Aulangon aalloilla
Aulangon kylpylän lämpimässä altaassa lilluessa on mieli monasti harhaillut Karlbergin kartanon vaiheisiin ja Vanajaveden lempeisiin laineisiin.
Samoihin maisemiin on Tapani Bagge sijoittanut toisen Apassit-sarjan lastenromaanin. Vanajavedessä on Loch Nessin hirviön hengessä oma hirviönsä ja Apasseja tarvitaan mysteerin selvittämiseen.
Ensimmäisestä osasta tuttuun tapaan hirviö on mielikuvituksellinen höyrykone. Höyrykoneen rakentaja on vain vähän ajatellut pelotella ihmisiä, jotta saa tutkimusrauhan tutkimuksilleen, mutta tarina saa vaarallisemman käänteen, kun höyrykone yritetään varastaa.
Apassit eli Heikki, Otto, Erik, Samuli ja Heikin kaksoissisaret Elli ja Nelli saavat salaseuraansa tilapäistä vahvistusta Heikin serkusta Almasta. Lapset selvittävät tilanteen kuin tilanteen ja lopuksi pääsevät koeajolle aitoon Vanajaveden hirviöön. Voisiko jännempää olla?
Apassien ensimmäisen osan tapaan tämäkin kirja saa tuulta Carlos de Cruzin loistavasta ja modernista kuvituksesta, jota voi ihastella jokaisella sivulla. Taitto on tehty luovasti. Koko kirja on niin hyvä, etten oikein edes tiedä mitä superlatiivia käyttää.
Teksti on normaalin kokoista, rivivälit vähän isommat ja rivin leveys maltillinen. Teksti on selkeää ja sisältää paljon puhetta. Yhdistettynä kuvitukseen ja taittoon tämä on selvästi kirja, joka toimii myös sellaisilla jännittävistä kirjoista pitävillä lapsilla, joista oikeaan kirjaan tarttuminen tuntuu vielä hankalalta.
Ikäryhmälle 8-10 kirja lienee sopivin, mutta ikäryhmä joustaa kumpaankin suuntaan. Ääneen en kuitenkaan tätä kirjaa lähtisi kuusivuotiaalle lukemaan, sen verran siinä on jännitystä. Pieni lukuhiiri antoi kirjalle 10 pistettä.
Lahjakirjapotentiaalia on Apassi-sarjalla oikeastaan kirjalla kuin kirjalla. Eli ei muuta kuin ostamaan tai lainaamaan!
Aavehevosen arvotus, Apassit 1
Maria
P.S. Kirja on varsinainen vanhan Hämeenlinnan esittelykierros ja kirjan lukemisen jälken kannattaakin suunnata tutkimaan Hämeenlinnaa ja Aulangon rauniolinnaa.
Asekaupoilla rikastunut Hugo Standerskjöld osti Karlbergin vanhan kartanon ja laajensi sitä nykyisen muotoiseksi huvilaksi sekä puutarhan suureen kokoonsa.
1800-luvulla oli muodissa maisemapuutarha-suuntaus, jossa näennäisesti luonnonmukaiseen puutarhaan luotiin kauniita näkymiä ja mielikuvituksellisia huvimajoja ja rauniolinnoja. Standerskjödin rakennuttamat rauniolinna, torni ja huvimaja löytyvät Aulangolta vieläkin.
Sen lisäksi löytyy ihana Aulangon kylpylä, jossa on pieni vesiliukumäki ja uima-altaan ja monitoimialtaan lisäksi aivan ihana +37 asteinen allas. Vinkiksi kerrottakoon, että koirat ovat tervetulleita maan tasalla oleviin huoneisiin ja vaikka huoneet ovatkin jo nähneet aikaa, oli yöpyminen meille hyvä kokemus parisen vuotta sitten. Huoneen voi varata myös itse kartanon puolelta, mutta sinne ei koiria toivota.
Päiväkävijän kannattaa syödä kylpylän kahvilassa hyvän hintalaatusuhteen omaava omavalintainen salaattiannos ja nauttia samalla Vanajaveden upeista maisemista. Vanhassa päärakennuksessa on kahvila ja puistosta löytyy myös puukiipeilyrata Hugo Park, jonka vaikein rata oli niin huima, että pienen lukuhiiren isäkin jätti sen välistä.
Hyvällä säällä piknik-korille löytyy puistosta paikka järvinököalalla ja ainakin pari vuotta sitten Vanajavedellä kulki laiva Tampereen suuntaan.
Hämeenlinnan iso kaupunkipuisto on tien toisella puolella. Sieltä löytyvät jo mainitut rauniolinna ja näkötorni. Vieressä on lisäksi hevostalli ja isot golf-kentät. Hämeenlinnan keskustassa kannattaa käydä syömässä ainakin Piparkakkutalossa. Kertakaikkisen monipuolinen lomakohde siis.
Lukupäivä 19.12.2021
Julkaisuvuosi 2018
Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com
Lastenkirjablogit, kirjablogit, kirjablogi
Kirja-arvostelu, kirja-arvio
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti