Kaksi etsiväkirjaa ja seikkailu Pohjoisnavalla
Paula Noronen, Tagli ja Telle ostoskeskuksessa
”Mä haluan näitä lisää”
” Kyllä Paula Noronen osaa”
Kun kameralla varustettu papukaija piiloutuu Suomen suurimman kakun sisään ja hämähäkkien ilmeet näkyvät suurennuslasilla, on selvää, että naurut on taattu.
Mahdollinen aikuinen ääneenlukija voi nauraa sille, että ”Päivän täräyttävin” tarjous on ”Kahvi + pulla 2 euroa” tai että retkeilykaupan Otso Eräjormanen mussuttaa ”retkeilyyn tarkoitettua eräpatukkaa” tukevasti tuolillaan.
Mutta kuka onkaan varastanut kalliit belgialaiset erikoismakkarat?
Kirjan juoni on perinteinen. Asioita varastetaan ja viisaat lapset eli Tagli ja Telle (juuri niin Tagliatelle lol) löytävät varkaan neuvokkuudellaan. Tässä kirjassa varas ei kuitenkaan ole rikollinen ja lopulta kaikki päättyy hyvin.
Paula Norosen Yökoulu-sarja oli pienen lukuhiiren syksyinen suosikki ja tämä sopi hyvin jatkoksi. Kieli on vaikeampaa kuin helppolukuisessa Yökoulussa, mutta ei liian vaativaa. Lauserakenteet ovat yksinkertaisia ja teksti selvää. Rivivälit ovat normaaleja. Monivärikuvat ovat hienoja ja niissä on oma piilotettu huumorinsa. Tämä on kirja, jota aikuinenkin jaksaisi lapselle lukea. Ikäryhmä 7-10 nauttii tästä eniten oman lukutaidon puitteissa.
Lukuhiiri antoi täydet 10 pistettä ja haluaa näitä lisää.
Lisää Paula Norosen Tagli ja Telle seikkailuja löytyy täältä.
Anna Jansson Emil Wern tutkii Pankkiryöstö
Emil Wern on Visbyläinen poika, joka ratkoo ihan oikeita rikoksia kavereidensa kanssa. Emil Wern-kirjoissa on paljon samaa kuin Tagli ja Tellessä. Huumoria löytyy. Hiljaa hihitän lukiessani sunnuntaipilaajasta, joka jaarittelee niin kauan että korviin tulee rakkoja (Oma huomio, seuraavana sunnuntaina lupaan yrittää puhua vähemmän. Ehkä.). Emilin kaveri Sokrates taas on kotiarestissa tilattuaan vahingossa takapihan täyteen hiekkaa. Aivan kuten tämän päivän Iltapulun jutussa eräs julkkis aivan liikaa polttopuita. Viimeistään nyt on selvää kaikille, että kuutio on, todellakin, iso mittayksikkö.
Tässä kirjassa etsitään ihan oikeaa rikollista käyttäen ihan oikeaa etsivän päättelytyötä, joten kirja osuu laajalle ikäryhmälle 7-12. Teksti on selkeää, mutta hieman pidemmillä lauserakenteilla, joten aloittelevalle lukijalle tämä on liian vaikea. Kuvat ovat mustavalkoisia ja niitä on 2020-luvun mittapuulla vähän. Kielikuvia on suomennokseen(kin?) saatu. Vai mitä tuumaatte Euron Kruunu nimisestä sijoitusneuvojasta tai Tia Mia Dieetti nimisestä asiakkaasta? Ja nyt seuraa juonipaljastus. Ryöstäjä ei ole sijoitusneuvoja, vaikka niin voisi luulla. Lukuhiiren pistetytys on 9.
Edit. Tämän ensimmäisen Emil Wern kirjan jälkeen luimme useamman muun ja hauskuudet lakkasivat hauskuttamasta ja kirjoissa alkoi näkyä ikävämpi taustavire. Lisää voit lukea täältä ja
Heli Rantala Suurenmoinen sitruunaseikkailu
Sitruunaseikkailussa käydään Pohjoisnavalla lohikäärme kaverina. Tuuli maalaa pari jääkarhua iloisilla väreillä, mutta niille tulee vilu ja maali täytyy pestä pois herra Mursun pesusienellä. Milli-lohikäärme viihtyy parhaiten vielä lämpimässä kattilassa ja lopuksi lennetään kotiin, syödään sitruunasta tehty kakku ja voitetaan pierukilpailu.
Sitruunaseikkailu on juuri sellaista, hieman päätöntä kohellusta, mistä ala-asteikäiset pitävät. Mikään ei ole varmaa, muuta kuin se, että seuraavalla sivulla on lisää yllätyksiä.
Lauserakenteet ovat selkeitä, kieli hauskaa. Kirja sopii 7-12 vuotiaalle lukutaidosta riippuen. Uuttakin oppii. 8 kuorsaavaa lohikäärmetää kertaa 9 kuorsaavaa lohikäärmettä on yhtä kuin tulipalovaara ja lumikinos voi ottaa punkkarielefantin muodon. Tai tiskiainevaahdosta löytyä joogaava joulutorttu.
Kirja on juuri sopivaa sanataiteilua, jolla on aikuisen näkökulmasta oikein hyvä ns. kasvattava tai kieltä rikastuttava vaikutus. Kirja on myös kaunis ja lahjakelpoinen. Lukuhiiri antoi 8 pistettä eli hyvä kirja, joka ehkä hieman jäi samalla lukupäivällä Paula Norosen mestariteoksen varjoon.
Maria
Lukupäivä 25.1.2021
Julkaisuvuosi
Tagli ja Telle ostoskeskuksessa 2017
Anna Jansson Emil Wern tutkii Pankkiryöstö 2010
Heli Rantala Suuremmoinen sitruunaseikkailu 2019
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti