perjantai 3. joulukuuta 2021

Riina ja Sami Kaarla, Pet Agents Pinnan alla

Pinnan alla


Uupuuko pukinkontista lahjakirja?

 


Tässä olisi hyvä täydennys Joulupukin pajan toimitusluetteloon. Juuri tällaisen kirjan itse kirjoittaisin, jos osaisin. Onneksi jotkut osaavat eli Pet agents vakuuttaa, jälleen kerran. Olisi mielenkiintoista tietää sarjan myyntilukuja sillä kirjat iskevät suoraan lastenkirjallisuuden kultasuoneen.


Pet Agents


Pinnan alla on sarjan viides osa ja suuntautuu synkkiin valtameren syvyyksiin. Kati-e pääsee kavereineen merentutkimusalukselle. Sitä ennen tosin paljastuu kerrostalon alakerrasta jättimäinen akvaario, jossa hainpoikaset uiskentelevat. 

Puhumattajaan varmaan tuhansia euroja maksaneesta laiskanlinnasta, varmasti sähköistetystä lepotuolista, johon ison lukuhiiren silmät iskeytyvät. Sellaisen kun saisi, vaan ei taitaisi mahtua jo muutenkin täynnä olevaan olohuoneeseen. 


Pinnan alla


Sarjan kantava voima eli eläinrakkaus tulee esille joka sivulla. Kati-e kavereineen hoitaa ja auttaa eläimiä ja kuvitus on niin ihana, että vaikea kuvitella eläinrakasta lasta, joka ei siitä pitäisi. 


Kati-e:n hahmossa pidän erityisesti siitä, että hän ei ole tyhjäpää vaan osaa koodata ja rakennella ehtymättömällä energialla. Tässä kirjassa Ti-bot saa uintitaidon, joka onkin hyvä lisä tälle monikieliselle- ja monitaitoiselle sympaattiselle pikkukaverille.Pinnan alla


Luonnon kunnioittaminen ja luonnonsuojelu ovat toinen kantava voima. Tässä kirjassa lapset ja lukijat tutustuvat valtameren roskapyörteeseen. Siis siihen suureen kolmen Ranskan kokoiseen muovisaareen, josta mikromuovi hiljalleen liukenee loppujen lopuksi meidän kaikkien suuhun. Kirja ei osoita, se näyttää ja lukija voi itse tehdä oivalluksia. Greta Thurnberg olisi varmasti tyytyväinen. Onkohan käännös ruotsiksi jo tulilla?


Kirjaa tukee ja avartaa tytön kasvamista. Erityisesti tämä kirjasarjan osa on minusta tytöille kirjoitettu. Kirjan normaalia on se, että tytöt ja naiset osaavat ja tietävät ja määrittelevät itse itsensä. Samalla tytöt rakastavat suloisia eläimiä ja pelastavat maailmaa pala kerrallaan.


Joskus uusia avarampia asenteita esiintuova kirja voi jäädä pelkäksi kuoreksi, ihanteeksi, johon lapsi ei käytännössä pysty samaistumaan. Mutta ei Pet agents. Kaikesta maailman pelastamisesta huolimatta kirja on helppolukuinen seikkailukirja, joka on cool olematta hölmö.Pet Agents
Pienen lukuhiiren hiiripisteet kirjalle ovat 10 ja kirjasarja menee kirkkaasti parhaiden lastenkirjojen kategoriaan. Kirja sopii parhaiten 7-11-vuotiaille tytöille riippuen lukutaitotasosta ja mielenkiinnon kohteista. 


Kati-e:n kavereissa on myös poikia, mutta eläinrakkaalle pojalle suosittelisin ehkä ennemmin kirjasarjan aiempia osia (Kadonnut kenttä, Peliin kätketyt ja Varkaan jäljillä). Pinnan alla


Teksti on selkeää ja helppoa lukea ja rivivälit reilut. Kauniita kuvia on todella paljon. Tarina ja kuvat on sen verran moderneja, ajankohtaisia ja ihania, että tässä olisi aineista uudeksi Muumiksi. Toivoa sopii, että kansainvälistymisessä pidetään järki mukana ja jäitä hatussa ennen kuin joku ostaa sarjan, muuntaa sen piirrossarjaksi ja tuottaa joka kotiin muovisia mini-Ti-bot-hahmoja. Maailmanmaine on hyödyksi kunhan kirjan perimmäiset periaatteet eivät samalla pääse vesittymään.


Linkit muihin arvioihinMariaLukupäivä 22.11.2021

Julkaisuvuosi 2021


Toinen arvio englanniksi. Review in English


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/

Lastenkirjablogit, kirja-arvio, kirja-arvostelu, parhaat lastenkirjat

torstai 2. joulukuuta 2021

Hiro Kamigaki Sakke sokkelosalapoliisi

Sakke sokkelosalapoliisi


Taidetta ja unelmia
Mysteerinen. Outo. Käsittämätön. Seikkaileva. 

Unelma jostain tiedostamattoman toiselta puolelta. Taivaslinnan arvoitusKirjoitanko taidearvostelua vai lastenkirja-arviota? Ei aavistustakaan. Minun pitäisi kirjoittaa lastenkirjablogia, mutta nyt tekee tiukkaa. Kuvataidetta vai kirjallinen kirja? Sinä, lukijani, saat päättää.


Jokainen sokkelosalapoliisin aukeama on vienyt japanilaiselta Hiro Kamigakilta noin kuukauden työn. Ehkä se jo kertoo, että kirjaa todella pitäisi arvioida taiteellisin silmin?Sakke SokkeloslapoliisiHiro Kamigaki kuulu Hiroshima-pohjaiseen IC4- suunnitelutiimiin ja tekee paljon muutakin kuin lastekirjoja. Kirjat  ovat levinneet maailmassa laajalle, mutta niiden kääntäminen oli onnellisten sattumien kauppaa. Alkuperäinen japanilaiskustantamo ei ollut käännöksistä kiinnostunut, mutta suostui antamaan Kamigakille takaisin oikeudet käännöksiin ja mutkien kautta kirjat ovat kääntyneet ainakin 17  kielelle. 


Kamigaki on siitä poikkeava taiteilija, että haastattelussa hän kertoo suoraan, että pelkkä hyvä tuote ei maineeseen riitä vaan tarvitaan erottautumista muista. Ja näin se on; hyviä suunnittelijoita on pilvin pimein, mutta vain osa saa tuotteitaan esille. Ja kääntäen kaikki painotuotteisiin päätyvät taiteilijat eivät mainetta ansaitsisi. Mutta pitääkö taiteilijan todella brändätä aina itsensä menestyäkseen? Ehkä? Persoona luodaan kontaktissa muihin ja ilman hakukoneoptimointia taitaa olla turha vääntää edes kotisivuja. 


Mutta palataan takaisin lastenkirjamaailmaan. Sokkelosalapoliisikirjat sopivat lapsille, jotka arvostavat pieniä yksityiskohtia. Osa kirjakaupoista myy Sokkelosalapoliiseja lasten kuvakirjojen nimikkeen alla yhdessä pienten lasten katselukirjoja kanssa, mutta sinne kirjat eivät oikein sovi. Pieni lukuhiiri ei ainakaan innostunut kirjoista vielä 6-vuotiaana. Nyt parin vuoden päästä tilanne on vastakkainen, mutta nämä sopivat vanhemmillekin lapsille. Niille, jotka kolkuttavat teiniyden porteilla. Hiro Kamigaki


Kirja kertoo kuvitteellisesta Kanavakaupungista, Juurisaaresta ja Nawonan kuningaskunnasta, jossa on tapahtumassa kaamea sokkelomunan ryöstö. Saken ja Carmenin on selvitettävä rikolliset ja pelastettava sokkelomuna. Jokaiselle sivulle on piilotettu sokkelo ja haettavia erilaisia pieniä esineitä, mutta ne ovat vain pieni osa kirjan annista. Nämä ovat kirjoja, joihin voi uppoutua vain katsomaan. 


Taivaslinnan arvoitus

Kamigakin tyyli on omalaatuinen, maaginen ja salaperäinen. Varjoa ja tummuutta on käytetty luovasti. Jokainen sivu on kuin naivistinen taideteos, vaikka siihen monasti kuuluvat avoimen groteskit surrealistiset hahmot puuttuvat. Henkilöiden kasvot ovat ilmeettömät, mutta minusta tuntuu kuin voisin kolikolla raaputtaa esiin tunteet ja ehkä sen groteskin piruhahmonkin jostain. Hauskoja pieniä yksityiskohtia löytää joka katsomiskerralla.Hiro Kamigaki


Kirjassa luodaan kokonainen monimutkainen haavemaailma ja jollain oudolla tavalla tyyli on jopa haastava. Tunnustettakoon tähän suoraan, että en ole koskaan ollut naivismin fani ja kirjan sivuilla tunnen saman hieman häiritsevän tunteen. On kyse jostain, jota en täysin ymmärrä ja johon en pysty samaistumaan. Salainen, yllättävä, aukko tuntemattomaan. Kirja on jotain, johon yritän tarttua sanoilla, mutta se silti lipeää kauemmas määrittely-yrityksiltäni. 


Kirjat ovat hyvin suosittuja, tällä hetkellä sarjan ensimmäisen osan kirjoista on yli puolet kirjastosta lainassa ja lainauksia on jo noin 600 pelkästään kuluvana vuonna. Näistä varmaan tullaan ottamaan vielä uusintapainoksia. Tyyli kestää aikaa, sen verran omanlaisensa se on. 


Hyvä lahjakirja lapselle jouluksi, mutta ihan jokaisen juttu tämä ei ole. Jos pieni lapsi rakastaa palapelejä ja pieniä yksityiskohtia, tämä sopii jo 5-7 vuotiaalle. Vähän vanhemmille lapsille kirja toimii laajemmin sokkelo- ja salapoliisikirjana ja sitten ala-asteen ylemmillä luokilla vaaditaan lukijalta jo intohimoa pieniin yksityiskohtiin. 


Pieni lukuhiiri piti kovasti kirjasta ja kuvista ja antoi 10 hiiripistettä. Tekstit ovat pienikokoisia ja vaativat jo hyvää lukutaitoa, mutta pääasiassa kirja on katselukirja, pienten yksityiskohtien aarreaitta. Kirja on juhlavan kookas, mikä tekee siitä erityisen. Kääntöpuoli on se, että kirja ei kirjahyllyyn helposti mahdu. Ei se hyllyyn kuulukaan, vaan aktiiviseen käyttöön.MariaLukupäivä 1.12.2021

Julkaisuvuosi 2021


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com

Lastenkirjablogit, kirja-arvio, kirja-arvostelu, parhaat lastenkirjat

tiistai 30. marraskuuta 2021

Pet Agents Pinnan alla (Under the Surface) Riina ja Sami Kaarla English review

Pet Agents


Jewel, a work of art that badly, desperately needs translating


Kati-e is a girl who lives in a dream having her own penthouse type lodgings in New York (the name of the city is not told, but you get enough clues from the illustrations). She is a coder and an engineer and passionate about the wellfare of all animals and living creatures. Ti-bot is a cute robot Kati-e has created. She also has a bunch of friends to go on adventures in the real world of the future.


Pet Agents


Pets and animals of all kinds are introduced in the series and this book deals with marine creatures and the problems, small and large, that they face. So lots of taking care of cute animals, a big adventure in a marine research vessel and a little bit of detective work. What could be better?


Pet Agents


Small things lead into big discoveries


At least that is what I hope and believe. We simply need to get the most brilliant minds of the new generations interested in inventing technical cures for the problems that we, the middle aged, have created in our insane craving for plastics. And sooner the better. Preferably before the insides of humans and animals are turnt into plastic wrappings. And books like these are the answer. They inspire in a fun way.Pet Agents


To be a girl


The generation of L.O.L  fans will love the big eyed protagonist and feminine illustrations which portray the future of girls in a broad way. The captain of the maritime ship reminds me of the female captain and captain trainee in the TV Mini series Warship Duncan and Kati-e is a wizard in coding and tecnological building. So this is a book which does not categorize female characters into boxes, but opens up a wide range of futures for girls of today. And all in a cute and lovable way.


Riina ja Sami KaarlaThis book and the whole series would have international fans and I do believe they would open and change the way 6-10 year old girls view the world. The problem is that they are in Finnish and only translated into a couple of languages. Sadly not yet English. One must only hope that this will change in the future. Finnish Moomins writer had a mission to teach readers peace, understanding and acceptance of different people. This book also has a mission, to help us find technological solutions to solve the problems we have created for the earth. And blimey, do we need these solutions!

MariaReading day 22.11.2021

Printed in 2021 by Tammi


Children’s book blog https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com

Book review, lastenkirjablogi, lastenkirjablogit, kirja-arvio, kirja-arvostelu

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...