lauantai 20. helmikuuta 2021

Joanna Heinonen Herkko ja Kukoistavien Kukkien Kysymys, Kadonneen Ajan Arvoitus

Herkko ja Kukostavien Kukkien Kysymys


Poirot ja elävä lakana




Joanna Heinosen Herkko-kirjat pieni lukuhiiri luki kuukausi sitten, mutta ne ovat pyörineet sivupöydällä odottaen sitä hetkeä, että osaisin niistä jotain järkevää kirjoittaa. Ja sitä hetkeä ne ovatkin sitten saaneet odottaa.


Syy on se, että tarinoita on hyvin vaikea kuvata. Ne ovat niin monitahoisia. Sen lisäksi, että kirjat ovat hauskoja koululaiskirjoja, niissä kirjoitetaan niin isoista asioista, että omat kirjalliset kyvyt uhkaavat kuihtua jo kirjoittamista ajatellessa. 


Kukoistavien kukkien kysymys on näistä kirjoista onnistuneempi, joten aloitetaan siitä. Tässä kirjassa on hyvin toimiva juoni. Herkko Möttönen alias Agatha Christien Poirot ja Martta alias Miss Marple selvittävät kuka kastelee öisin salaa kasveja, vaikka kuumuusaallon vuoksi veden ylimääräistä kulutusta on käsketty välttää. Epäiltyjä on useita ja syyllisiksi paljastuvat lopulta 3 vanhaa naista (Löfgrenin tantat), joille ulkoiset seikat ovat jääneet liian tärkeiksi oikeasti tärkeiden kysymysten sijaan. 


Herkko ja Martta herättelevät tantat huomaamaan ilmastonmuutoksen ja loppuviimein juuri tantat ovat toimeenpanevana voimana kaupunginosan ilmastonmuutoksen vastaisessa mielenosoituksessa. Mummot laittavat ärsyttävälle ja vähättelevälle herra Nivukselle luun kurkkuun ja yhteistuumin koko asuinalue tarttuu luonnonsuojelun aatteeseen.


Kukoistavien kukkien kysymys on siis hyväntuulen kirja ilmastonmuutoksesta ja siitä, että jokainen voi tehdä aina jotain ja ajatella vaikeita asioita uudelleen. Aihe on ajan hermolla olematta liian osoittava. 


Teksti on sujuvaa ja lapselle sopivaa. Hauskoja kuvia on siellä täällä. Tekstikoko, rivinleveys ja rivivälit ovat jo normaaleja, joten nämä eivät ole aloittelevalle lukijalle sopivia kirjoja. Filosofiaa kirjassa on ja pohdintoja elämästä yleensä, mutta sitä on sopiva määrä ja kirjan voi lukea myös aivan tavallisena hauskana koululaiskirjana. Sen takaa Herkon lakana-kaveri Hastings ja Martin tyynyliinakaveri. Eläviä liinavaatteita siis. 



Joanna Heinonen


Tai sitten sen voi lukea kirjana, jossa avataan lapsen käsitettäväksi isoja kysymyksiä. Pieni lukuhiiri antoi kirjalle täydet 10 pistettä, joten tätä tohdin suositella laajalle joukolle. Lukuhiiren mukaan kirja oli hauska, viihdyttävä ja vähän hassu. 


Jos olisin opettaja, tämä olisi sellainen kirja, jota luetuttaisin ehkä ala-asteen neljännellä tai viidennellä luokalla. On paljon kirjoja, joiden ainoa tarkoitus on opettaa parempaa lukutaitoa. Sitten on kirjoja, joiden tarkoitus on saada lapsi pohtimaan ja joista voi keskustella pidempään lukemisen jälkeen. Tämä on sellainen kirja.


Herkko


Joanna Heinonen



Voiko lastenkirjan kirjoittaa liian vaikeaksi?


Tätä kysymystä pyörittelin Joanna Heinosen ensimmäistä Herkko-kirjaa lukiessa. Herkon eli Poirotin ensimmäinen keissi on kadonnen ajan arvoitus. Aika tuntuu katoavan Herkon äidiltä ja oikeastaan kaikilta muiltakin aikuisilta. Herkko, Martta ja elävä lakana etsivät kadonnutta aikaa kaikilta lähistön aikuisilta ja paljastavat aikavarkaiksi Löfgrenin tantat. He ovat järjestämässä myyjäisiä, joihin kuluu kaikkien muiden aika. Lopussa Herkon äiti saa oivalluksen. Pitää osata sanoa ”ei” ja käyttää aikansa sellaiseen, jonka itse näkee parhaaksi. 


Kirja on niin filosofinen keitos, että puuro saattaa olla jo liian sakeaa. Siinä käsitellään jaksaminen ja ihmisten yhdessä toimimisen teemoja. Lisäksi pohditaan, onko työttömällä aikaa ja mitä tapahtuu ajalle, kun toinen vanhemmista on reissutyössä. Muita teemoja ovat erillisyyden tunne ja erilaisuuden hyväksyminen sekä ystävän löytäminen ja rakkaus. Samalla opetellaan vaikeita sanoja kuten metafora ja oodi. 


Vaikka kaikki osaset ovat hyviä, niitä on tässä kirjassa yksinkertaisesti liikaa. Säästän teidät pitkälliseltä pohdinnaltani, mitä elävä lakana kirjassa metaforoi. Kuten myös naisena ja miehenä ja äitinä ja isänä olemisen esseiltä.


Herkko on kirjoitettu tässä kirjassa 9-vuotiaaksi. Katsovatko 9-vuotiaat televisiosta Christien murhamysteerejä? Keskimääräiselle 9-vuotiaalle tämän kirjan teemat taitavat mennä ohitse ja lujaa enkä oikein osaa kuvitella tätä luokassa luettavaksi. Millainen ala-asteen luokka pystyisi keskustelemaan kirjan teemoista? Pieni lukuhiiri antoi kirjalle 9 pistettä, joten kyllä se luettava kirja on. Arvelen kuitenkin, että pieni lukuhiiri ei ymmärtänyt kirjasta kuin osan. 


Voisiko olla niin, että kirjailija on ensimmäiseen kirjaansa ympännyt kaiken mahdollisen ja vielä vähän lisää. Kenties kaiken sen, mitä on halunnut aina kirjoittaa? Toinen kirja on minusta paljon selkeämpi kirjallisesti ja paremmin kohderyhmälleen sopiva, vaikka sekin käsittelee suuria asioita.  


Kukoistavien kukkien kirjassa filosofi toteaa ”kaikki mitä voidaan ajatella, voidaan ajatella selkeästi. Ja kaikki mitä voidaan sanoa, voidaan sanoa selkeästi”.  Mutta sama toimii myös kirjoittamisessa. 



Maria


Lukupäivät 6.1.2021 ja 17.1.2021 

Julkaisuvuodet 2019 ja 2020


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/

torstai 18. helmikuuta 2021

Zanna Davidson Billy and the Minimonsters (Mauno ja Muka-Monsterit-sarja)

 

Zanna Davidson


Haisevia pikkumonstereita


Tuntuuko sinusta joskus siltä, että lapsen sukat ovat niin likaisia, että ne voisivat kävellä itse pesukoneeseen? Turha syyttää sukkia, sillä sukkien kasaan saattaa olla pesiytynyt pikkuhirviöitä. Tai oikeammin muka-monstereita.


Mauno ja Muka-Monsterit

Mauno ja mukamonsterit-kirjoja on pari suomennettu ja enemmän löytyy alkuperäiskielellä englanniksi. Jutun juoni kulkee siten, että Maunon eli englanniksi Billyn saaman kirppiskaapin mukana muuttaa kasa pikkuhirviöitä. Suloisia äklötyksiä, jotka haisevat ja pahalle. Pienet haisevat monsterit ystävystyvät Maunon kanssa ja tekevät Maunon päivistä mutkikkaita keksinnöillään. 


Zanna Davidson

Mainitsinko jo hajun?


Haisevaa hauskuutta nimittäin seuraa, kun Mauno haluaa pitää uudet lemmikkinsä vanhemmilta salassa. Tässä ensimmäisessä kirjassa Mauno tutustuu mukamonstereihin ja pelastaa ne hukkumiskuolemalta pesukoneesta, minne Maunon äiti on ne likaisten sukkien kanssa työntänyt.


Kirjassa on hyvin vähän tekstiä ja paljon sarjakuvatyyppistä tarinankerrontaa. Tämä soveltuu parhaiten lapsille, jotka viihtyvät sarjakuvien parissa. Pieni lukuhiiri ei ole sarjakuvien ystävä, joten pisteet olivat vain 6. 


Sopivalle lukijalle nämä ovat kymmenen pisteen kirjoja. Kirjat on tehty hyvin, Melanie Williamsonin kuvat ovat mukaansatempaavia ja tarina saa varmasti monen lapsen nauramaan makeasti. Teksti on fontiltaan vaihtelevaa, joten aivan aloittelevalle lukijalle se saattaa olla liian vaikeaa. Toisaalta tekstiä on niin vähän, että ehkä se ei haittaa? 


Zanna Davidson

Zanna Davidson



Englanninkielisinä nämä soveltuvat erinomaisesti ensimmäisiksi englanninkielisiksi kirjoiksi A1 englannin lukijalle ala-asteella. Kuvia on niin paljon, että ei haittaa, vaikka joku sana jäisikin ymmärtämättä. Kirjasta oppii kyllä tärkeimpiä ala-astelaisen englannin sanoja eli slime, plan, trap, wait, don’t ja rescue. Ja kaikista tärkein eli fart.


Maria


Lukupäivä 2/2021


Julkaisuvuosi 2017


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/

keskiviikko 17. helmikuuta 2021

Martin Widmark Frankensteinin kummajainen ja Kaksi pahaa sutta


Kauhuagentti Nelli Rappa


Älkää unohtako Nelli Rappia. Ja kasvismakkaran voimaa.


Minun piti vain silmäillä nämä pienen lukuhiiren lukemat kirjat. Toisin kävi. Luin kirjat kokonaan ja nautin. 


Nelli Rapp alias Kauhuagentti numero 10 ratkoo kirjoissa kauhistuttavan Frankensteinilaisen ongelmat sekä muuttaa kaksi ihmissutta pysyvästi ihmisiksi. Nelli Rappin pääsyn Kauhuagentiksi voi lukea täältä.


Frankensteinin kummajaisen tarina on oikeastaan aika ihana. Tunteeton Sakari Kivelä perii velkoja työkseen sekä kärsii kahden oikean jalan syndroomasta. Hirviön kokoamisvaiheessa joku on erehtynyt asentamaan Sakarille kaksi oikeaa jalkaterää ja siksi Kivelä kärsii tunteettomuuden lisäksi jalkakivuista. Tarkkuutta sinne kokoamislinjalle! 


Martina Widmark


Nelli johdattaa miehen Elli Vuorelman jalkahoitolaan ja kuinkas käykään, Elli ja Sakari rakastuvat. Sakari vaihtaa työpaikkaa Pelastusarmeijaan ja Nelli saa luvan kiinnittää helmen agenttipinssiinsä. Homma hoidettu.
 



Nauru parantaa haavat


Kaksi pahaa sutta -kirjassa meille selviää, että ihmissudet eivät osaa nauraa ja jos sudeksi muuttumisen prosessin kesken niitä häiritään riittävän suurella järkytyksellä, muutosprosessi keskeytyy. Ja mikä olisikaan suurempi järkytys kuin syödä tietämättään kasvisnakkeja? Kuulen jo korvissani paatuneen lihansyöjän järkytyksen. ”Miten tämä pääsi tapahtumaan! Kuka ryökäle syöttää salaa kasviksia! Lihaa sen olla pitää.”

No, leikki sikseen. Ihmissudet täytyy myös saada nauramaan. Ja sehän onnistuu Nellin uskollisen apurikoiran, Lontoon avulla. Ja taasen on hyvä työ tehty ja helmi ansaittu.


Martina Widmark



Widmarkin teksti on aina yhtä sujuvaa ja helppolukuista. Kirjaimet ovat isoja, samoin rivivälit, eikä rivillä ole montaa sanaa. Kirjoissa on, kuinka sattuukaan, 77 sivua kummassakin.


Vaikka kirjoissa puhutaan ihmissusista ja frankensteinilaisista, ne eivät ole oikeasti pelottavia. Parhaiten nämä sopivat vauhdikkaille 7-9 vuotiaille lapsille, jotka lukevat ensimmäisiä oikeita kirjojaan. Kirjoissa on normaalin fontin lisäksi toista fonttityyppiä Nellin saamissa agenttikirjeissä ja pieni lukija saattaa tarvita niissä aluksi aikuisen apua. Nämä ovat hauskoja kirjoja myös aikuiselle, joten vuorottain ääneen lukemiseen nämä sopivat myös hyvin. Kuvitus on Christina Alvnerin.


Pieni lukuhiiri antoi Frankensteinille 10 pistettä ja ihmissusille 9. 


Maria


Lukupäivä 17.2.2021

Julkaisuvuodet 2011 ja 2012 (2003 ja 2004 ruotsiksi)


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/

tiistai 16. helmikuuta 2021

Alex Milway, Hotelli Flamingo Helleaalto ja Kokkauskisa

Alex Milway


Mitä yhteistä on lehmän ruohointoleranssilla ja suklaatulivuorella?


Oikeastaan ei yhtään mitään, paitsi tuotoksen väri, mutta uusimpaan Hotelli Flamingo kirjaan molemmat mahtuvat.


Hotelli Flamingoon tarvitaan talvikaudella lisää liikevaihtoa ja Anna (hotellin johtaja) keksii järjestää kokkauskisan. Herkullisten luomusten houkuttelemana hotelli täyttyy erilaisista vieraista. Joistain on pienempiä ongelmia, kuten Luukas Lonkerlot tursaasta, jonka kylpyveteen kuluu kaikki kokki Madame Le Possun kallisarvoinen merileväsuola. 


Ja joistain on enemmän ongelmia, kuten Rouva Sarvipäästä, jonka lehmänlantajätöksiä on aivan liikaa hotellin käytävillä. Johtuen siitä ruohointoleranssista.


Tärkein vieras on kuitenkin sattumalta saapunut ja lentokykynsä menettänyt stunttikyyhky Alfonso, joka oppii uudelleen lentämään. Kokkauskisan voittaa paikallisen ravintolan kokki, mutta voitto ei olekaan tärkein vaan se, että hotelli on taas täynnä.


Tämä osa Hotelli Flamingoa on vähän eri tyyppinen kuin sarjan ensimmäinen osa, jonka arvostelu löytyy täältä. Voisi sanoa, että tässä kirjassa on enemmän vauhtia ja lehmänkakkaa, mutta vähemmän vaaleanpunaista hienostelua. 


Teksti on selkeää, rivivälit ovat reiluja ja rivinleveys kapea. Sivuja on 181. Kuvia on paljon ja ne ovat tuttuun tapaan vaaleanpuna-harmaita. Pieni lukuhiiri antoi kirjalle 10 pistettä.



Alex Milway


Helteistä kesäpäivää


Helleaalto on julkaistu ennen Kokkauskisaa ja siinä Anna on varsinaisessa lämpötilojen ristipaineessa. Kuningas ja kuningatar pingviini kunnioittavat hotellia vierailullaan ja tottakai haluavat jääkylmää keskellä kesän helleaaltoa. Kilpailevan hotelli Hohdon vakooja rikkoo hotellin viilennysjärjestelmän, jonka korjaamiseen kuluu tovi. Lopulta kaikki löytävät yhteisen sovun ja sopivan lämpötilan ja Anna on taas onnelinen. 


Helleaallo sai pieneltä hiireltä myös 10 pistettä. Helleaalto muistuttaa enemmän aiempia Hotelli Flamingoja. Toimintaa löytyy, mutta ei ihan yhtä paljoa kuin Kokkauskisassa. Tai ainakin toiminta on puhtaampaa.


Kirjallisesti olen itse edelleen samaa mieltä kuin ensimmäistä Hotelli Flamingoa tutkiessa. Tarvitaanko vielä yhtä kirjasarjaa puhuvista eläimistä? Sekä Helleaalto että Kokkauskisa ovat kuitenkin parempia kuin Hotelli Flamingon ensimmäinen osa ja kohderyhmälleen eli 7-9 vuotiaille tytöille kivoja kirjoja, joten mikä minä olen arvostelemaan? 



Maria



Lukupäivät 21.1.2021 ja 15.2.2021

Jukaisuvuodet suomennoksille 2020 ja 2021 


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/

maanantai 15. helmikuuta 2021

Paula Noronen Tagli ja Telle Tehtävä Sirkussaarella

Paula Noronen


Jos sattuu joutumaan ruotsia puhuvan suden vangiksi, kannattaa juosta ja lujaa


Sen ainakin oppii Paula Norosen ja kuvittaja Oili Kokkosen Tagli ja Telle kirjasta. Ja sen, että kaksoset voivat olla täysin erilaisia luonteeltaan.



Paula Noronen

Tagli ja Telle




Tagli ja Telle asuvat Muhku-ostoskeskuksen yläkerrassa ja joutuvat kirjassa aikamoiseen seikkailuun sillä aikaa kun vanhemmat viettävät omaa lomaa viidakossa. Viidakossa kun on liian vaarallista lapsille. Turvallisempaa olisi ollut ottaa Tagli ja Telle mukaan sademetsään sillä vaaralliseen seikkailuun he tässä kirjassa joutuvat. 


Sirkus Maurizio saapuu kaupunkiin. Sirkuksesta katoaa eläimiä ja syylliseksi paljastuu itse Maurizio. Maurizio ei kuitenkaan ole Maurizio vaan ilkeä kaksoisveli Paurizio. Lapset pelastavat eläimet karulta kohtalolta sillä Paurizion tarkoitus on tehdä niistä kynttilänjalkoja. Aikamoinen palovaara, eikö vaan? 


Telle joutuu ruotsia puhuvan suden takaa-ajamaksi ja lopulta lapset vangitaan kaappiin, josta poliisi heidät pelastaa. Paurizio päätyy lukemaan tiilenpäitä ja lapset saavat palkkioksi Seppo-papukaijan.


Norosen teksti on vauhdikasta, kuten aina. Kirjaisimet ovat selkeitä ja sans serif-tyyppisiä eli ilman pääteviivoja, joten teksti saattaa olla helpompaa lukivaikeuksista kärsivän lukea. Rivivälit ovat kuitenkin suhteellisen pienet ja tekstiä on reilusti sivua kohden, joten aivan vasta lukemaan oppineelle tämä saattaa olla liian vaikea. Kuvia on paljon ja ne ovat yhtä vauhdikkaita kuin teksti. Ei ole yllätys, että pieni lukuhiiri antoi tälle täydet kymmenen pistettä. 


Jotkut vitsit ovat aikuisen korviin kyseenalaisia. Kuten vaikkapa kehotus kokeilla, miltä ongenkoukku tuntuu huulessa. Ja kyseenalaista on myös lasten retket suljetussa kauppakeskuksessa napsimassa sieltä sun täältä syötävää ja lainaamassa myyntitavaroita. Mutta toisaalta sellainen taitaa olla aika monen lapsen unelmien täyttymys. Itsekin muistan joskus lapsena unelmoineeni siitä, että olisin saanut viettää suljetussa ostoskeskuksessa salaa öitä. Vanhemmat viidakossa ja vapaasti jäätelöä ja karjalanpiirakoita, kuka sellaisesta nyt ei pitäisi?


Toisen Tagli ja Telle-kirjn arvion löydät täältä.



Maria


P.S. Kuvittaja Oili Kokkonen on selvästi unohtanut tuotteistamisen voiman. Kirjan sisäkansista saisi loistavaa digiprinttitrikoota ja kirjan julkaisuvuonna 2016 se olisi revitty käsistä.


Oili Kokkonen

Maria



Lukupäivä 14.2.2021

Julkaisuvuosi 2016


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/

sunnuntai 14. helmikuuta 2021

Paula Noronen Yökoulu-sarja

Paula Noronen



Mikä mielikuvitus! 
Mikä mieletön mielikuvitus!



Nostan hattu Paula Noroselle. Ja niin nostaa aika moni eka- ja tokaluokkalainenkin. Onko hauskempia kirjoja olemassa? 


Yökoulu-sarja on järjetöntä sanakikkailua ja sopii erinomaisesti juuri lukemaan oppineille. Nämä olivat ensimmäisiä kirjoja, mitä pieni lukuhiiri luettavakseen valitsi. Hieman ensin nostin kulmakarvojani ja pohdin, ovatko vitsit hyviä vai ei. Sitten luin lisää ja kulmakarvani kääntyivät naurukaarelle. Norosen kirjoissa lasketaan leikkiä vaikka millä, mutta pohjavire on positiivinen.


Kirjojen suosio on suurta eikä syyttä. Vetävä teksti ja hullunhauskat juonet ovat takeina siitä, että iso osa lapsista lukee niistä ainakin muutaman. Pieni lukuhiiri luki jokaisen useaan kertaan. Pisteet tietenkin täydet kympit kaikille.


Perusjuoni kertoo hirviöiden koulusta, jota käydään yöaikaan. Kutakuinkin kaikki asiat ovat ihan päälaellaan verrattuna päiväajan elämään. Zombit, vampyyrit, luurangot ja kaikenlaiset oudot otukset heräävät yöllä haudoistaan koulun penkille. Ja sitten seikkaillaan. Opettaja katoaa, koululaiset imeytyvät uimahallin pohjan tulpasta viemäreihin tai hirveä hammaskeiju yrittää saada lapset syömään niin paljon sokeria, että hampaat tippuvat pois suusta. Kaikki kääntyy aina lopulta parhain päin. Yökoulun sanoin: ”Loppu hyvin, kaikki huonosti”.


Kirjoissa on monia oivalluksia, jotka varmasti jäävät elämään omaa elämäänsä lasten jutuissa. Vai mitä tuumaatte ”moka-paloista” (”syö mut ja mokaa”). Nauravien nakkien tilalla on tietysti itkevät nakit ja myrkkykeksit ovat ihania. 



Yökoulu


Entäpä  täiarmeija, joka on aina valmiina palvelukseen? Täikampa toisessa kädessä lapsen päätä täishampoolla pestessä voi hyvin nauraa vapauttavasti sille, että täit todellakin liikkuvat armeijana. 



Paula Noronen


Tai kehotus Lauri Luurangolle: ”Lauri, kokoa itsesi” kun Lauri on pelosta kauhuissaan hajonnut kasaksi luita lattialla.



Paula Noronen


Kuvia on paljon ja tekstin määrä sivua kohden on maltillinen. Teksti on isohkoa ja rivivälit isoja. Nämä sopivat kenelle tahansa vauhdikkaista kirjoista pitävälle lapselle. Erityisen hyvin nämä sopivat niille vauhdikkaille lapsille, jotka eivät saa ensimmäisiin kirjoihin tartuttua. Näihin voi juuri lukemaan oppinut tarttua yhtä lailla 6 vuoden iässä kuin 10 vuoden iässäkin.


Lisäksi kirjoihin on lisätty niin paljon aikuisille suunnattua huumoria, että näitä lukee lapsen kanssa mielellään myös yhdessä. Yhteinen lukukokemus ja yhteiset naurut yhdistävät ja seuraaviin kirjoihin on lapsen helppo tarttua itsenäisenä lukijana



Maria


Yökoulu ja Kadonnut Opettaja

Yökoulu ja Kauheat Naapurit

Yökoulu ja Noidutut Tossut

Yökoulu ja Vaarallinen Operaatio

Yökoulu ja Hirveä Hammaskeiju

Yökoulu ja Kammottava Kummitusjuna


Lukupäivät 14.7.2020, 15.7.2020, 25.7.2020, 2.9.2020, 13.2.2021

Julkaisuvuodet 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2020


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...