maanantai 15. helmikuuta 2021

Paula Noronen Tagli ja Telle Tehtävä Sirkussaarella

Paula Noronen


Jos sattuu joutumaan ruotsia puhuvan suden vangiksi, kannattaa juosta ja lujaa


Sen ainakin oppii Paula Norosen ja kuvittaja Oili Kokkosen Tagli ja Telle kirjasta. Ja sen, että kaksoset voivat olla täysin erilaisia luonteeltaan.Paula Noronen

Tagli ja Telle
Tagli ja Telle asuvat Muhku-ostoskeskuksen yläkerrassa ja joutuvat kirjassa aikamoiseen seikkailuun sillä aikaa kun vanhemmat viettävät omaa lomaa viidakossa. Viidakossa kun on liian vaarallista lapsille. Turvallisempaa olisi ollut ottaa Tagli ja Telle mukaan sademetsään sillä vaaralliseen seikkailuun he tässä kirjassa joutuvat. 


Sirkus Maurizio saapuu kaupunkiin. Sirkuksesta katoaa eläimiä ja syylliseksi paljastuu itse Maurizio. Maurizio ei kuitenkaan ole Maurizio vaan ilkeä kaksoisveli Paurizio. Lapset pelastavat eläimet karulta kohtalolta sillä Paurizion tarkoitus on tehdä niistä kynttilänjalkoja. Aikamoinen palovaara, eikö vaan? 


Telle joutuu ruotsia puhuvan suden takaa-ajamaksi ja lopulta lapset vangitaan kaappiin, josta poliisi heidät pelastaa. Paurizio päätyy lukemaan tiilenpäitä ja lapset saavat palkkioksi Seppo-papukaijan.


Norosen teksti on vauhdikasta, kuten aina. Kirjaisimet ovat selkeitä ja sans serif-tyyppisiä eli ilman pääteviivoja, joten teksti saattaa olla helpompaa lukivaikeuksista kärsivän lukea. Rivivälit ovat kuitenkin suhteellisen pienet ja tekstiä on reilusti sivua kohden, joten aivan vasta lukemaan oppineelle tämä saattaa olla liian vaikea. Kuvia on paljon ja ne ovat yhtä vauhdikkaita kuin teksti. Ei ole yllätys, että pieni lukuhiiri antoi tälle täydet kymmenen pistettä. 


Jotkut vitsit ovat aikuisen korviin kyseenalaisia. Kuten vaikkapa kehotus kokeilla, miltä ongenkoukku tuntuu huulessa. Ja kyseenalaista on myös lasten retket suljetussa kauppakeskuksessa napsimassa sieltä sun täältä syötävää ja lainaamassa myyntitavaroita. Mutta toisaalta sellainen taitaa olla aika monen lapsen unelmien täyttymys. Itsekin muistan joskus lapsena unelmoineeni siitä, että olisin saanut viettää suljetussa ostoskeskuksessa salaa öitä. Vanhemmat viidakossa ja vapaasti jäätelöä ja karjalanpiirakoita, kuka sellaisesta nyt ei pitäisi?


Toisen Tagli ja Telle-kirjn arvion löydät täältä.Maria


P.S. Kuvittaja Oili Kokkonen on selvästi unohtanut tuotteistamisen voiman. Kirjan sisäkansista saisi loistavaa digiprinttitrikoota ja kirjan julkaisuvuonna 2016 se olisi revitty käsistä.


Oili Kokkonen

MariaLukupäivä 14.2.2021

Julkaisuvuosi 2016


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...