sunnuntai 4. huhtikuuta 2021

Widmark LasseMaijan Etsivätoimisto Kullan arvoitus ja Elokuvan arvoitus

Martin Widmark


Widmark rules


Widmarkin kirjat ovat niin hauskoja, että ne tulee itsekin luettua. Tänään kaivauduin Kullan arvoitukseen ja luin modernista näyttelijätyön treenauksesta Elokuvan arvoituksessa. 


Kullan arvoitus


Miten tehdä onnistunut kultaryöstö? Vallilan kaupunkiin on tullut 250 kiloa kultaa ja se kärrätään pankkiholviin. Kulta katoaa yön aikana ja Lasse-Maijan etsivätoimistolla on kädet täynnä työtä poliisimestarin apuna. 


Valvontakamera näyttää pankkiholvia sisältä päin ja syyllisiä ei näy. Silti kulta on hävinnyt. Nerokkaat varkaat ovat varastaneet kullan käyttäen kulkemiseen sitä pientä kaistaletta huoneesta, joka ei valvontakamerassa näy. Koko ajan avonaisen holvin oven päälle on viritetty harmaa lakanakopio. Rakeisessa valvontakameranauhassa ei lakanaa erota oikeasta ovesta. 


Lasse-Maijan etsivätoimistoSyyllisiä on tällä kertaa peräti kolme. Yksi heistä peräti itse pankinjohtaja. Pahaksi (tai hyväksi) onneksi varkaiden pakomatka keskeytyy rengasrikkoon ja ohi ajava poliisipartio korjaa varkaat talteen. Vararengas kun on jäänyt kultaharkkojen alle ja ketä tahansa poliisia epäilyttäisi kultaharkkoja pientareelle latova kolmikko.


Elokuvan arvoitus


Vallilaan tulee kuuluisa elokuvaryhmä kuvaamaan siirappista filmiä. Yhtä aikaa optikkoliike herättää kummallista mielenkiintoa. Salaperäinen parrakas mies haluaa käydä kaikki silmälasit lävitse. Myös ne jotka ovat varastohuoneessa. 


Elokuvan kuvauksissa narrataan poliisimestari uudenlaiseen tunnenäyttelykokeeseen eli lukittuun häkkiin yön ajaksi. Ja sinä yönä optikkoliikkeessä käy varkaita. Silmälaseja ei kuitenkaan viedä. Mutta mistä onkaan kyse? 


Lasse-Maijan EtsivätoimistoJuoneen liittyy Amerikasta aikoinaan Vallilaan muuttanut timantteja kyseenalaisin keinoin hankkinut mies, joka on piilottanut aarteensa uuden talonsa kellariin. Ja tuo kellari on juuri nykyisen optikkoliikkeen alapuolella. Ennen kuolemaansa hän on jättänyt nuorelle sukulaiselleen viestin, jossa kertoo, missä aarre on ja nyt tuo nuori sukulainen on elokuvatähti, näyttelijätär. 


Lasse ja Maija huijaavat syyllisen esille. Pohdittavaksi jää, miksi kuuluisa elokuvanäyttelijätär tarvitsee enempää rahaa. Ja mitä luonnenäyttelyn saralla olisi poliisimestarilla vielä ollutkaan opittavaa vietettyään yön häkkilintuna.


Widmark on vasta lukemaan oppineiden kirjallisuuden yksi peruspilari. Teksti on isoa, rivivälit isoja ja rivillä ei ole montaa sanaa. Kuvia on paljon, lähes joka sivulla ja uudemmissa painoksisssa kuvat ovat värikuvia. 


Helena Willisin kuvat eivät ole minun makuuni, mutta eihän näitä vanhempia varten tehdäkään. Pieni lukuhiiri antoi kirjoille kympit. Lisää Widmarkkeja löytyy täältä.


Lasse-Maijan etsivätoimiston lisäksi kannattaa muistaa lainata myös Nelli Rapp -kirjoja   Lisää Lasse-Maijan etsivätoimistoa löydät täältä.


Kaikkien lasten iloksi Widmarkeja on paljon, joten ihan heti ne eivät lopu. Toisaalta nämä ovat niin hyviä, että ne silti loppuvat. Ainakin pikku lukuhiiri on kahlannut kaikki lävitse. Onneksi näitä voi lukea aina uudelleen. 


Maria


Lukupäivät 14.10.2020 ja 31.10.2020

Julkaisuvuodet 2006 ja 2020 (ruotsiksi 2019)


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/?m=1

Lastenkirjablogit, kirjablogi, kirjablogit

Kirja-arvostelu, kirja-arvio

1 kommentti:

  1. Kiitos lukuvinkistä. Täytyisi lapsille etsiä uutta luettavaa ja kuopus on kiinnostunut arvoituksista, etsivätoimistoista ja agenteista. Kirjassa paikkana Vallila joten vielä parempi koska asumme Helsingissä.

    VastaaPoista

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...