perjantai 3. joulukuuta 2021

Riina ja Sami Kaarla, Pet Agents Pinnan alla

Pinnan alla


Uupuuko pukinkontista lahjakirja?

 


Tässä olisi hyvä täydennys Joulupukin pajan toimitusluetteloon. Juuri tällaisen kirjan itse kirjoittaisin, jos osaisin. Onneksi jotkut osaavat eli Pet agents vakuuttaa, jälleen kerran. Olisi mielenkiintoista tietää sarjan myyntilukuja sillä kirjat iskevät suoraan lastenkirjallisuuden kultasuoneen.


Pet Agents


Pinnan alla on sarjan viides osa ja suuntautuu synkkiin valtameren syvyyksiin. Kati-e pääsee kavereineen merentutkimusalukselle. Sitä ennen tosin paljastuu kerrostalon alakerrasta jättimäinen akvaario, jossa hainpoikaset uiskentelevat. 

Puhumattajaan varmaan tuhansia euroja maksaneesta laiskanlinnasta, varmasti sähköistetystä lepotuolista, johon ison lukuhiiren silmät iskeytyvät. Sellaisen kun saisi, vaan ei taitaisi mahtua jo muutenkin täynnä olevaan olohuoneeseen. 


Pinnan alla


Sarjan kantava voima eli eläinrakkaus tulee esille joka sivulla. Kati-e kavereineen hoitaa ja auttaa eläimiä ja kuvitus on niin ihana, että vaikea kuvitella eläinrakasta lasta, joka ei siitä pitäisi. 


Kati-e:n hahmossa pidän erityisesti siitä, että hän ei ole tyhjäpää vaan osaa koodata ja rakennella ehtymättömällä energialla. Tässä kirjassa Ti-bot saa uintitaidon, joka onkin hyvä lisä tälle monikieliselle- ja monitaitoiselle sympaattiselle pikkukaverille.Pinnan alla


Luonnon kunnioittaminen ja luonnonsuojelu ovat toinen kantava voima. Tässä kirjassa lapset ja lukijat tutustuvat valtameren roskapyörteeseen. Siis siihen suureen kolmen Ranskan kokoiseen muovisaareen, josta mikromuovi hiljalleen liukenee loppujen lopuksi meidän kaikkien suuhun. Kirja ei osoita, se näyttää ja lukija voi itse tehdä oivalluksia. Greta Thurnberg olisi varmasti tyytyväinen. Onkohan käännös ruotsiksi jo tulilla?


Kirjaa tukee ja avartaa tytön kasvamista. Erityisesti tämä kirjasarjan osa on minusta tytöille kirjoitettu. Kirjan normaalia on se, että tytöt ja naiset osaavat ja tietävät ja määrittelevät itse itsensä. Samalla tytöt rakastavat suloisia eläimiä ja pelastavat maailmaa pala kerrallaan.


Joskus uusia avarampia asenteita esiintuova kirja voi jäädä pelkäksi kuoreksi, ihanteeksi, johon lapsi ei käytännössä pysty samaistumaan. Mutta ei Pet agents. Kaikesta maailman pelastamisesta huolimatta kirja on helppolukuinen seikkailukirja, joka on cool olematta hölmö.Pet Agents
Pienen lukuhiiren hiiripisteet kirjalle ovat 10 ja kirjasarja menee kirkkaasti parhaiden lastenkirjojen kategoriaan. Kirja sopii parhaiten 7-11-vuotiaille tytöille riippuen lukutaitotasosta ja mielenkiinnon kohteista. 


Kati-e:n kavereissa on myös poikia, mutta eläinrakkaalle pojalle suosittelisin ehkä ennemmin kirjasarjan aiempia osia (Kadonnut kenttä, Peliin kätketyt ja Varkaan jäljillä). Pinnan alla


Teksti on selkeää ja helppoa lukea ja rivivälit reilut. Kauniita kuvia on todella paljon. Tarina ja kuvat on sen verran moderneja, ajankohtaisia ja ihania, että tässä olisi aineista uudeksi Muumiksi. Toivoa sopii, että kansainvälistymisessä pidetään järki mukana ja jäitä hatussa ennen kuin joku ostaa sarjan, muuntaa sen piirrossarjaksi ja tuottaa joka kotiin muovisia mini-Ti-bot-hahmoja. Maailmanmaine on hyödyksi kunhan kirjan perimmäiset periaatteet eivät samalla pääse vesittymään.


Linkit muihin arvioihinMariaLukupäivä 22.11.2021

Julkaisuvuosi 2021


Toinen arvio englanniksi. Review in English


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/

Lastenkirjablogit, kirja-arvio, kirja-arvostelu, parhaat lastenkirjat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...