Ihan oikea dekkari ja ihan oikea murha
Cecilia löytää rannasta hukkuneen miehen, jolla on mystinen salamanteri-tatuointi. Poliisi näyttää epäilevän veneonnettomuutta, mutta Cecilia ja Leo haistavat palaneen käryä. Nuoret etsivät tutkivat jalanjälkiä kuolleen miehen ympärillä ja päättelevät syyllisten löytyvän Cecilian isän täyshoitola Helmistä. Ja oikeassahan he ovat. Syyllisiksi paljastuvat pari ulkomaalaista huumekauppoihin sekaantunutta miestä.
Salamanterin arvoitus ei ole oikeastaan lastenkirja vaan nuortendekkari. Rikos on ihan oikea murha, eikä varkaus kuten yleensä lastendekkareissa. Lisäksi Cecilian äiti on kuollut vuotta aiemmin ja löydetty hukkuneena ja rantavesistä ankeriaiden syömänä. Pieni lukuhiiri arvelee, että Cecilian äidin kuolemaan liittyy myös rikos, joka selviää seuraavissa Clue-sarjan kirjoissa.
Suositusikä kirjalle on 9-13, mutta ikähaarukka joustaa kummastakin päästä. Kirjan jännittävyys ja ahdistavuus riippuu lapsilukijasta. Kirjailija on huomaavaisesti sijoittanut Cecilian äidin kuoleman kuvailun heti alkuun, mikä tekee mahdolliseksi lukijan heti alussa päättää, haluaako kirjan lukea vai onko se liian ahdistava.
Persoonallisten piirteiden lisäksi kirjojen ahdistavuuden kokemukseen vaikuttaa lapsen aiemmin näkemä visuaalinen materiaali. Kirjaa lukiessa lapsi on kuningas ja luo mielikuvat itse. Näin niin kauan kuin taustalla ei ole televisiosta, peleistä tai vaikkapa Tiktok-videoista nähtyä ahdistavaa materiaalia, joka peilautuisi uudeleen esille kirjaa lukiessa. Lapsen oma turvallisuuden tunne on toinen tärkeä taustatekijä. Ihminen pelkää eniten sitä, mitä on joutunut kokemaan.
Toisaalta vaikka tässä kirjassa käsitellään murhaa ja kuolemaa, ei se ole ollenkaan niin pelottava kuin Grimmin sadut, joita jostain syystä edelleen luetaan jopa päiväkodissa. Olennaista on kirjan neutraalin asiallinen suhtautuminen, joka etäännyttää lukijaa ehkä jopa valmistaen kestämään tätä paikoin vaarallista maailmaa.
Kirjassa käsitellään myös oikean ja väärän käsitettä. Voiko teko olla luvallinen, vaikka se olisi periaatteessa väärä, jos sen lopputuloksena saadaan hyvää aikaan? Missä raja kulkee? Voiko esimerkiksi hotellivieraiden tavaroita nuuskia ilma lupaa? Voiko varastaminen joskus olla hyvä teko?
Oikean ja väärän relatiivisuus tuottaa aikuisillekin vaikeutta, saati lapsille. Lapsille pyrimme asiat yleensä opettamaan selkeinä, mutta ihmiseksi kasvamiseen liittyy selkeiden asioiden muuttuminen monimutkaisiksi. Ja pohdittaviksi. Pohtimisen prosessi on henkisen kasvun edellytys.
Salamanterin arvoituksen kirjasinkoko on jo yhtä pientä kuin aikuisten kirjoissa. Samoin rivivälit ovat jo aikuisten kirjojen kokoisia. Helpotusta lukemiseen tuo kapea rivinleveys ja maltillinen sivumäärä 124. Teksti on sujuvaa ja lauserakenteet selkeitä. Kirjallisesti teksti on lähellä Enid Blytonin Viisikkosarjaa ja moni Viisikoista innostunut varmaan kiinnostuu myös tästä kirjasta.
Horst kirjoittaa myös toista lasten dekkarisarjaa, pienen lukuhiiren lempisarjaa Etsiväkaksikkoa, joka on suunnattu vähän nuoremmille lukijoille 7-11 v (arvosteluja löydät täältä ja täältä.). Itse suosittelen lukemaan ensin Etsiväkaksikko-sarjaa ennen tähän Clue-sarjaan tarttumista. Clue sarja on sen verran todentuntuinen, että saattaa olla parempi kokeilla salapoliisikirjojen lukemista alkuun vähän kevyemmällä linjalla. Clue-sarjan jälkeen voi jo siirtyä Agatha Christien kirjoihin, joskin itse pidättäytyisin niissä ikärajassa 11-12+.
Kuvitusta ei ole, mutta sisäkansissa on houkutteleva kartta alueesta ja täyshoitolan pohjapiirrokset. Pieni lukuhiiri antoi kirjalle 10 pistettä ja jää odottamaan jatko-osien lukemista.
Maria
Lukupäivä 26.2.2021
Julkaisuvuosi 2015
Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/
Lastenkirjablogit, kirjablogi, kirjablogit, kirja-arvio, arvostelu