perjantai 18. helmikuuta 2022

LukuPalat: Aavepartio ja viemärin hirviö, Roope Lipasti ja Mari Luoma

 

LukuPalat


Vessajuttuja lonkerot jumissaMitä tapahtuu, jos jätevettä ei puhdista? Vesistö rehevöityy? Mikromuovi kulkeutuu kalojen kautta ihmisiin? 


Ei, vaan lemuhirviö ilmestyy paikalle.


Ihan totta. Paha haju houkuttaa Ragnarök-hirviön saastuneelle rannalle ja hirviön lonkerot vievät jäätelötuutin kädestäsi. Katastrofi!


Mutta ei hätää, Aavepartio eli Alpi, Joona ja Aava hoitaa tilanteen. Harmillisesti lemuhirviö ehtii hävitä ennen kuin Aavepartio on saanut organisoiduksi sukellusveneen tutkimaan meren pohjaa. Mutta ei kauas. Aavepartio


Kaupungin vessanpöntöt tukkiutuvat. Seuraa suuri pissahätätilanne, kun kukaan ei uskalla enää istahtaa pöntölle vapautumaan oman kehon jätteidenkäsittelyn lopputuotoksista.Aavepartio


Aavepartio tekee retken viemäriputkistoihin ja vapauttaa sinne jumiin jääneen lemuhirviön ja pormestari lupaa, ettei viemärivettä enää päästetä puhdistamatta mereen. 


Ranta pelastettu. Kaikki hyvin.


Aavepario ja viemärin hirviö- kirjan juoni on mitä mainioin. Juuri sopivassa määrin (eli paljon) vessajuttuja lisäämään eka- ja tokaluokkalaisten lukuintoa. Entä mikä olisi kamalampaa kuin mennä yöllä vessaan pohtien tuleeko pöntöstä käärme tai hirviön lonkero? 


Kirja kuvituksineen on suunnattu pojille, mutta juoneen on piilotettu rohkea ja älykäs pikkusisko Aava, johon tyttölukijat voivat helposti samaistua. Itse asiassa Aava on porukan rohkein ja järkevin. 


Lukupalojen tuttuun tyyliin teksti on selkeää ja helppolukuista. Pieni lukuhiiri piti kirjasta täyden kymmenen hiiripisteen verran.Esimerkin voima


Mari Luoman kuvat ovat vauhdikkaita ja niissä on monia hyviä oivalluksia. Kuvitus on minulle osittain ongelmallinen. Kuulun siihen koulukuntaan, jonka mukaan lapsille pitäisi tarjota kansainvälisen netti-tv-pelimaailman vastapainoksi normaalipainoisia ja terverakenteisia ihmishahmoja. 


Pin up- tyyppisiä hoikkauumaisia naishahmoja ja steroideja syöneitä lihaskimpaleita ei lastenkirjojen kuvitukseen kerta kaikkiaan enää tarvita. Mari Luoma

Mari LuomaTutkimusnäyttöä nähdyn kuvamateriaalin valitettavasta yhteydestä anoreksiaan ja ruumiinkuvanhäiriöön on paljon. Esimerkiksi 2015 Miika Mattolan lukiolaisiin keskittyvästä opinnäytetyöstä löytyy kattavat viitteet tutkimusnäyttöön.  https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/103231/Mattola_Miika.pdf?sequence=1&isAllowed=y 


Anoreksia on valunut perfektionististen tyttöjen sairaudesta koko ikäluokan ongelmaksi. Ruumiinkuvan häiriöt ja kauneuskirurgian kasvu ovat suuria ongelmia. Ongelmia, joita vastaan pitäisi taistella eikä sulkea silmiä ja mennä virran mukana.
MariaLukupäivä 14.2.2022

Julkaisuvuosi 2022


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com

Kirja-arvio, kirja-arvostelu

tiistai 15. helmikuuta 2022

Lasse-Maijan Etsivätoimisto, Koulun arvoitus, Martin Widmark

 

Lasse-Maijan etsivätoimisto


Lastenkirjakustantajan vastuu ja piilotetut asenteet
Älkää ymmärtäkö väärin. Lasse-Maijan etsivätoimisto on mitä mainioin sarja ja yksi pienen lukuhiiren lemppareista. Kirjastoissa kirjat kuluvat puhki ja yhä uusi sukupolvi eka- ja tokaluokkalaisia haaveilee oman etsivätoimiston perustamisesta.


Koulun arvoitus alkaa lupaavasti. Vallilan kaupungista löytyy kasapäin väärennettyjä seteleitä. Sekä yrittäjät että pappi repivät hiuksiaan. Lassen ja Maijan on aika selvittää syyllinen. 


Rikos paikantuu koululle. Epäiltyinä ovat viisi koulun työntekijää. Miten rehtorilla on rahaa punaiseen urheiluautoon? Aivan oikein, rehtori on syyllinen. Pelkkä palkka ei riitä oletettavasti viidenkympin kriisissä hamuttuun makeampaan elämään.


Mikä kirjassa on siis vialla? Elämäänsä tyytymätön rehtori määrää kouluun tupakointikiellon ja samalla mm. purukumikiellon, lippiskiellon ja lemmikkieläinkiellon. Lasten rakastama opettaja Kaisa tuumaa, että ennen oli paremmin. 


Oikeastiko? Voiko henkilökunnan tupakointikieltoa todella verrata purukumin kieltämiseen? Tai vesipyssyjen? Talonmies Repe jää kiinni nuuskamällin tunkemisesta arvatenkin aika huonokuntoiseen huuleensa, mutta eihän Repeä toki siitä moitita vaan ymmärtäen hymähdetään. 


Kirja on alunperin julkaistu Ruotsissa 2006 ja paljon on vettä virrannut sen jälkeen ennen kuin värikuvitettu uusintalaitos on 2022 meillä julkaistu. Tänä aikana on myös päädytty jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen siitä, että tupakointi ei ole jokaisen oma pikkuasia. Eikä nuuskahuuliakaan tarvita enää yhtään enempää.


Kirjoilla noin yleisesti on täydellinen ilmaisunvapaus. Jos haluaa haaveilla ajasta, jolloin toimiston ilma oli sakeana tupakansavusta ja ravintolaillan jälkeen vaatekerta haisi kuin vanha eltaantunut juusto, siihen on täysi oikeus. Lastenkirjakustantajalla pitäisi olla kuitenkin vastuu pienten lasten kirjojen ollessa kysessä. Ihan kaikkea aiemmin kirjoitettua ei kannata uudelleenjulkaista.


Nyt kun olen lytännyt arvioimani kirjan, on paikallaan muistaa, että Martin Widmarkin kirjat noin yleensä ovat edelleen ajankohtaisia ja loistavia lastenkirjoja. Esimerkiksi viime syksynä julkaistu Muodin arvoitus on erinomainen. Samoin Widmarkin jo pölyttyneet Nelli Rapp-kirjat väärin kootusta hirviöstä ja kasvismakkaran voimasta ovat edelleen ajankohtaisia.
MariaLukupäivä 15.2.2022

Julkaisuvuosi 2006 (ruotsiksi), 2010 (mustavalkoinen suomennos)


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/

Kirja-arvio, kirja-arvostelu

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...