Kannibalismia ja Runeberg Junior palkinto
Apassit-sarjan kolmannessa kirjassa ollaa palattu Hämeenlinnasta takaisin 1910-luvun Helsinkiin. 1910-luvulla ei enää uskota ruumiiden syömisen parantavaan voimaan, mutta historiaa kerrotaan kyllä aimo annos.
Tiesitkö sinä, että 1700-luvulla tuhottiin kasapäin Egyptiläisiä muumioita jauhamalla ne lääkepulveriksi?
En minä ainakaan. Luulin, että kannibalismi rajoittui lähinnä Amerikan mantereiden intiaanien perinnetapoihin ja ehkä joihinkin vielä tuntemattomiin sademetsien alkuperäiskansoihin. Mutta että Euroopassa ja vielä 1700-luvulla, tuolla valistuksen vuosisadalla!
Helsinkiin tulee näytteille ihka oikea muumio, joka varastetaan kutsuvieraiden nenän edestä. Varkaat suihkuttavat ilmaan myrkkykaasua ja väki hallusinoi ja pyörtyy. Kissamuumiotkin katoavat antiikkiliikkeestä.
Syyllisiksi paljastuvat maailmanvalloitukseen uskova hihhulipariskunta, joka taitaa itse olla sekaisin kuin käkikello ties mistä aineista.
Apassit eli Heikki, Otto, Erik ja Samuli terästettynä rohkeilla ja sanavalmiilla Heikin kaksoissiskoilla Ellillä ja Nellillä onnistuvat monien vaiheiden jälkeen jäljittämään varkaat. Melkein meinaa käydä todella huonosti, mutta poliisi saapuu viime hetkellä paikalle.
Katoava muumio on loistava lastenkirja ja pokannut Runeberg palkinnon, eikä syyttä. Jälleen kerran Carlos de Cruzin loistava kuvitus ja laadukas ja moderni taitto nostavat tämän tarinan ihan omaan uloittuvuuteensa.
Kahden edellisen apassin jälkeen on mukava, kun syyllinen ei olekaan steampunk-henkinen höyrykone vaan tavallinen ihminen. Tai no, ei tavallinen, vaan peräti tavaton. Sen verran harvoin lukee egyptologiaan näin käytännön tasolla hurahtaneista rikollisista.
Kirja sopii loistavasti lahjakirjaksi ja sellaisenkin käsiin, joka viihtyy enemmän sarjakuvien maailmassa. Teksti on normaalikokoista, mutta rivivälit ovat isoja, rivinleveys maltillinen ja puhetekstiä on paljon. Pieni lukuhiiri antoi kirjalle 10 pistettä. Ei kun lukemaan!
Apassi-sarjan muut kirja-arviot löytyvät täältä:
Maria
Lukupäivä 12.1.2021
Julkaisuvuosi 2019
Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com
Lastenkirjablogit, kirjablogi, kirablogit
Kirja-arvostelu, kirja-arvio, parhaat lastenkirjat
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti