sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Tapani Bagge Katoava Muumio, Apassit 3

Tapani Bagge


Kannibalismia ja Runeberg Junior palkinto


Apassit-sarjan kolmannessa kirjassa ollaa palattu Hämeenlinnasta takaisin 1910-luvun Helsinkiin. 1910-luvulla ei enää uskota ruumiiden syömisen parantavaan voimaan, mutta historiaa kerrotaan kyllä aimo annos. 


Tiesitkö sinä, että 1700-luvulla tuhottiin kasapäin Egyptiläisiä muumioita jauhamalla ne lääkepulveriksi?


En minä ainakaan. Luulin, että kannibalismi rajoittui lähinnä Amerikan mantereiden intiaanien perinnetapoihin ja ehkä joihinkin vielä tuntemattomiin sademetsien alkuperäiskansoihin. Mutta että Euroopassa ja vielä 1700-luvulla, tuolla valistuksen vuosisadalla!


Katoava muumioHelsinkiin tulee näytteille ihka oikea muumio, joka varastetaan kutsuvieraiden nenän edestä. Varkaat suihkuttavat ilmaan myrkkykaasua ja väki hallusinoi ja pyörtyy. Kissamuumiotkin katoavat antiikkiliikkeestä. 


Tapani BaggeSyyllisiksi paljastuvat maailmanvalloitukseen uskova hihhulipariskunta, joka taitaa itse olla sekaisin kuin käkikello ties mistä aineista.


ApassitApassit eli Heikki, Otto, Erik ja Samuli terästettynä rohkeilla ja sanavalmiilla Heikin kaksoissiskoilla Ellillä ja Nellillä onnistuvat monien vaiheiden jälkeen jäljittämään varkaat. Melkein meinaa käydä todella huonosti, mutta poliisi saapuu viime hetkellä paikalle. 


Katoava muumio on loistava lastenkirja ja pokannut Runeberg palkinnon, eikä syyttä. Jälleen kerran Carlos de Cruzin loistava kuvitus ja laadukas ja moderni taitto nostavat tämän tarinan ihan omaan uloittuvuuteensa. 


Kahden edellisen apassin jälkeen on mukava, kun syyllinen ei olekaan steampunk-henkinen höyrykone vaan tavallinen ihminen. Tai no, ei tavallinen, vaan peräti tavaton. Sen verran harvoin lukee egyptologiaan näin käytännön tasolla hurahtaneista rikollisista.


Kirja sopii loistavasti lahjakirjaksi ja sellaisenkin käsiin, joka viihtyy enemmän sarjakuvien maailmassa. Teksti on normaalikokoista, mutta rivivälit ovat isoja, rivinleveys maltillinen ja puhetekstiä on paljon. Pieni lukuhiiri antoi kirjalle 10 pistettä. Ei kun lukemaan!


Apassi-sarjan muut kirja-arviot löytyvät täältä:


Aavehevosen arvoitus


Vanajaveden hirviö


Maria


Lukupäivä 12.1.2021

Julkaisuvuosi 2019


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com

Lastenkirjablogit, kirjablogi, kirablogit

Kirja-arvostelu, kirja-arvio, parhaat lastenkirjat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TOP5 parhaat lastenkirjat 2021 by pieni lukuhiiri

Erikoisen vuoden päätteksi erikoisen hyviä lastenkirjoja Niitä on ilmestynyt paljon. Pieni lukuhiiri ihastui moneen ja odottaa lempparisarjo...