torstai 13. tammikuuta 2022

TOP5 parhaat lastenkirjat 2021 by pieni lukuhiiri

Demonikuiskaaja


Erikoisen vuoden päätteksi erikoisen hyviä lastenkirjoja


Niitä on ilmestynyt paljon. Pieni lukuhiiri ihastui moneen ja odottaa lempparisarjoilleen jatkoa ensi vuonna. Suomalainen kirjallisuus hakkasi tänä vuonna käännöskirjallisuuden mennen tullen. Poikkeuksena ovat mahtavat suursuosikit eli Horstin dekkarit.Miksi suomalainen on parempi?Suomalaisen ja pohjoismaisen lastenkirjallisuuden erottaa anglosaksisesta kirjojen arvomaailma. Tyttöjen kirjallinen asema on meillä parempi. Sukupuolilla ei tehdä niin suurta eroa ja maailma on ylipäänsä avarampi ja tasapuolisempi. 


Kirjoissa on usein sivumausteena yhteiskuntakritiikkiä ilman, että kirja muuttuisi melankoliseksi tai ”kehittäväksi”. Minä ainakin inhosin lapsena kirjoja, joiden selkeä tavoite oli vanhemman äänellä opettaa. 


Englannin kielisessä lastenkirjallisuudessa toistetaan usein ympäröivän yhteiskunnan ahtaita normeja tai sitten kirjoitetaan vaikeista asioista oikein huutomerkkien kanssa. Mikä tylsyys!


Kaikki TOP5 listan kirjat saivat pienen lukuhiiren arvioissa täydet 10 hiiripistettä. Pieni hiirulainen pitää jännityksestä ja hieman yllättäen kauhusta.


Painetun kirjan häviämistä on ennustettu kauan, mutta onneksi puheet ovat olleet liian suuria. Lasten hukkuminen älypuhelimiin on todellinen ongelma, mutta sitä vastaan voi taistella. Olen vakaasti sitä mieltä, että lapset tarvitsevat kirjoja yhtä paljon kuin happea. Kirjat auttavat, lohduttavat ja opettavat. Ne tuovat myös helpoimmalla mahdollisella tavalla koulumenestystä. 


Mutta jos koko päivän viettää älylaitteen kanssa, ei lapsi koskaan pääse siihen tilanteeseen, että tietäisi tarvitsevansa tarinoita. Siihen tarvitaan sitä kuuluisaa tyhjyyttä ja tylsyyttä,  jossa luova toiminta vasta alkaa. Ja aikuiselta sitä kuuluisaa luonteenlujuutta, sillä älypuhelimesta tulee ruumiimme jatke varsin helposti itse kullekin. Tunnen piston sydämessäni ja huokaan. Tätäkin kirjoitan älylaitteella.


Lukemista voi helpottaa kannustamalla ja palkitsemalla lasta. Kuuden kirjan lukudiplomeja voi kerätä myös kotona. Pelkästään koululäksyjen lukeminen ei kovin pitkälle riitä ja sujuva ja nopea lukutaito kehittyy vasta vuosien lukemisen jälkeen. Eikä se onnistu ilman lukemista. 


Mutta nyt riittää turha puhe ja hypätään kirjojen maailmaan.1. IIK! Plattilan noita ja Demonikuiskaaja, Anu Holopainen


Plattilan noita


Unettomia öitä tarjolla


Pienen lukuhiiren kirjalistan kultasijalla on Anu Holopainen IIK! -sarjan kaksi osaa. Kuuluisien kauhuelokuvien hengessä kirjoitetut kirjat, eritoten Demonikuiskaaja oli sen verran jännittävä, että siihen kannattaisi laittaa kunnollinen kauhu-varoitus. 


Kirjat ovat lyhyitä ja tuoliin naulaavia ja todellakin, jännittäviä, joten jos lasta ei millään meinaa saada lukemaan, niin näistä on hyvä aloittaa. 


Jos lapsesi on taipuvainen painajaisiin ja lukenut vähän, niin ihan 8-vuotiaan käteen näitä ei kannata laittaa, ellei halua useana iltana keskustella siitä, onko demoneja ja noitia olemassa. Meneehän se ilta tietysti niinkin, mutta saattaa olla, että omaan sänkyynsä saa tehdä tilaa pienelle kukkujalle.


The Blair Witch Project ja Emily Rosen Riivaaja
2. Apassit-sarja Sielunlinnun arvoitus, Tapani Bagge, Carlos da Cruz


Parhaat lastenkirjat

Muistatko Monrepos’n?


Luultavasti et, sillä Annikki Tähden ikoninen levytys on jo vuodelta 1955 enkä tiedä, mistä laulun sanat ovat pääkoppani jääneet. Viidennessä Apassi-kirjassa seikkaillaan vuoden 1910 Viipurissa ja juuri Monrepos’n kartanossa. Lapset käyvät vanhanajan seanssissa henkiä tapaamassa, selvittävät hypnoosin historiaa ja käyvät meduusan luolassa. Eikä vauhtia ja vaaratilanteita puutu. 


Vihulainen on järjestänyt ison pelottelushown saadakseen mangaani-kaivoksen pystyyn Monreposin alueelle. Nyt kun politiikassa lyödään peistä Suomen kaivoslainsäädännön uudistamiseksi (vihdoin!) niin tämä kirja on nykyajan hermolla.Apassit-sarjaApassit-sarjan kirjat hurmaavat runsaalla Carlos Da Cruzin kuvituksella ja jännittävillä juonillaan. Kuvia on niin paljon, että kirjat sopivat lahjakirjoiksi myös vähän lukeville lapsille. Vaikea kuvitella, että juoni ei pitäisi pinteessä 8-11-vuotiasta. Kirjat on kirjoitettu ensisijaisesti pojille, mutta pari tyttösankariakin on otettu mukaan ja pieni lukuhiiri nosti kirjat hopeasijalle.


Sarjan aiempin osien arviot:


Steampunkin henkeä 1910 Helsingissä


Aulangon aalloilla


Kannibalismia ja Runeberg Junior palkinto

3. Immu ja kylmä kyyti, Marjut Brunila


Parhaat lastenkirjat

Aaveita ja rikollisia


Neljäs Marjut Brunilan Immu-kirja yhdistää tuttuun tapaan aaveita ja salapoliisitarinan. Nyt seikkaillaan Uudenkaupungin maisemissa ja käydään veneilemässä Kylmäpihlajan majakalla. 11-vuotias Immu kokee kauhua kirkkomaalla ja selviää veitsestä kaulalla. Uimataidolle löytyy kysyntää, kun pitää pelastaa salaseura Klaanin jäsen rikollisten kourista. 


Immu-kirjat ovat jännittäviä koululaiskirjoja 9-13 vuotiaille sekä pojille että tytöille. Teksti on normaalikokoista, mutta selkeää. Lisämausteena kirjoissa sivutaan monenlaisia sosiaalisia ongelmia ja samalla opetetaan tunnetaitoja. 


Lukuhiiren suosikkiresepti, Immu ja kylmä kyyti


Aiempien osian arviot:


Kummituksia, varkaita ja vähän historiaa


Pyörävarkaita, kummituksia ja uusi kännykkä
4. Pet Agents Pinnan alla ja Lumen saartamat, Riina ja Sami Kaarla sekä Anders Vacklin


Parhaat lastenkirjat


Ympäristötietoutta ja talvinen matkailumainos


Pet Agents on suomalainen kirjasarja suuren maailman tyyliin. Sarjan sankari on Kati-e, koodaava elektroniikkaspesialisti, joka rakastaa eläimiä. Yhdessä kavereiden ja luomansa Ti-bot -robotin kanssa Kati-e syventyy merenalaiseen maailmaan ja Lumen saartamissa kuvitteelliseen Lapin maisemaan (joka sijaitsee kummallisesti junamatkan päässä New Yorkista!?). 


Kuvat ovat lumoavia ja puolet kirjojen tenhosta. On vaikea kuvitella tyttöä, joka ei näistä pitäisi. Eläimistä pitävälle pojalle kirjat sopivat myös, Kati-e:n kavereissa on myös yksi poika. Hyviä lahjakirjoja siis. 


Voiko Joulupukki asua junamatkan päässä New Yorkista? No ei voi. Ei todellakaan voi.


Pinnan alla


Aikaisempien osien arviot:


Täältä tullaan lemmikit ja Kadonnut Kenttä


Varkaan jäljillä


Peliin kätketyt
5. Villitalo taistelee, Siri Kolu


Siri KoluSuuri seikkailu ja mystinen kasvutarina


Villitalo taistelee oli eriskummallinen lukukokemus minulle. Pieni lukuhiiri luki sen seikkailutarinana, mutta minulle kirja avautui aivan eri tavalla. 


Kirjassa unelmien pitsihuvilat ottavat jalat alleen ja lähtevät karkuun HeadTech-pahista. Asukkaat tietysti seuraavat mukana. Itämeri-tourneen ja taisteluvalmennuksen jälkeen talot käyvät vihollisensa kimppuun ja kirjan sankari Tomtom hyppää vihollisen rakentamaan taloon ja kääntää sen isäntäänsä vastaan. 


Taistelu tietysti voitetaan, vihollinen katuu ja talot palaavat paikalleen, joskin arvatenkin aika kasa puutöitä täytyy reissun jälkeen tehdä. 


Minulle kirja avautui varhaisteinin kasvutarinana hyväksymään itsensä ja sukupuolisuutensa. Taustalla on erilaisten perheiden kavalkadi ja kerrassaan mysteerisiä hahmoja. Tästä on annettava erityiskiitos kirjailijalle; kerrankin taustaperheitä, joista varmasti jokainen lapsi löytää omansa. Kirjan mystiikka on siinä, että se avautuu eri ikäisille lukijoille eri tavalla vaikka osa ratkaisuista olikin vähintään mielenkiintoisia.


Kirja on trilogian päätösjakso, joskin loppusivulla annetaan mahdollisuus jatko-osiin.


Seikkailusta, evoluutiosta ja persoonapronomista

Lisäkirjasuosituksia löytyy TOP5+ parhaat lastenkirjat/käännöskirjallisuus-jutusta
Ihana lukuvuosi 2022 sinulle lukijani!


Lukemisiin!MariaLastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com

Kirja-arvio, kirja-arvostelu, lastenkirjablogit

Parhaat lastenkirjat 2021


sunnuntai 9. tammikuuta 2022

Immu ja kylmä kyyti, Marjut Brunila

Lukuhiiren suosikkiresepti


Marjut BrunilaAinesosat


1 dl kauhua

1 dl salapoliisitarinaa

0,5 dl kaverisuhteita


Kokonainen historian oppitunti

Reipas pala tunnetaitoja

Ripaus ihastumista


Sekoita pääainesosat huolellisesti ja lisää varovasti kokonainen historian oppitunti. Raasta mukaan tunnetaitoja ja mausta lopuksi ihastumisella. Tarjoile paperille painettuna mieluiten lämpimän nojatuolin kera. 


Immu ja kylmä kyyti on Marjut Brunilan Immu-sarjan neljäs osa. Kirjan sankari on Immu, 11-vuotias poika, joka on saanut kirjasarjan ensimmäisessä osassa puhuvan Figaro-kissan ja päässyt salaseura Klaanin jäseneksi. Yksinäiset ja tylsät päivät ovat ohitse kun Klaani joutuu toinen toistaan kiperimpiin tilanteisiin.


Figaro on elänyt useamman elämän ja tietää menneisyydestä yhtä sun toista ja luultavasti Figaron takia Immu alkaa sarjan ensimmäisessä osassa nähdä kommunikointia haluavia haamuja. Myös tässä kirjassa Immu joutuu muutamaan pelottavaan tilanteeseen, jossa menneisyys ja nykyisyys sekoittuvat. 


Parhaat lastenkirjat


Immun onneksi hänen ei tarvitse tässä kirjassa kohdata aaveita yksin, vaan toinen Klaanin jäsen, juuri 12 vuotta täyttänyt Lotta, näkee haamut myös.


Kirjan toisena juonena on perinteinen Viisikko-henkinen salapoliisi-seikkailu, jossa Klaani löytää vanhan ryöstösaaliin ja paljastaa rikolliset. Loppuratkaisussa Immu yltää ilmiömäiseen operaatioon kylmässä vedessä ja veitsestä kurkullakin selvitään. 


Historian oppitunti koskee Uuttakaupunkia ja paloa 1846. Palossa kuoli ihmisiä ja suuri joukko jäi kodittomaksi. Kirjassa käydään Uudenkaupungin merkittävissä paikoissa ja vieraillaan Kylmäpihlajan majakalla.


Sosiaalinen ulottuvuus tulee lapsen nälän ja hädän käsittelystä. Osa lapsista ei ole aiemmin nähnyt ruokajonoja ja ymmärrettävästi ihmettelee, miten Suomen kaltaisessa rikkaassa hyvinvointimaassa hyvinvointi ei ole tasaisemmin jakaantunut. 


Klaanin jäsenten perheiden kautta sivutaan alkoholismia, perheväkivaltaa, vakavan sairauden merkitystä perheelle, kuolemaa ja erityisluokkaopetusta, mutta kirja ei ole raskas eikä osoittava. Immu on älykäs ja ajatteleva ja ennen kaikkea empaattinen poika. Kirja auttaa lukijaa ymmärtämään ja hyväksymään maailmaa. 


Parhaat lastenkirjat


Pienen lukuhiiren mukaan kirja oli erinomainen ja olen samaa mieltä. Hiiripisteet ovat täysi 10. Kirjassa yhdistetään Anu Holopaisen IIK-sarjan kauhua ja Horstin Clue-sarjan salapoliisihommia. Kun siihen lisää vielä mielenkiintoisen historiapläjäyksen, on erinomainen koululaiskirja 9-13 vuotiaille valmis. 


Teksti on normaalikokoista, mutta selkeää. Sivuja on 171 eli juuri sopivasti jo sujuvasti lukevalle lapselle. Pienen lukuhiiren ”Vuoden 2021 suomalaiset parhaat kirjat” -listassa kirja on pronssisijalla.


Aiempien Immu-kirjojen arvostelut:


Pyörävarkaita, kummituksia ja uusi kännykkä. Ja yksi kissa.


Kummituksia, varkaita ja vähän historiaa


MariaLukupäivä (pieni lukuhiiri 2.12.2021 ja iso lukuhiiri 2.1.2022)

Julkaisuvuosi 2021


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com

Lastenkirjablogit, kirja-arvostelu, kirja-arvio, parhaat lastenkirjat

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...