perjantai 17. joulukuuta 2021

Muodin arvoitus, Lasse-Maijan etsivätoimisto, Martin Widmark

Parhaat lastenkirjat


”Hetki on koittanut”Nimittäin muodin hetki. Kuuluisa muotisuunnittelija Jean-Pierre saapuu Vallilaan esittelemään seuraavan vuoden muotiluomuksensa ja valitsemaan kaupunkilaisista kaikkein muodikkaimman. Ja Vallila sekoaa. 


Muodin arvoitus

Pappi pukeutuu heiluviin enkelinsiipiin ja poliisi kiillottaa juhlauniformunsa kultaiset napit. Lasse suunnittelee meri-teemaisen asun ja Pirkko päättää voittaa avaruusteemalla. Ainoat, joihin innostus ei siirry ovat Maija ja aina kiukkuinen hotellin omistaja Raine.


Katastrofi uhkaa estää koko muotitapahtuman, kun Jean-Pierren rakas Lulu-kissa häviää. Pian saapuu uhkauskirje. Rikolliselle on luovutettava ensi vuoden muotisuunnitelmat tai Lulun käy kalpaten.


Muodin arvoitus

Maija paljastaa rikollisen, avustaja Zybastianin, mutta kissa on kadonnut omin voimin jo ennen uhkauskirjettä. Zybastian on vain käyttänyt tilaisuutta hyödykseen, mutta pieleen menee. Maijan taidoille ei ole voittanutta.


Kyllä kissa ruoan luokse löytää


Martin WidmarkVarsinkin, jos omistaja pitää nälässä. 

Lulu löytyy isomman ruokakipon ääreltä Violan kotoa, mutta joutuu palaamaan entiseen vähäruokaiseen elämäänsä Jean-Pierren luokse.


Kuka voittaa muotikilpailun?


Parhaat lastenkirjat


Ei kukaan osanottajista, vaan Maija ja Raine. Ainoat, jotka ovat järkevissä kuteissa. Samanlaisissa, mitä löytyy kuuluisan muotisuunnitelijan seuraavan vuoden mallistosta.


Widmark on jaksanut ilostuttaa pienten lukemaan oppineiden lasten elämää jo vuosikausia ja silti onnistuu löytämään uusia kivoja juonia. Muodin arvoitus on julkaistu Ruotsissa 2016 ja suomennettu tänä vuonna. Teksti on isoa kuten myös rivivälit. Lauseet ovat selkeitä ja yksinkertaisia ja isoja värikuvia on jokaisella aukeamalla. Kirja sopii 6-9-vuotiaille lapsille, jotka ovat vasta vähän aikaa sitten oppineet lukemaan. Tosin jo sujuvasti lukeva ikäryhmän lapsi nauttii kirjasta ihan yhtä lailla. Pienen lukuhiiren pisteet kirjalle ovat 9,5 pistettä. Pieni miinus tuli aiheesta; muoti kiinnostaa pientä lukuhiirtä yhtä vähän kuin Maijaa.


Lasse-Maijan etsivätoimiston uusimmat kirjat ovat pirteitä ja ajankohtaisia. Monen lastenkirjan jo tunkkaiset asenteet loistavat poissaolollaan. Tyttöjen asema on tasa-arvoinen ja tuttuja sukupuolirooleja ravistellaan kuin huomaamatta. Mallimaailman laihuuden ihannointia kritisoidaan liian laihan nälästä kärsivän kissan kautta ja aikuiset on tehty hauskoiksi modernin maailman karikatyyreiksi. Kuvitus on omantyylistä ja saattaa jakaa lukijoita. Siitä huolimatta kirja kuuluu ehdottomasti pinkkaan ”parhaat lastenkijrjat”.


Widmark rules


Kaikki suklaa ei sula suuhun


Älkää unohtako Nelli Rappia. Ja kasvismakkaran voimaa
MariaLukupäivä 16.12.2021

Julkaisuvuosi 2021 (ruotsiksi 2016)


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/?m=1

Lastenkirjablogit, kirja-arvio, kirja-arvostelu, parhaat lastenkirjat

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...