lauantai 20. marraskuuta 2021

Kissat tykkää tähtitieteestä Howell ja Rockett

Pää räjähtääTietokirja alakoululaiselle


Englannissa on jo kauan julkaistu pienillekin alakoululaisille tähdättyjä tietokirjoja ja Kissat tykkää tähtitieteestä (Cats react to Outer Space) jatkaa tätä Suomeenkin vihdoin rantautunutta perinnettä. Tiedonhippusia ja paljon kuvia on sinänsä toimiva konsepti, mutta tähän kirjaan on lisätty lisäksi kissoja. 


Ja paljon kissoja.


Kommentoivia kissoja, hämmästyneitä kissoja, maskillinen kissa ja ennen kaikkea kissakommenttimittari, jonka viisari vaihtuu asteikolla: Vau! Eikä! OMG! Yäk! Pää räjähtää! LOL


Kissat tykkää tähtitieteestä
Kissoista voi olla monta mieltä, mutta konsepti on hauska. Pieni lukuhiiri luki tätä kirjaa ääneen vapaavalintaisena koulun lukuläksynä ja ”pää räjähtää” oli kieltämättä isomman lukuhiiren reaktio suureen osaan tekstejä. Avaruus on niin järjettömän iso, että ei sitä hiiren mieli voi ymmärtää. Ja kun vielä miettii, että kaikki tämä tieto on jonkun joskus täytynyt löytää niin aplodit tähtitieteilijöille lienee paikallaan!


Kirjan ongelma on toisaalta sama kuin sen ansio eli juuri ne kissat. Omaan silmään niitä on liikaa ja ne vievät huomiota itse asialta. Too much of a good thing jne…. Kissojen kuvien määrä on niin suuri, että ne nousevat kirjan pääteemaksi. Onko se sitten huono asia riippuu varmaan lukijasta. Pieni lukuhiiri antoi kirjalle 9 hiiripistettä. 


Toinen ongelma liittyy itse aiheeseen. Tähtitieteen ongelma on se, että moni asia on tiivistettynä vain jokin lukumäärä ja jos lukumäärät eivät jää helposti päähän, voi olla että kovin paljon itse asiasta ei jää mieleen. Pitäisi olla se aikuinen, joka taustoittaa, mutta harvapa meistä aikuisista ymmärtää tähtitieteestä paljoakaan.


Usborne beginners  kirjat ovat mielestäni onnistuneempia, mutta toisaalta niissä ei ole samaa vauhtia kuin tässä. Kissojen takia tähän tarttuu sellainenkin lapsi, joka ei ehkä tietokirjoista niin muuten välitä. Ääneenlukuharjoituksena kirja on oikein toimiva; fonttikoko vaihtelee ja lauseet ovat lyhyitä. Plussia siis paljon enemmän kuin miinuksia, mutta ei täydellinen kuitenkaan. Kuten ei mikään muukaan tässä maailmassa saati avaruudessa.


Maria 


Lukupäivä 18.11.2021


Julkaisuvuosi 2020, suomennos 2021 Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com

Lastenkirjablogit, kirjablogi, kirjablogit

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...