sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Riina ja Sami Kaarla Pet Agents Varkaan jäljillä Pet Agents, lastenkirjataivaan tähti


”Salapoliisityötä, koodausta ja lemmikkejä kauniissa paketissa”

Kati-elektroniikka (Kati-e) on tyttö, joka taitaa koodauksen ja elektroniikan salat. Ti-bot on Kati-3:n rakentama lentorobotti, joka tässä kirjasarjan toisessa osassa koodataan puhumaan papukaijaa ja norsua. Rakenteeltaan tämä kirja on perinteinen etsiväkirja. Outoja asioita häviää ja syylliseksi paljastuu eläintarhasta kadonnut apina, jonka intialaiset rosvot ovat opettaneet varastamaan toffee-palkalla.

Tarinassa yhdistetään taitavasti rakkautta koodaukseen ja eläimiin sekä perinteistä lasten salapoliisityötä. Juoni on hyvä ja maailmaan suhtaudutaan positiivisella asenteella. Pet Agents kirjojen maailma on aitoa 2020-lukua. Kirja on sijoitettu tulevaisuuden tuntemattomaan maailmaan, joka ei kuitenkaan ole kovin tuntematon. Kaupan mainoksessa myydään ”choko shock” -herkkuja, pilvenpiirtäjien takaportaat muistuttavat suuresti vanhojen tiilisien pilvenpiirtäjien hätäuloskäyntejä ja selvä tulevaisuuden Hyde Park näkyy. Kati-e:n kaverin Timin paidassa on kiinalaisia kirjoitusmerkkejä (joita en osaa lukea) ja hahmot ovat ulkoisesti monirotuisia. Ollaan siis tulevaisuuden New Yorkissa. Riina ja Sami Kaarla

Länsimaiden ja Aasian nykylapsille puhuvat robotti-kaverit ovat tätä hetkeä. Viime joulun lahjapaketista paljastui niin lukuhiirelle kuin lukuhiiren monelle kaverille puhuva robottikoira. Kirjassa ollaan siis ajan hermolla. Mutta juoni ei ole ainoastaan robotteja vaan ihan aitoja oikeita eläimiä on tuotu runsaasti esille. Voimme siis odottaa että tulevaisuuden parhaimmassa versiossa ihmisen paras kaveri voi olla yhtä lailla itse koodattu robotti kuin lammaskoira.

Teksti on ilahduttavan selkeää ja toimivaa. Lauserakenteet ovat yksinkertaisia ja selviä. Rivinleveys on maltillinen. Samoin tekstiä on aivan loistavaan kuvitukseen nähden maltillisesti. Sivuja on 154, mutta kun ne täyttyvät hyvästä tarinasta ja selvästä tekstistä, tämä kirjasarja sopii vähemmän lukevillekin. 

Aihe puhuttelee laajalla skaalalla 6-12-vuotiaita ja aivan selvästi tämä on ala-asteikäisten peruslukemistoa. Ulkonäkö ja sisus ovat kauniita. Tässä kirjassa on lahjakirjapotentiaalia. Kirja on tehty myös käännöksiä ajatellen ja sen käännökset onkin myyty jo 6 maahan. Englanninkielinen käännöskauppa vielä uupuu.

Lukuhiiri antoi kirjalle täydet 10 pistettä ja luki sen muutamaan kertaan. Vahva suositus tälle siis.

Pet Agentsin viimeisimmän osan ”Peliin kadonnut” arviointini löytyy täältä. Ja kahden muun osa arviointi täältä.

Maria


Lukupäivä 10.8.2020

Julkaisuvuosi 2019Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...