Pahaksi (tai hyväksi) onneksi varkaiden pakomatka keskeytyy rengasrikkoon ja ohi ajava poliisipartio korjaa varkaat talteen. Vararengas kun on jäänyt kultaharkkojen alle ja ketä tahansa poliisia epäilyttäisi kultaharkkoja pientareelle latova kolmikko.


Elokuvan arvoitus


Vallilaan tulee kuuluisa elokuvaryhmä kuvaamaan siirappista filmiä. Yhtä aikaa optikkoliike herättää kummallista mielenkiintoa. Salaperäinen parrakas mies haluaa käydä kaikki silmälasit lävitse. Myös ne jotka ovat varastohuoneessa. 


Elokuvan kuvauksissa narrataan poliisimestari uudenlaiseen tunnenäyttelykokeeseen eli lukittuun häkkiin yön ajaksi. Ja sinä yönä optikkoliikkeessä käy varkaita. Silmälaseja ei kuitenkaan viedä. Mutta mistä onkaan kyse? 


Lasse-Maijan EtsivätoimistoJuoneen liittyy Amerikasta aikoinaan Vallilaan muuttanut timantteja kyseenalaisin keinoin hankkinut mies, joka on piilottanut aarteensa uuden talonsa kellariin. Ja tuo kellari on juuri nykyisen optikkoliikkeen alapuolella. Ennen kuolemaansa hän on jättänyt nuorelle sukulaiselleen viestin, jossa kertoo, missä aarre on ja nyt tuo nuori sukulainen on elokuvatähti, näyttelijätär. 


Lasse ja Maija huijaavat syyllisen esille. Pohdittavaksi jää, miksi kuuluisa elokuvanäyttelijätär tarvitsee enempää rahaa. Ja mitä luonnenäyttelyn saralla olisi poliisimestarilla vielä ollutkaan opittavaa vietettyään yön häkkilintuna.


Widmark on vasta lukemaan oppineiden kirjallisuuden yksi peruspilari. Teksti on isoa, rivivälit isoja ja rivillä ei ole montaa sanaa. Kuvia on paljon, lähes joka sivulla ja uudemmissa painoksisssa kuvat ovat värikuvia. 


Helena Willisin kuvat eivät ole minun makuuni, mutta eihän näitä vanhempia varten tehdäkään. Pieni lukuhiiri antoi kirjoille kympit. Lisää Widmarkkeja löytyy täältä.


Lasse-Maijan etsivätoimiston lisäksi kannattaa muistaa lainata myös Nelli Rapp -kirjoja   Lisää Lasse-Maijan etsivätoimistoa löydät täältä.


Kaikkien lasten iloksi Widmarkeja on paljon, joten ihan heti ne eivät lopu. Toisaalta nämä ovat niin hyviä, että ne silti loppuvat. Ainakin pikku lukuhiiri on kahlannut kaikki lävitse. Onneksi näitä voi lukea aina uudelleen. 


Maria


Lukupäivät 14.10.2020 ja 31.10.2020

Julkaisuvuodet 2006 ja 2020 (ruotsiksi 2019)


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/?m=1

Lastenkirjablogit, kirjablogi, kirjablogit

Kirja-arvostelu, kirja-arvio

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...