”Olisipa tällaisia ollut silloin kun olin itse lapsi”
”Ympäristöä voi arvostaa vain, jos sen tuntee”
Lapsille suunnattujen englannin kielisten helppojen tietokirjojen maailmassa ei ole enää ollut aukkoa vuoden 2003 jälkeen, kun Usborne kunnostautui julkaisemalla tämän sarjan, jonka vuoden 2013 painos meillä on.
Paketti sisältää 10 helppolukuista, runsaskuvista, mutta yllättävän laajaa tietokirjaa. Monissa muissa lapsille suunnatuissa tietokirjoissa on usein se ongelma, että ne ovat joko liian vaikeaa tekstiä tai sitten niiden tarjoama tieto on liian pinnallista. Nämä ovat täydellisiä.
Englantia äidinkielenään tai melkein äidinkielenään lukeville nämä soveltuvat heti lukemaan oppimisesta noin 12 vuoden ikään saakka. Vaikka todellisuudessa tietoa näissä on niin paljon, että harva yläasteikäinenkään tietää edes suurinta osaa.
Kouluenglannin taitajalle nämä soveltuvat jo ala-asteella, jos vaan tiedonjanoa riittää. Ja vanhempaa, joka auttaisi lukemisen alkuun.
Nostan hattua kirjoittajille siitä, että joka sivulla vain muutamaan lauseeseen on saatu vangittua kaikkein olennaisin tieto ja vielä lapsille sopivassa muodossa. Jokaisen kirjan lopussa on vielä muutaman sanan kuvasanasto tärkeimmistä asioista.
Joka toisella tai kolmannella sivulla on pieni piirretty pilakuva, jotka ainakin meillä osuivat ja upposivat hyvin.
Kirjoissa on sekä upeita monivärikuvia että kauniita piirroskuvia. Kovakantisina ne tuntuvat käteen tärkeiltä ja hienoilta. Kovapahvinen säilytyssokero entisestään lisää ”tärkeän kirjan” tuntua. Myyntihittejän nämä ovat olleet ja ovat edelleen.
Lukuhiiri antoi pisteet 9-10 ja suosikit olivat Trees ja How flowers grow.
Kirjoja voi lukea lapselle, lapsen kanssa tai sitten tiedonjanoinen lapsi voi lukea itsenäisesti. Asioiden laajentaminen youtuben ja googlen avulla on niin avartavaa, että suosittelisin näitä yhdessä luettavaksi nuoremmassa ikäryhmässä.
How flowers grow kirjan yhteydessä on kiva katsoa timelapse-video kasvin kasvusta
https://www.youtube.com/watch?v=w77zPAtVTuI&pbjreload=101
Ja Trees kirjan oravan pesänkuvan yhteydessä vaikka oikea syntymän ihme, kun orava äiti synnyttää pieniä oravanpoikasia.
https://www.youtube.com/watch?v=emDlsuGHkXE
Entä kuinka moni tuntee kopybaran eli vesisian? Tuon kaikkien kaverin, joka voi tehdä krokotiilistakin halikaverin.
https://www.youtube.com/watch?v=zKJJOdW3Jyk
Uutta oli minulle se, että perhosen siivet ovat pienten suomujen peitossa ja perhonen pystyy heiluttamaan siipiään jopa 70 kertaa sekunnissa. Käsittämätöntä.
Joitain pieniä harvoja puutteita toki on. Rainforests kirjan sademetsän kerroksista on the emergent eli ylin latvakerros jätetty pois ja koska kirjat on kirjoitettu koko maailmaa ajatellen, ei niissä toki Suomen luonnon erityispiirteitä käsitellä. Toisaalta minusta se on kirjojen vahvuus, ei heikkous.
Biologia muuttuu paljon mielenkiintoisemmaksi, kun se käsittelee koko maailmaa. Suuria linjoja, joista voidaan tehdä mikroskooppisia tarkennuksia ihan minne tahansa.
Maria
Viimeisen kirjan lukupäivä 27.1.2021
Julkaisuvuosi 2013
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti