keskiviikko 24. helmikuuta 2021

Horst, Operaatio Pronssipatsas Etsiväkaksikko-sarja

Operaatio Pronssipatsas


Kun Manneken Pis housut sai


Horstin Etsiväkaksikko-sarjan uusimmassa suomennoksessa on vallan mainio juoni. Hugo Rodinia esittävä pronssipatsas varastetaan puistosta. Tilda ja Oliver eli Etsiväkaksikko yhdessä Otto-koiran selvittävät varkauden ja patsas saadaan takaisin.


Tai se, miksi se on muuttunut. 


Hugo Rodin on nimittäin vangittu veistokseksi kyseenalaisella hetkellä eli pissaamassa. Varkaaksi paljastuu mutkien kautta Hugo Rodinin lapsenlapsenlapsenlapsenlapsi Charles, joka on kyllästynyt katsomaan kaukaista sukulaistaan puistossa pissaamassa. Ei ihme. 


Parhaaksi onneksi pronssiveistoksen luoja on tehnyt toisen kutakuinkin samanlaisen pronssipatsaan, jolla on housut jalassa. Ja Charles on tämän patsaan perinyt. Neuvokas Charles halkoo kummankin veistoksen ja yhdistää palaset uudelleen Hugo Rodiniksi, jolla on housut jalassa. Patsas palautuu paikalleen ja Tilda ja Oliver lupaavat jakaa salaisuuden.


Etsiväkaksikko

Ei ole kovin vaikea keksiä, mistä kirjoittaja ja kuvittaja ovat innoituksensa saaneet. Brysselin Manneken Pis on yksi Euroopan kuuluisimmista veistoksista. Ja yhtä lailla Manneken Pis on joutunut varkauksien kohteeksi. Se on kerran hajotettukin osiin, mutta valettu uudelleen yhteen. Joskin edelleen ilman housuja.


Horstin Etsiväkaksikko-kirjat ovat loistavia aloittelevien lukijoiden ensimmäisiä oikeita kirjoja. Teksti on selkeää, rivivälit isoja ja rivin leveys maltillinen. Kuvia on paljon ja Sandnesin kuvat ovat vauhdikkaita ja moderneja. Tämä viimeisin osa on julkaistu norjaksi 2015, mutta suomennos saatiin vasta tänä vuonna 2021. Kirja tuntuu kuin se olisi vastikään kirjoitettu. Mutta miksi kirjat on suomennettu vasta nyt? 


Etsiväkaksikko on Pienen lukuhiiren lempisarja. Tekstissä on vauhtia ja juonet ovat hauskoja. Horst on toiselta ammatiltaan poliisi ja kirjoittaa Norjassa kirjapalkintoja kahmien useaa eri ikäryhmille sopivaa etsiväsarjaa. Ei ihme, että etsivän työ on näissä kirjoissa todenmakuista. 


Horst

HorstKaikki Etsiväkaksikko-kirjat sopivat laajalle lukijakunnalle 7-10 vuotiaita. Pieni lukuhiiri kysyi, voisiko arviointiasteikkoa muuttaa ja antaa näille 300 pistettä? Tyydymme kuitenkin maksimaaliseen viralliseen arvioon 10+ ja jäämme odottamaan seuraavien osien suomennosta.


”Ansaitsisimme mitalin” sanoo Tilda lopussa. Mitalin ansaitsee kuitenkin Horst ja Sandnes ihan itse hienojen lastenkirjojen kirjoittamisesta.


Lisää saman sarjan arviointia löytyy täältä.


Maria


Lukupäivä 22.2.2021

Julkaisuvuosi 2021 (alkuperäiskielellä 2015)


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...