lauantai 23. tammikuuta 2021

Tamsyn Murray Tanglewood Animal Park

Tanglewood animal park

Viihtyisä 10 pisteen kirja


Tindu -tiikeri ei halua muuttaa Berliinin eläintarhasta Tanglewoodin eläintarhaan, mutta Zoe ja Oliver keksivät keinot ja loppu hyvin kaikki hyvin. Tämä ei ole jännittävä kirja, mutta sai silti kirjahiireltä täydet 10 hiiripistettä. Tamsyn Murrayn Wild-sarja ei ollut meillä menestys, mutta Tanglewood oli jo ”lähes yhtä hyvä” kuin Viisikot. Ja se on paljon sanottu se. 


Tanglewood sopii eläimistä pitäville. Virallinen ikäsuositus on 7-12, mutta tässä kirjassa on vähän kuvia ja lauserakenteet ovat jo hieman pidempiä, joten 7 saattaa olla alakanttiin. Englanti on CEFR A2 tason yläreunaa. Koulun A1-englantia taitava 12-vuotias saattaisi myös pitää tästä.  Kirjaa ei ole suomennettu, toisin kuin Wild-sarja. Ehkä tulevaisuudessa?

Tamsyn Murray


Maria


Lukupäivä 17.1.2021

Julkaisuvuosi 2017


Lastenkirjablogi  https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/

Lastenkirjablogit, kirjablogit, kirjablogi


Netta Wallden Ruben ja Rouva Mallamudin tapaus

Ruben ja rouva mallamudin tapaus



”Miten kirjoittaa kirjasta, josta ei pidä?”


Jokaisen kirja-arviota kirjoittavan pähkinä. Ruben ja Rouva Mallamudin tapaus on fiktiota, joka on kirjoitettu oikeastaan melkein aikuisille. Kieli on aikuisten fiktion kieltä samoin piilomerkitykset. Moni aikuinen pitää romaaneista, josta löytyy tasoja, joissa käsitellään suuria tunteita ja kuolemaa. Mutta pitävätkö lapset näistä kirjoista? En tiedä. Itse en lapsena pitänyt kirjoista, joissa fiktion keinoin käsiteltiin pahuutta ja kuolemaa. Kirja oli nautinto, enkä halunnut sen kertovat liian monitasoisesti ikävistä asioista. 

Kirjahiiri antoi tälle kirjalle 6 pistettä (asteikko 6-10). Kirja ei avautunut hyväksi lukukokemukseksi ollenkaan. Ainakaan tällä lukukerralla. Enkä voi moittia. Itsemurhia tekevät posliininuket eivät innostaisi minuakaan. Symbolit ovat vaikea laji lastenkirjallisuudessa kuten ovat myös aikuistenkirjoissa. Kirja on kirjoitettu hyvin, kieli on rikasta ja sille löytyy varmasti paljon lukijoita ikäryhmässä  9-12 (tai jopa enemmän). Lukijan täytyy olla sellainen, joka haluaa fiktion herättelevän tummia tunteita. 

Tämän talouden molemmat juustohiiret lukevat paljon tietokirjoja eikä meillä sivuuteta vaikeita tai ahdistavia asioita. Fiktiolta odotan itse kuitenkin muuta, seikkailua ja suoraviivaisempaa mysteeriä. Toistaiseksi pieni lukuhiiri näyttää suhtautuvat fiktioon samalla asenteella. Tämä kirja ei nyt vain tässä taloudessa tällä hetkellä ja tässä kuunasennossa toiminut.

Netta Wallden



Maria


Lukupäivä 20.1.2021

Julkaisuvuosi 2011

perjantai 22. tammikuuta 2021

Harriet Muncaster Isadora Moon Goes on Holiday (Isadora Kuu)

Isadora Kuu



” Voiko vaaleanpunainen vaahtokarkki maistua suklaalta ja vadelmalta?”


Tietysti. Isadora Kuu-kirjat ovat sellaisia. Poimit yhden käteesi ja se näyttää herkulliselta. Luet sen, ja maistat ihanan tumman suklaan ja vadelmahillon maun. Kun lukuhiiri näkee uuden Isadora Kuu-kirjan, silmiin syttyy loiste ja alkaa sekuntien lasku siihen ihanaan hetkeen, kun kirjan voi lukea. 


Tässä kirjassa Isadora voittaa rantalomamatkan ja päätyy keräämään muovia merestä uuden ystävänsä kanssa. Voiko ympäristötietoutta tuoda paremmin esille? Kirjojen englannin kielitaso on helppoa CEFR A2 tasoa ja kohderyhmä 5-9 vuotiaat. Kieli on yksinkertaista, mutta kuitenkin sujuvaa, hyvää englantia. Suomennoksia löytyy jo muutamista kirjoista ja tulevaisuudessa varmaan kaikista. Kovakantisissa kirjoissa on panostettu vielä enemmän ulkoasuun ja ne ovat oivia lahjakirjoja. Kuvitus on söpöä, mutta sisältö ei ole perinteistä prinsessa-kirjaa vaan Isadora on toimelias ja pärjäävä naisenalku. Lukuhiiren arvosana on täysi 10.

Isadora Moon Goes on Holiday

Harriet Muncaster




Maria


Lukupäivä 23.1.2021

Julkaisuvuosi 2020





Andrea Beaty Ada Twist and the Perilous Pantaloons / Pii Pihlaja

Pii Pihlaja


”Can you fly?”

”Of course, if your bahonkus is covered with large pantaloons filled with helium”


Ada Twist on tyttö, joka tutkii kiikareillaan lintuja ja kysyy, miksi Helium on kevyempää kuin ilma. Tai miten ilmavirta muodostuu. Tämä ei ole kuitenkaan opettavainen kirja, jos ei puhuta siitä, että se tarjoaa oivan samaistumiskohteen tieteistä kiinnostuneelle pikkutytöille. Ennen kaikkea Ada Twist on hauska kirja, jossa tapahtuu hulluja asioita. Ja niiden syntyä selitetään ikäryhmälle (7-10) sopivasti. 

Englanti on A2 tasoista kuitenkin sisältäen vaikeitakin sanoja, jotka saattavat mennä ohitse pieneltä lukijalta. Bahonkus oli minullekin uusi sana. Mutta lukemista nämä eivät haittaa, asiat tulevat kyllä selväksi. Printti on isohkoa, rivivälit normaaleja ja kuvitus sopii täydellisesti tieteistä yhtään kiinnostuneille hassuine kaavakuvineen.

Tätä kirjaa ei ole, vielä, suomennettu, mutta Pii Pihlajan edellinen seikkailu on. Se on meillä lukematta, koska siitä on kasvettu jo ohitse. Tämä sen sijaan oli juuri sopiva. Kirjahiiren pisteytys on 9 eli hyvä kirja. Toivottavasti löytyy pian suomennettuna jokaisen pienen lukijan ulottuvilta.

Andrea Beaty

Ada Twist


Maria


Lukupäivä 11.1.2021

Julkaisuvuosi 2019

Lucy Courtenay Mermaid School Ready Steady Swim!


Mermaid School


Merenneitokoulu kuuluu kirjojen koulugenreen. Ero Suomeen on se, että meillä ensimmäisille luokille kirjoitetut kirjat ovat yleensä helppolukuisia, kun Englannissa ne ovat lukutasoltaan usein haastavampia. Tämä johtuu siitä, että meillä lukemaan opettelu alkaa usein myöhemmällä iällä kuin Englannissa. 

Ensimmäisessä kirjasarjan osassa Marnie Blue niminen merenneitotyttö aloitti koulun ja tässä osassa ollaan merenneitojen liikuntatuntien lumoissa. Haasteita riittää, kun liikuntaopettajan sijaiseksi tulee Merboy eli miespuoleinen merenneito (puute tietämyksessäni on nyt korjattu!). Kaikenlaisia kommelluksia seuraa, mutta lopussa kiitos seisoo, kun Marnie voittaa kilpailussa kruunun.

Kirja soveltuu englantia hyvin lukevalle 6-10 vuotiaalle. Teksti on englannin CEFR A2 kielitason yläreunaa ja suhteellisen pientä fonttia kuitenkin normaalein rivivälein. Kuvitus on mustavalkoista, mutta miellytti lukuhiirtä paljon. Kuvat ovatkin varsin hauskoja. Teksti on jouhevaa ja sujuvaa, parasta englanninkielistä lastenfiktiota. Plussaa siitä, että Marnien äiti on meribiologi (yllätys yllätys merenneidoilla onkin älyä) eikä vesi-insinöörin ammattikaan ole poissuljettu haaveammattien listalta.

Kirjahiiri antoi pisteitä 9 kappaletta. Kirjaa ei ole vielä suomennettu, ehkä tulevaisuudessa?


Lucy Courtenay


Maria

Lukupäivä 13.1.2021

Julkaisuvuosi 2020






Gahrton ja Unenge Roni ja Juulia kummitustalossa

Gahrton


Juulia on ihastunut Roniin. Roni on ihastunut Juuliaan.

Kummitustalo

Tämä kirja on joko kertomus pienten ihmisenalkujen ihastumisesta tai sitten jännittävä tarina kummitustaloon tutustumisesta. Enemmän ensimmäistä ja vähemmän jälkimmäistä. Minusta kummitustalo on vain näyttämö, jolla käsitellään tunteita ja tykkäämistä. Oletettavasti kirja sopii sellaisella 6-8 vuotiaalle, jolle ihastumiset ovat jo tärkeitä. Esikoululaiselle ja ekaluokkalaiselle voisi vanhempi myös lukea tätä kirjaa. Toimintaa haluavalle tämä saattaa olla liian tylsä. Kirja on jo vuodelta 2001, ehkä se on jo menettänyt ajan saatossa jotain. Klassikon aineksia ei ole. 

Kirjahiiri antoi 8 arvosanaksi. Plussaa tulee jännittävyydestä, mutta toisaalta miinusta tulee siitä, että ei ole riittävästi toimintaa. 

Gahrton

Maria

Lukupäivä 21.1.2021

Julkaisuvuosi 2001

Katarina Mazetti Varjoja ja vakoojia

 

Katarina Mazetti


”Viisikon inkarnaatio?”


” Ei sittenkään, valitettavasti”


Mazetti Seikkailuserkkuja sanottiin jossain Blytonin Viisikkojen jälkeläiseksi, mutta kauas taitaa jäädä. Ainakin tämä talon lukuhiiren mukaan. Lukuriihi-arvio on 7 asteikolla 6-10, joten ei ihan napakymppi. Tai ehkä lukuhiiri luki tämän liian nuorena. 

Omaan silmään teksti on ihan sujuvaa, aihekin periaatteessa sopii, mutta jokin tökkii. Ehkä viisikoissa on jotenkin positiivisempi ihmiskuva ellei peräti maailmankuva. Kirjat eivät ole faktaa, mutta fiktiolla rakennetaan faktaa, erityisesti lastenkirjoissa. Ja tuntuu jotenkin surulliselta, että kirjailija haluaa kirjoittaa vaikkapa hahmon, joka piilottelee kaunokirjallisia teoksia kirjahyllyssä Aku Ankkojen kansissa. En tiedä, resonoiko se nykylasten korvissa?

Kuvia ei ole ja teksti on verrattain pientä, kuitenkin normaaleilla riviväleillä. Epäilen, että lukuhiiri lukee sarjan muutkin kirjat paremman puutteessa, mutta suosittelisin tätä sarjaa kumminkin yli kymmenvuotiaille. Ehkä heille dialogi avautuu paremmin. Ensin suosittelisin kuitenkin lukemaan ne aidot Viisikot.


Maria

Varjoja ja vakoojia


Lukupäivä 18.1.2021

Julkaisuvuosi 2012

Enid Blyton The Famous Five Colour Short Stories / Viisikko lyhyttarinat

Viisikko

Happy Christman Five

Five have a Puzzling Time


”Mikä olisi hyvä kirja aloittaa englannin kielellä kirjoitettujen kirjojen lukeminen?”


”Nämä. Juuri tämä eikä mikään muu”


Tai no, joku sarjan kirjoista. Enid Blytonin lumo ei kaikkoa, edelleenkään. 2014 julkaistiin reippaalla kuvituksella varustetut helppolukuiset Viisikon lyhyttarinat. Tuttuun Viisikko-tyyliin näissä ratkotaan aidon tuntuisia ongelmia. Juonet ovat hauskoja ja jänniä, mutta eivät pelottavia. Kuvitus on laitettu 2000-luvulle ja Georgen hahmoa on modernisoitu. Lukemista on helpotettu hyvin maltillisella sanamäärällä sivua kohden ja osa sanoista on kirjoitettu isommalla, jotta lukemaan oppivan silmä ei niin helposti sekoaisi riveistä ja sanoista. 

Äidinkielenään tai lähes äidinkielenään englantia lukeva voi lukea näitä heti kun kynnelle kykenee eli 6-7 vuodesta eteenpäin, mutta tarinat toimivat oikein hyvin myös vanhemmille A1 englantia lukeville ala-asteen viimeisillä luokilla. Näitä tarjoaisin myös vähän vanhemmalle koululaiselle ensimmäiseksi kosketukseksi englannin kieliseen kirjaan. Kirjahiiren arvosana näille kaikille on 10.


Enid Blyton




Maria





Horst Etsivän käsikirja


Horst



Voiko pyörän keksiä uudelleen?



Kyllä voi. Jos osaa.

Horst


Kuka muistaa Salapoliisin käsikirjan tai Vakoilijan käsikirjan 80-luvulta? Lempparikirjojani lapsuudesta. Nyt vasta tajuan, että nekin olivat varmasti pyörän modernisointeja aikanaan. Ehkä joskus viime vuosisadan alussa jo joku kirjoitti ohjeita, miten varjostetaan epäilyttäviä hahmoja (naapurin isäntää tai sitä hieman outoa erakkoa kauimmaisesta mökistä). 

Horstin Etsivän käsikirja rakentuu kirjailijan Etsiväkaksikko-kirjasarjasta tutuihinkuvituksiin ja tarinoihin ja tarjoaa etsivän hommista kiinnostuneelle paljon ajanvietettä. Uuden vuosituhannen hommia on tietokonevakoilun alkeet google.mapsilla. Etsiväkaksikon kirjat sopivat nuoremallekin lukijalle, mutta Etsivän käsikirja on suunnattu hieman vanhemmille ala-aste-ikäisille eli 9-12 vuotiaille. 

Kirjahiiri pettyi tähän kirjaan. Ei tarinaa!? Ja eihän siinä tarinaa olekaan eli lukemiseen tämä ei oikein sovellu. Tekstiä on, mutta kaikki on lyhyessä muodossa eli seikkailua kaipaava ei saa tästä ajanvietettä. Kirjahiiri ei halunnut arvioida kirjaa, koska ”se sopii sellaiselle, joka haluaa perustaa etsivätoimiston”. Jäämme siis odottamaan Horstin uusimman kirjan suomennosta...


Ja uusin suomennos löytyy täältä.



Maria

Lukupäivä 18.1.2021

Julkaisuvuosi 2020



Riina ja Sami Kaarla Pet Agents, Peliin kätketyt

Peliin kätketyt



”Hitti”

”Kirja kuin karkki”

”Kansainvälistä potentiaalia”

”Vauhtia”

Kaarla



Pet Agents sarjan neljäs osa on Riina ja Sami Kaarlan taidonnäyte. Näin tehdään moderni lastenkirja kansainvälisille markkinoille ja myös niille lapsille, jotka eivät jaksa montaa kirjaa lukea. Toisin sanoen mikä tahansa Pet Agents kirja on oiva kirjalahja. Kirja on täynnä upeita nelivärikuvia, teksti on selkeää, samoin lauserakenteet. Koko kirja on sidottu taitavasti pelimaailmaan. Vauhtia riittää, mutta kirja ei ole pelottava ja sopii siksi laajalle ikäjoukolle 7-12. Ikäsuositukset ovat aina vaikeita. Joku lukee jo ekalla lasten kauhukirjoja ja osa tarvitsee vielä kuudennella kirjan, jossa on paljon kuvitusta. 

Kirjasarjaa on jo ihan mukavasti myyty käännettäväksi ja tässä on potentiaalia mille tahansa kielelle. Ei liene sattumaa, että kirjasarjan nimi on jo valmiiksi englanniksi. Jonkin verran aikuista silmäilijää häiritsee jo valmis tuotteistamisen näkökulma. Näen jo silmissäni Ti-bot muovikrääsäsarjan lol. Mutta me elämme tässä maailmassa sellaisena kuin se on ja lapsia on puhuteltava tämän maailman keinoilla eikä menneisyyden jo aikaansajääneillä kuvioilla.

Kirjahiiri antoi kirjalle arvosanaksi 8 asteikolla 6-10. Miinukset tuli aseista, tämä osa oli suunnattu selvästi vanhemmille kuin seitsemän-vuotiaalle. Tai ainakin lukijalla pitäisi olla taustalla innokasta tietokonepelaamista, missä vaiheessa nyt kukakin vauhtipelejä pelaakaan. Kirja on tehty selvästi mahdollisimman laajalle lukijajoukolle ja siinä toki menestymisen sala piileekin.

Maria

Peliin kätketyt


Lisää Pet Agents kirjoja löytyy täältä ja täältä



Lukupäivä 21.1.2021 

Julkaisuvuosi 2020

torstai 21. tammikuuta 2021

Mikä kirja lapselle?

Minkä kirjan hankkisin lapselleni? Mikä kirja sopisi? Mitä osaisi lukea? Mistä tykkäisi?

Lastenkirjoja on paljon ja toisaalta niin vähän. Nettikirjastosta ja kirjakaupasta tilatessa ei pysty sormeilemaan kirjaa, ei katsomaan tekstikokoa, ei kuvien määrä, ei sopivuutta omalle lapselle. Googlekin tarjoaa harmittavan usein kuvia vain kansista, eikä arvioita sisuksista. Teksti voi sopia aiheeltaan, mutta rivivälit ovatkin liian pieniä tai sitten tekstiä on liian vähän. Kuvittelet hankkivasi kirjan etsivistä ja päädytkin ostamaan kirjan, joka kertoo sukulaisen kuolemasta. Kirja lentää nurkkaan, jos se ei innosta tai on liian ”kehittävä”.

Näitä olen reilun puolen vuoden koronaristyksessä tuskaillut. Kirjoja kuluu tytöllä, mistä uutta luettavaa? Blogeja on, mutta en ole vielä löytänyt kattavaa lastenkirjablogia kaikista mahdollisista kirjoista. Ja siihen vuoren kokoiseen haasteeseen nyt päätimme tarttua. Eli tarkoituksena on esitellä kaikki tyttöni lukemat lastenkirjat ja arvioida niiden sopivuutta kohderyhmälle. Käytännössä kaksikielisenä tämä ala-asteikäinen kirjahiiri lukee osan kirjoista suomeksi ja osan englanniksi. Osa on ostettua, osa lainattua. Joka ikinen on kuitenkin omalla tavallaan merkittävä pieni pala nykylapsen maailmankuvaa. Ja se maailmankuva on aivan erilainen kuin omassa lapsuudessani, kun tämä nyt aikuinen kirjahiiri luki Blytonit ja Montgomeryt. 

Parempaa ei olekaan kuin hyvä kirja!

Paitsi se seuraava kirja.

Maria


Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...