lauantai 27. maaliskuuta 2021

Kultaisen kellon arvoitus, Clue-sarja, Horst

Horst


Rikollisen tie kehdosta hautaan


Onko olemassa rikollisen tyyppielämää? 

Sellaista keskimääräistä elämänpolkua vankiloiden pysyvämpien vieraiden keskuudessa.


Ehkä. Luultavasti on. Ainakin yhden sellaisen Horst kertoo Clue-sarjan toisessa lastendekkarissa. 


Levi Hildosen isä oli vankilassa ja äiti teiniäiti, joka ei pärjännyt. Yksin lukkojen taakse suljettuna taaperona vailla riittävää hoivaa. 6-vuotiaana sijoitus uuteen perheeseen. Liian myöhään. Riidanhalua, väkivaltaa ja varastelua. 


Lopulta osallistuminen suureen kultavarkauteen ja vankilan seinät. Vuoden päästä karkaaminen vankilasta ja tapaturmainen kuolema ryöstösaalista etsiessä. 


Kulunutta aikaa, hukattua aikaa. Hukattu elämä, joka päättyy ennenaikaisesti. 


Levi Hildosen elämäntarina kietoutuu yhteen Clue-sarjan sankareiden Cecilian, Leon ja Unan kanssa Cecilian isän omistamassa merenranta-täyshoitolassa, jonne Levi on kätkenyt ryöstösaaliin salapaikan avaimen. 


Ryöstösaaliin arvo on jättimäinen. Paljon kultaa ja lisäksi kallisarvoinen 3 miljoonan euron arvoinen Maltan kello.


Cecilia kuulee yössä askelia ja joku yrittää murtautua sisään, mutta onneksi terassin oven lukko pitää. 


Leo löytää mystisen avaimen juuri samasta huoneesta, missä Cecilia on pelännyt tunkeilijaa. 


Epäiltyjä on useampia: aurinkolasimies, rasvaletti ja epäilyttävä harteikas tummahiuksinen mies. Sekä vankilasta karannut Levi Hildonen.


Nuoret löytävät ryöstösaaliin kätköpaikan vanhoista natsien rakentamista bunkkereista, mutta heille uhkaa käydä kalpaten, kun ensin aurinkolasimies löytää heidät. Ja kun hänesti selvitään, on vastassa rasvaletti. Molemmat ovat Levi Hildosen rikoskumppaneita, jotka haluavat löytää Hildosen piilottaman ryöstösaaliin. 


Onneksi kolmas epäilyttävä tyyppi paljastuu etsiväpoliisiksi ja pelastaa heidät. Tosin sitä ennen Una koira Egon on jo melkein tyrmännyt yhden rikollisista ja Cecilia on pääsemässä pakoon. 


Suuren kultaryöstön juonen lisäksi kirjassa jatketaan edellisessä kirjassa aloitettua mysteeriä. Cecilian äiti on kuollut hukkumalla, mutta Ceciliasta tuntuu, että hukkumiseen liittyy jotain hyvin epäilyttävää.


Pala palalta tarinaa kuljetetaan eteenpäin eikä se, tietenkään, tässäkään kirjassa vielä selviä. On siis luettava vielä seuraava Clue. Ja sitä seuraava. Ja oletettavasti vielä useampi lisää...


Horst on erinomainen rikoskirjailija ja selvästikin osaa kirjoittaa eri ikäryhmille. Horstin Etsiväkaksikko-kirjat ovat pienen lukuhiiren suuria suosikkeja. Ensimmäinen Clue kirja Salamanterin arvoitus sai erinomaisen arvion pieneltä lukuhiireltä ja Kultaisen kellon arvoitus on kuulemma vielä parempi. Meiltä loppuu arviointisteikko, kun jo Etsiväkaksikot saivat kympit!


Kultaisen kellon arvoitus


Teksti on normaalin kokoista, rivinväli normaali ja rivinleveys normaali. Lukemisen apuja ei tässä kirjassa enää ole ja varmasti ihan tarkoituksella, onhan juonessa jo kuoleman kuvausta ja oikeita vaarallisia rikollisia. Kirja sopii jännittävistä kirjoista ja mysteereistä pitäville keskimäärin yli 9-vuotiaille. Jos Viisikot ovat suuria suosikkeja, niin tässä on seuraava askel kohti Agatha Christietä



Maria



Lukupäivä 20.3.2021

Julkaisuvuosi 2019 (norjaksi 2012)


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/?m=1

Lastenkirjablogit, kirjablogi, kirjablogit

Kirja-arvostelu, kirja-arvio

maanantai 22. maaliskuuta 2021

Juha-Pekka Koskinen Kirottu kartano

Juha-Pekka Koskinen


”Niin kuin ihmislapset asuttawat maan päällistä kuorta, asuttawat männinkäiset sen alaista puolta.”


”Veli hyvä, milloin on jotakin mennyt pieleen?...”

”Aina, joka ikinen kerta!”


Juha-Pekka Koskinen


Juha-Pekka Koskinen jatkaa loistavaa tarinaansa Samin, Liisa ja Jonin seikkailuista tarinalla vanhasta kartanosta. 


Samin ja Liisan vanhemmat lähtevät kiertueelle ja lapset menevät Jonin luokse. Jonin isä häviää hänkin menoilleen ja kolmikko päätyy Jonin isoisän Albertin siskon Marian jättimäiseen vanhaan kartanoon. 


Kaikki olisi muuten hyvin, mutta Maria on kovin lyhyt ja outo ja lapset lukitaan yöksi huoneisiinsa. Kun Liisa katoaa ja käytävästä kuuluu satoja pienten jalkojen askelia, ollaan selvästi pulassa. Ja pahassa pulassa. 


Kartanon alla on männinkäisten kultakaivos. Luit ihan oikein, kultakaivos. Miten muuten vanhaa kartanoa olisi varaa ylläpitää ja korjata? Liisa on joutunut hovimestarin vangiksi ja oikea Maria on hypnotisoituna kultakaivoksen työnjohtajana. Vale-Maria on männinkäisten johtajatar.


Tähän saakka kaikki on suhteellisen suoraviivaisen mutkikasta ja jännää. Jopa Harry Potterin kirjat pyrkivät mieleen. Mutta sitten alkaa ”varsinainen sekasotku” kuten pieni lukuhiiri loppua kuvasi. Maria ei olekaan hypnotisoituna vaan ihan omasta tahdostaan jäänyt insinöörin hommiin. Liisa täytyy kuitenkin pelastaa ja männinkäisille sattuu pikku moka ja koko kartano uhkaa valua kaivoskuiluun. 


Korvike-Maria eli männinkäisten kuningatar vapauttaa Liisan kaulapannasta ja kaikki juoksevat pakoon. Kartano romahtaa......mutta ei romahdakaan sillä tukipilari on saatu ajoissa pystyyn. Ja näin on lopussa kaikki hyvin. Ainoa ongelmien aiheuttaja eli hovimestari ottaa hatkat ja hyvä niin.


Pieni lukuhiiri antoi kirjalle 10 pistettä. Minusta tarina kantoi erittäin hyvin melkein loppuun saakka. Jännitys kuitenkin purettiin ehkä vähän liian helposti. Kartanon romahtamisen peruuttaminen vei terää jännitykseltä. 


Teksti on normaalin kokoista ja rivivälit ovat normaaleita. Rivinleveys on normaalia kapeampi, mikä helpottaa lukemista. Vaikka kirjassa luodaan hyvin jännityksen ilmapiiri ja vaarantunne, se puretaan kuitenkin hyvissä ajoin ennen loppua, joten kirja ei ole liian jännittävä pienellekään lukijalle. Parhaiten tämä sopii 9+ ikäryhmään jo ihan tekstin pienuudenkin vuoksi.


Kirottu kartano



Kuvia ei ole muuta kuin sisäkansissa (kuvitus Miranda Koskinen) ja niiden tyyli jatkaa aiempien osien kuvia. Kirjat voi lukea myös eri järjestyksessä, mutta suosittelisin näille silti järjestyksessä lukemista.


Maria



Lukupäivä 10.3.2021

Jukaisuvuosi 2015


Sarjan muiden osien arviot löytyvät täältä:


Haavekauppias


Lumottu lelutehdas



Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com

Lastenkirjablogit, kirjablogi, kirjablogit

Kirja-arvostelu, kirja-arvio

sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Tapani Bagge Vanajaveden hirviö, Apassit 2

 

Vanajaveden hirviö


Aulangon aalloilla


Aulangon kylpylän lämpimässä altaassa lilluessa on mieli monasti harhaillut Karlbergin kartanon vaiheisiin ja Vanajaveden lempeisiin laineisiin. 


Samoihin maisemiin on Tapani Bagge sijoittanut toisen Apassit-sarjan lastenromaanin. Vanajavedessä on Loch Nessin hirviön hengessä oma hirviönsä ja Apasseja tarvitaan mysteerin selvittämiseen. 


Vanajaveden hirviö


Ensimmäisestä osasta tuttuun tapaan hirviö on mielikuvituksellinen höyrykone. Höyrykoneen rakentaja on vain vähän ajatellut pelotella ihmisiä, jotta saa tutkimusrauhan tutkimuksilleen, mutta tarina saa vaarallisemman käänteen, kun höyrykone yritetään varastaa. 


Apassit eli Heikki, Otto, Erik, Samuli ja Heikin kaksoissisaret Elli ja Nelli saavat salaseuraansa tilapäistä vahvistusta Heikin serkusta Almasta. Lapset selvittävät tilanteen kuin tilanteen ja lopuksi pääsevät koeajolle aitoon Vanajaveden hirviöön. Voisiko jännempää olla?


Apassien ensimmäisen osan tapaan tämäkin kirja saa tuulta Carlos de Cruzin loistavasta ja modernista kuvituksesta, jota voi ihastella jokaisella sivulla. Taitto on tehty luovasti. Koko kirja on niin hyvä, etten oikein edes tiedä mitä superlatiivia käyttää. 


Tapani Bagge


Teksti on normaalin kokoista, rivivälit vähän isommat ja rivin leveys maltillinen. Teksti on selkeää ja sisältää paljon puhetta. Yhdistettynä kuvitukseen ja taittoon tämä on selvästi kirja, joka toimii myös sellaisilla jännittävistä kirjoista pitävillä lapsilla, joista oikeaan kirjaan tarttuminen tuntuu vielä hankalalta. 


Vanajaveden hirviö


Ikäryhmälle 8-10 kirja lienee sopivin, mutta ikäryhmä joustaa kumpaankin suuntaan. Ääneen en kuitenkaan tätä kirjaa lähtisi kuusivuotiaalle lukemaan, sen verran siinä on jännitystä. Pieni lukuhiiri antoi kirjalle 10 pistettä.


Lahjakirjapotentiaalia on Apassi-sarjalla oikeastaan kirjalla kuin kirjalla. Eli ei muuta kuin ostamaan tai lainaamaan!


Aavehevosen arvotus, Apassit 1

Katoava muumio, Apassit 3



Maria


Tapani Bagge


P.S. Kirja on varsinainen vanhan Hämeenlinnan esittelykierros ja kirjan lukemisen jälken kannattaakin suunnata tutkimaan Hämeenlinnaa ja Aulangon rauniolinnaa. 


Asekaupoilla rikastunut Hugo Standerskjöld osti Karlbergin vanhan kartanon ja laajensi sitä nykyisen muotoiseksi huvilaksi sekä puutarhan suureen kokoonsa.


1800-luvulla oli muodissa maisemapuutarha-suuntaus, jossa näennäisesti luonnonmukaiseen puutarhaan luotiin kauniita näkymiä ja mielikuvituksellisia huvimajoja ja rauniolinnoja. Standerskjödin rakennuttamat rauniolinna, torni ja huvimaja löytyvät Aulangolta vieläkin. 


Sen lisäksi löytyy ihana Aulangon kylpylä, jossa on pieni vesiliukumäki ja uima-altaan ja monitoimialtaan lisäksi aivan ihana +37 asteinen allas. Vinkiksi kerrottakoon, että koirat ovat tervetulleita maan tasalla oleviin huoneisiin ja vaikka huoneet ovatkin jo nähneet aikaa, oli yöpyminen meille hyvä kokemus parisen vuotta sitten. Huoneen voi varata myös itse kartanon puolelta, mutta sinne ei koiria toivota. 


Päiväkävijän kannattaa syödä kylpylän kahvilassa hyvän hintalaatusuhteen omaava omavalintainen salaattiannos ja nauttia samalla Vanajaveden upeista maisemista. Vanhassa päärakennuksessa on kahvila ja puistosta löytyy myös puukiipeilyrata Hugo Park, jonka vaikein rata oli niin huima, että pienen lukuhiiren isäkin jätti sen välistä. 


Hyvällä säällä piknik-korille löytyy puistosta paikka järvinököalalla ja ainakin pari vuotta sitten Vanajavedellä kulki laiva Tampereen suuntaan. 


Hämeenlinnan iso kaupunkipuisto on tien toisella puolella. Sieltä löytyvät jo mainitut rauniolinna ja näkötorni. Vieressä on lisäksi hevostalli ja isot golf-kentät. Hämeenlinnan keskustassa kannattaa käydä syömässä ainakin Piparkakkutalossa. Kertakaikkisen monipuolinen lomakohde siis. 


Lukupäivä 19.12.2021

Julkaisuvuosi 2018


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com

Lastenkirjablogit, kirjablogit, kirjablogi

Kirja-arvostelu, kirja-arvio

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...