perjantai 29. tammikuuta 2021

Alex Milway Hotelli Flamingo ja Karnevaalirieha

Alex Milway


Hotellieläimiä ja kliseitä kauniissa kansissa


Puhuvia eläimiä lastenkirjoissa riittää. Puhuvia eläimiä hotellityöntekijöinä en muista. Tämän puutoksen täyttää Alex Milway Hotelli Flamingo-sarjalla. Anna Dupont, pieni tyttö, perii isoäidiltään rapistuneen Hotelli Flamingon. 

Ensimmäiseksi palkataan uudet työntekijät (mm äksy kokkipossu ja jokapaikan korjaaja Stella Kirahvi). Seuraavaksi selvitään hotellitarkastajasta ja lopuksi vielä kilpailevan hotellin omistajasta Viljami Villipedosta. Lopuksi seuraa flamingovoimin tuotettu Pinkkien pitkäkoipien kabaree ja Hotelli Flamingo on laukaistu hotellitaivaan kirkkaaksi tähdeksi.

Karnevalliriehassa hotellissa yöpyy Yöeläimet-bändi. Manageri Herra Herttainen on pikemminkin Herra Suuttuinen (lukuhiiren antama uusi nimi). Karnevaalirieha kärsii murskystä ja juhlia jatketaan Annan löytämässä salaisessa Hotelli Flamingon juhlatilassa. Herra Herttaisesta tietysti hankkiudutaan eroon ja bändi alkaa manageroida itseään. Kadulta löytyy vanha lammaskoira, joka saa pestin bändin roudarina. 

Yleensä lukuhiiri lukee tällaiset kirjat alkuperäiskielellä englanniksi, mutta sattuman kautta lukuun päätyivät suomennokset. Hotelli flamingo on hauskaa luettavaa. Se sisältää paljon kuvia ja teksti on helppoa. Kirjasarja soveltuu 6-9 vuotiaille parhaiten. Lukuhiiri luki kirjat ns väärässä järjestyksessä, koska sarjan ensimmäinen kirja ei visuaalisesti iskenyt ja lukuhiiri tarttui näihin vasta, kun alkoi olla pulaa luettavasta.

Nämä ovat selvästi englanninkielisille pienille tytöille tehtyjä kirjoja ja niissä on hieman erilainen maailmakuva kuin tasa-arvoisemmassa Suomessa. On hyvin vaikea määritellä, mistä tämä tunne tarkalleen ottaen tulee. Ehkä olettamuksilla ja karikatyyreillä ratsastetaan liikaa omaan makuun. Jos kirjan eläinhahmot vaihtaisi ihmishahmoihin, en ole ollenkaan varma olisiko julkaisukynnys ylittynyt. 


Alex Milway


Kirjoista tulee massatuotantoon tarkoitetun lasten kirjan olo. Kirjoitetaan henkilöhahamot eläimiksi ja hyödynnetään kaikki mahdolliset kliseet. Kabareetanssija on neiti Pjörfyymi ja katuojasta pelastetaan lammaskoira, joka ”saa tilaisuuden laittaa elämän takaisin raiteilleen”. 

Taitava kustannustoimittaja on huolehtinut siitä, että teksti on kohderyhmälleen sopivaa. Kuvituksen on tehnyt Alex Milway itse. Kannet ovat myyvät ja kirjoja ilmestyy käytännössä heti useampi, jotta saadaan hyödynnettyä kohderyhmän innostus täysimääräisesti ennen kuin kirjoista ”kasvetaan ulos”. Jokin tökkii ja tökkii pahasti.


Alex Milway


Lukuhiiren pisteet sarjan avausosalle on 9 ja Karnevaaliriehalle 10. Itse en näitä lapselle kaupasta ostaisi, mutta kohderyhmälleen nämä ovat innostavia lukukirjoja. Toivoisin kuitenkin, että ennen näitä meillä Suomessa luettaisiin suomalaisten kirjailijoiden monimuotoisempia ja rikkaampia kirjoja, joita löytyy vaikka kuinka paljon. 


Lisää Hotelli Flamingoa löytyy täältä.


Maria


Lukupäivät:

Hotelli Flamingo 29.1.2021

Hotelli Flamingo karnevaalirieha 12.1.2021

Julkaisuvuosi kummallakin 2019, suomennos 2020






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...