sunnuntai 21. marraskuuta 2021

Horst Purjeveneen arvoitus Clue-sarja

Hummerivarkaat, lavastettu sieppaus ja John Stuart Mill

Clue-sarjaHorstin Clue-sarja on kuin Enid Blytonin reinkarnaatio Nordic Noir-tyyliin. Eli vähän verta, tai ainakin punaista maalia sekä filosofisempaa pohdintaa sallitun ja kielletyn rajoista. 


Purjeveneen arvoituksessa ratkotaan rikkaan perijän sieppausta ja selvitetään samalla hummerivarkaus. Aikuiselle lukijalle hymyn tuovat dekkareiden klassikkorepliikit. Kuinka monta kertaa olet lukenut klassisen ”jos emme tule takaisin kymmenessä minuutissa, lähde hakemaan apua” tai ”Turha yrittää! poliisi huusi heille. Ette pääse pakoon!”? Kumpikin toimii myös oivana oppituokiona. Samoin myös tiirikoinnin alkeet. Vaikka loppupeleissä mysteerisen laukun lukko aukeaakin vasta raa’alla voimalla.Purjeveneen arvoitusVanhemman näkökulmasta kirjan paras viisaus on Cecilian, ehkä tärkeimmän päähenkilön. ”Jos en halua tehdä kotitehtäviä, siitä on vahinkoa vain minulle”. Kuinka monta kertaa tämä lause onkaan sanottu melkein jokaisessa kodissa? Erityisesti loppuosa viehättää vanhempaa: ”mutta silti minun täytyy tehdä ne”


Toinen viisaus löytyy toisen rikoksentekijän suusta: ”Ilman rahoja? Emme me niitä tarvitse. Meillähän on toisemme.” Tästä tosin lienee eriäviä mielipiteitä aika monen rikoksentekijän tai sliipatun korujaan esittelevän youtube-tähden mielestä. Onneksi me muut tiedämme, että muutama miljoona ei tuo onnellisuutta.”Ihminen voi tehdä mitä haluaa, kunhan ei vahingoita toisia”


Kolmannesta viisaudesta vastaa 1800-luvulla elänyt John Stuart Mill avaten kirjan teeman. Tästä päästään suureen filosofiseen pohdintoon. Mitä toisen vahingoittaminen tarkoittaa ja kuka sen määrittelee? Vahingoittaako toista lavastamalla sieppauksen? Vahingoittaako toista varastamalla? 


Nykyhetkessä pohdimme vahingoittamisen uusia rajoja. Minkälainen käytös on häiritsevää, mitä saa sanoa? #Metoo- kohu ja alkuperäiskansojen oikeudet pakottavat meidät miettimään yleisesti hyväksyttyä uudelleen. Horst on ajan hermolla, jälleen kerran. Purjeveneen arvoitus sopisi hyvin koulussa yhdessä luettavaksi kirjaksi juuri näiden pohdintojen takia. Mielelläni näkisin luokallisen kutosluokkalaisia etsimässä totuutta. Mitä Mill oikeastaan tarkoittaa?


Horst kirjoittaa kahta lasten dekkarisarjaa. Etsiväkaksikko-sarja on tarkoitettu nuoremmille ala-astelaisille ja Clue-sarja vanhemmille, ehkä jopa yläasteelle ehtineille. Clue-sarjan kirjat ovat ohuita, selkeitä ja helppolukuisia. Fontti on aikuisten kirjojen kokoa ja riviväli normaali.


Pieni lukuhiiri odottaa innolla jokaisen osan suomennoksen julkaisua. Toivottavasti norjalainen poliisina työskentelevä Horst jaksaa kirjoittaa vielä monta osaa. Ja Otava huolehtia suomennoksista. Lukuhiiripisteet ovat täysi 10.


Maria


Lukupäivä 18.11.2021

Julkaisuvuosi 2021 (alkuperäisteos 2014)


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com

Lastenkirjablogit, kirjablogi, kirjablogit, kirja-arvio, kirja-arvostelu, parhaat lastenkirjat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...