sunnuntai 9. tammikuuta 2022

Immu ja kylmä kyyti, Marjut Brunila

Lukuhiiren suosikkiresepti


Marjut BrunilaAinesosat


1 dl kauhua

1 dl salapoliisitarinaa

0,5 dl kaverisuhteita


Kokonainen historian oppitunti

Reipas pala tunnetaitoja

Ripaus ihastumista


Sekoita pääainesosat huolellisesti ja lisää varovasti kokonainen historian oppitunti. Raasta mukaan tunnetaitoja ja mausta lopuksi ihastumisella. Tarjoile paperille painettuna mieluiten lämpimän nojatuolin kera. 


Immu ja kylmä kyyti on Marjut Brunilan Immu-sarjan neljäs osa. Kirjan sankari on Immu, 11-vuotias poika, joka on saanut kirjasarjan ensimmäisessä osassa puhuvan Figaro-kissan ja päässyt salaseura Klaanin jäseneksi. Yksinäiset ja tylsät päivät ovat ohitse kun Klaani joutuu toinen toistaan kiperimpiin tilanteisiin.


Figaro on elänyt useamman elämän ja tietää menneisyydestä yhtä sun toista ja luultavasti Figaron takia Immu alkaa sarjan ensimmäisessä osassa nähdä kommunikointia haluavia haamuja. Myös tässä kirjassa Immu joutuu muutamaan pelottavaan tilanteeseen, jossa menneisyys ja nykyisyys sekoittuvat. 


Parhaat lastenkirjat


Immun onneksi hänen ei tarvitse tässä kirjassa kohdata aaveita yksin, vaan toinen Klaanin jäsen, juuri 12 vuotta täyttänyt Lotta, näkee haamut myös.


Kirjan toisena juonena on perinteinen Viisikko-henkinen salapoliisi-seikkailu, jossa Klaani löytää vanhan ryöstösaaliin ja paljastaa rikolliset. Loppuratkaisussa Immu yltää ilmiömäiseen operaatioon kylmässä vedessä ja veitsestä kurkullakin selvitään. 


Historian oppitunti koskee Uuttakaupunkia ja paloa 1846. Palossa kuoli ihmisiä ja suuri joukko jäi kodittomaksi. Kirjassa käydään Uudenkaupungin merkittävissä paikoissa ja vieraillaan Kylmäpihlajan majakalla.


Sosiaalinen ulottuvuus tulee lapsen nälän ja hädän käsittelystä. Osa lapsista ei ole aiemmin nähnyt ruokajonoja ja ymmärrettävästi ihmettelee, miten Suomen kaltaisessa rikkaassa hyvinvointimaassa hyvinvointi ei ole tasaisemmin jakaantunut. 


Klaanin jäsenten perheiden kautta sivutaan alkoholismia, perheväkivaltaa, vakavan sairauden merkitystä perheelle, kuolemaa ja erityisluokkaopetusta, mutta kirja ei ole raskas eikä osoittava. Immu on älykäs ja ajatteleva ja ennen kaikkea empaattinen poika. Kirja auttaa lukijaa ymmärtämään ja hyväksymään maailmaa. 


Parhaat lastenkirjat


Pienen lukuhiiren mukaan kirja oli erinomainen ja olen samaa mieltä. Hiiripisteet ovat täysi 10. Kirjassa yhdistetään Anu Holopaisen IIK-sarjan kauhua ja Horstin Clue-sarjan salapoliisihommia. Kun siihen lisää vielä mielenkiintoisen historiapläjäyksen, on erinomainen koululaiskirja 9-13 vuotiaille valmis. 


Teksti on normaalikokoista, mutta selkeää. Sivuja on 171 eli juuri sopivasti jo sujuvasti lukevalle lapselle. Pienen lukuhiiren ”Vuoden 2021 suomalaiset parhaat kirjat” -listassa kirja on pronssisijalla.


Aiempien Immu-kirjojen arvostelut:


Pyörävarkaita, kummituksia ja uusi kännykkä. Ja yksi kissa.


Kummituksia, varkaita ja vähän historiaa


MariaLukupäivä (pieni lukuhiiri 2.12.2021 ja iso lukuhiiri 2.1.2022)

Julkaisuvuosi 2021


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com

Lastenkirjablogit, kirja-arvostelu, kirja-arvio, parhaat lastenkirjat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TOP5 parhaat lastenkirjat 2021 by pieni lukuhiiri

Erikoisen vuoden päätteksi erikoisen hyviä lastenkirjoja Niitä on ilmestynyt paljon. Pieni lukuhiiri ihastui moneen ja odottaa lempparisarjo...