tiistai 21. joulukuuta 2021

TOP 5 Vuoden parhaat lastenkirjat / käännöskirjallisuus

Rankkoja rikoksia ja sipaisu suloisuutta - parhaat lastenkirjat 2021 by Lukuhiiri

Horst, widmark

Vuonna 2021 julkaistiin toinen toistaan hienompia lastenkirjoja. Erityisesti suomalaisissa lastenkirjoissa on niin monta huippua, että päätin erottaa vuoden 2021 koululaiskirjojen käännöskirjallisuuden parhaat kirjat omaksi jutukseen. Pitemmittä puheitta suoraan rikosten maailmaan.


1. Rikoksia ja filosofiaa by Horst - Etsiväkaksikko ja Clue


Pieni lukuhiiri rakastaa salapoliisikirjoja ja haaveilee rikostutkijan ammatista. Vaan kannattaako? Käsittämättömän pieni peruspalkka suhteessa työn vaativuuteen ja paljon töitä, joista osa yöaikaan. Huh. No, ehkä mieli ehtii muuttua. 


Etsiväkaksikko ratkaisee - ala-asteikäisten lasten kirjasuosikki


Etsiväkaksikko

Tänä vuonna suomennettiin kaksi Etsiväkaksikko-kirjaa ja molemmat pääsivät pienen lukuhiiren listauksen kärkeen. Operaatio pronssipatsaan  juoni on aikuisen mieleen sangen hupaisa. Pronssipatsas a.k.a. Manneken-Pis varastetaan ja saa jutussa housut. 


Operaatio jäljityksessä Etsiväkaksikko huomaa salaperäisen miehen. Seuraa varjostusta, roskapussin teknistä rikostutkintaa ja johtopäätöksiä. Mies paljastuu harvinaisten ja vaarallisten matelijoiden ja hyönteisten salakuljettajaksi, mutta joutuu poliisin haaviin kiitos etevien pienten etsivien.


Etsiväkaksikko


Molemmissa kirjoissa on selkeä ja helppolukuinen teksti ja paljon hauskoja kuvia. Vauhtia riittää, mutta pelottavia nämä eivät ole. 7-10 on sopivin ikäryhmä riippuen lukutaitotasosta. Pieni lukuhiiri rakastaa Etsiväkaksikko-sarjaa ja niin varmasti rakastaa moni muukin lapsi. Kirjasarjaa ei siis suotta ole nostettu parhaat lastenkirjat-listan tämän vuoden voittajaksi. 


Kun Manneken-pis housut saiEnsimmäiset alakoululaisen oikeat dekkarit


Clue


Heti perään tulevat Clue-sarjan lastendekkarit. Vuonna 2021 julkaistiin suomennettuna Hautausmaan arvoitus ja Purjeveneen arvoitus. Rikokset ovat oikeita ja juonien jännyys vetoaa pieneen lukijaan, mutta nämä voivat olla vähän pelottavia pienimmille lukijoille. Teksti on normaalikokoista ja kuvia ei ole. Kirja on kuitenkin ohut ja siksi aikuisten kirjaa helppolukuisempi. Sarja on sunnattu ala-asteen ylimmille luokille, ehkä jopa yläasteikäisille. Lapsesta riippuen suosittelisin ikäryhmää 8-13. 


Horst ja suuremmat ihanteet


Clue-sarjan dekkareihin on kaikkiin piilotettu suurempiakin ihanteita. Purjeveneen arvoituksessa käsitellään John Stuart Millin johdolla ihmisen tekojen oikeutusta. Hautausmaan arvoituksessa tutkitaan hautarauhan rikkomista ja pohditaan ihmisen mahdollisuutta valita toisin ja kantaa vastuu valinnoistaan. 


Nämä ovat kirjoja, joiden kautta koulussa voisi helposti päästä käsittelemään filosofisia kysymyksiä. Clue-sarjan pieni lukuhiiri nostaa parhaat lastenkirjat listauksessa samalla jaetulle sijalle kuin etsiväkaksikko-sarjan. Horst rules.


Hummerivarkaat, lavastettu sieppaus ja John Stuart Mill2. Sakke sokkelosalapoliisi - pienten yksityiskohtien fantasiakirja


Parhaat lastenkirjat


Toiselle sijalle kipuaa japanilaisen Hiro Kamigakin taideteos. Sakke sokkelosalapoliisi on sokkelokirja, salapoliisikirja, fantasiakirja ja taidekirja yhdessä paketissa. Kirja on iso ja jo siksi vakuuttava. Tosin sitä on turha yrittää saada mahtumaan kirjahyllyyn. Jokaisella sivulla on sokkelo ja tuhansia pieniä yksityiskohtia, joihin voi upota sekä lapsi että aikuinen. Pienten lasten katselukirja tämä ei niinkään ole vaan kohderyhmä löytyy ala-asteikäisistä. Tosin osa vanhemmistakin lapsista siitä varmasti pitää.


Taidetta ja unelmia
3. Hämäränhyssyn mysteerit - taikamaailma ja kamalasti karkkia


Hämäränhyssyn Mysteerit


David O’Connellin Hämäränhyssyn mysteerien kahden ensimmäisen osan suomennos julkaistiin tänä vuonna. Sarjassa Archie perii ison kartanon ja karkkitehtaan salaperäisessä Hämäränhyssyssä. Ensimmäisessä osassa etsitään kadonnutta karkin ainesosaa ja toisessa osassa katala hammaslääkäri yrittää tuhota karkit ja samalla Kummituispuun, jonka magia on supertärkeää. Kirja vilisee uusia maagisia hahmoja ja luo kokonaisen uuden moniulotteisen maailman. Juonet ovat vauhdikkaita ja herkullisia.


Hämäränhyssyn mysteerit

Pieni lukuhiiri antoi kirjoille 9,5 hiiripistettä. Teksti on normaalikokoista ja sopii parhaiten 9-12 vuotiaille karkin ystäville. Nimittäin makeaa kirja on täynnä ja pahis on hammaslääkäri. Hmm, ei siis mikään terveitä elintapoja edistävä opus. Paradoksisesti ainoastaan pahislapset lihovat makean mässäilystä. Hyvikset sen sijaa ovat langanlaihoja, vaikka makeisia pukkaa suuhun urakalla. Taitaa tämä kertoa enemmän nyky-yhteiskunnasta kuin kirjailijan tarkoitus on alunperin ollut.


Parhaat lastenkirjat

Suomennos on hyvä, mustavalkoiset kuvat tarinaan sopivia ja juoni vauhdikas Harry Potterin tyyliin. Kirja pohjaa selvästi brittiläiseen luokkayhteiskuntaan ja hahmoissa voi nähdä erilaisia sen stereotypioita etunimiä ja vaatteita myöten. 


Päähenkilö on poika, kuinkas muuten, ja avustavina kavereina on tyttö ja toinen poika. Tämä sinänsä vanhanaikainen asetelma on modernisoitu samalla tavalla kuin Harry Potter-kirjoissa: tyttö on fiksu ja aikaansaava. Ehkä se kertoo jotain tästä ajasta. Tytöt nähdään älykkäinä, mutta silti usein sivuroolissa. 


Lisää kaksoisstandardeja


Rahan valtaa väheksytään kirjassa ajoittain sanoin. Ylempään yhteiskuntaluokkaan loikkaaminen on kuitenkin se unelma, mitä tämäkin kirjasarja lapsille tarjoaa sen sijaan, että luokkayhteiskunnan rakenteita vastaan lähdettäisiin hyökkäämään tasapuolisuuden nimissä. Jokainen pysyköön siis lestissään. 


Ja hoikkana karkkeja syöden.


Jos haluat lukea enemmän brittiläisestä luokkayhteiskunnasta, suosittelen antropologi Kate Foxin teosta Watching the English, joka kertoo englantilaisista kaiken, mitä halusit tietää. Ja lisäksi kaiken, mitä et tiennyt haluavasi tietää. Kirja antaa samalla uuden näkökulman minkä tahansa kulttuurin tutkimiseen. 4. Lasse-Maijan etsivätoimisto - pappi varkaana ja nälkäinen kissa

Parhaat lastenkirjat

Lasse-Maijan etsivätoimisto jatkaa voittokulkuaan suomalaislasten keskuudessa. Tänä vuonna julkaistiin kaksi suomennosta. Kirjaston arvoituksessa pappi varastaa kirjaston kirjoja lahjoittaakseen ne Jeesukselle Taivaaseen astumisen päivän kunniaksi (Juu, kuulostaa pähkähullulta). Muodin arvostuksessa otetaan kantaa muotibisnekseen terveellä tavalla. 

Pieni lukuhiiri piti molemmista, mutta iso lukuhiiri suosittelee ostamaan lahjakirjaksi mieluummin Muodin arvoituksen, koska kirjaston arvoituksen juoni meni vähän överiksi. Toisaalta se, että aikuinen ei tajua, ei vähennä kirjan suosiota lasten keskuudessa.


Lasse-Maijat ovat helppolukuisia ja runsaita värikuvia on jokaisella aukeamalla. Kirjat sopivat 6-9-vuotiaille lukutaidosta riippuen ja toimivat hyvin ensimmäisinä oikeina kirjoina LukuPalojen jälkeen.


Martin Widmark


Hetki on koittanut - nimittäin muodin hetki


Widmark-postaukset


5. Söpöysvaroitus eli Isadora Kuu, Kisu ja Hotelli Flamingo 


Isadora Kuu


Isadora Kuu


Jaetulla viidennellä sijalla päästään tytöille suunnattuun suloisuuteen. Isadora Kuu on pieni tyttö, joka on puoliksi vampyyri ja puoliksi keiju. Sukujuuret voisivat tuntua rajuilta, mutta Isadora on oikeasti pieni koululainen, joka kohtaa pienten tyttöjen ongelmia magiikalla höystettynä. 


Isadora-kirjat on suunnattu 5-8 vuotiaille. Englannissa opetetaan lapsille lukutaitoa pari vuotta aikaisemmin kuin Suomessa ja se näkyy kirjatarjonnassa. Isadora-kirjoja voi lukea lapselle myös ääneen, jos sattuu käymään niin, että tarvittava lukutaito ei ehdi kehittyä ennen kuin kirjat ovat koululaisesta liian lapsellisia. 


Vuonna 2021 julkaistiin suomennettuna Isadora Kuu joutuu hankaluuksiin, Isadora Kuu menee luokkaretkelle, Isadora kuu menee balettiin ja Isadora Kuu viettää syntymäpäiviä.


Parhaat lastenkirjat


Isadora Moon goes on holidayKisu


Kisu ja hämäriä puuhia


Kisu on perinyt äidiltään supersankarin taidot. Päivisin Kisu on ihan tavallinen tyttö, mutta yön tullessa supertaidot aktivoituvat ja Kisusta tulee supersankarikissatyttö (pahoittelut yhdyssanahirviöstä…). Kirjat ovat Isadoran tavoin suunnattu 5-8 vuotiaille pienille tytöille ja käsittelevät tytöksi kasvamisen haasteita. Hämäriä puuhia kertoo siitä, kun paras kaveri löytää uuden ystävän, joka vie kaverin vaaroihin. Kisu pelastaa lopulta kaikki ja ystävyyskin muuttuu kaikkien yhteiseksi. 


Kisu ja hämäriä puuhia

Supertaidot kelpaisivat kyllä minullekin. Voi kun voisikin muuttua öisin superkissaksi. Tosin, eivätkö kissat ollenkaan nuku? Kisulla ainakin riittää menoa yöt päivät, mutta ehkä hänen superkissasankari-äitinsä suhtautuu positiivisemmin yökukkumiseen kuin minä LOL


Kisu - tyttö päivällä ja supersankari yöllä


Hotelli Flamingo


Hotelli Flamingo

Hotelli Flamingo kuuluu samaan tytöille suunnattujen kirjojen joukkoon. Anna perii ränsistyneen hotellin ja kirja kerrallaan pistää sen uuteen kukoistukseen. Söpöysvaroitus täytyy peruuttaa sillä kirjan kuvitus on enemmän hauskaa kuin suloista. Lehmänlannan liukumiina ei kipua söpöstelyasteikolla kovin korkealla. Siirrymme siis hauskuusvaroitukseen.


Hotelli FlamingoMitä yhteistä on lehmän ruohointoleranssilla ja suklaatulivuorella?5+ Kissa tykkäävät tähtitieteestä


Kissat tykkäävät tähtitieteestä


Lisämaininta tulee räjähtävälle lasten tietokirjalle. Tässä kirjassa on yhdistetty iso kasa käsittämättömiä faktoja tähtitieteestä ja niitä ihmettelevät kissat. OMG ja ”Pää räjähtää” ja muut nykylasten termit löytyvät joka sivulta. Asia sinänsä on painavaa, jopa niin painavaa että sitä ihmettelee myös aikuinen, mutta kissat tekevät kirjasta hauskan. Kissojen ja tähtitieteen ystäville hyvä lahjakirja.


Pää räjähtää
MariaJulkaisuvuosi 2021


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/?m=1

Lastenkirjablogit, kirja-arvostelu, kirja-arvio, parhaat lastenkirjat

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...