sunnuntai 14. helmikuuta 2021

Paula Noronen Yökoulu-sarja

Paula Noronen



Mikä mielikuvitus! 
Mikä mieletön mielikuvitus!



Nostan hattu Paula Noroselle. Ja niin nostaa aika moni eka- ja tokaluokkalainenkin. Onko hauskempia kirjoja olemassa? 


Yökoulu-sarja on järjetöntä sanakikkailua ja sopii erinomaisesti juuri lukemaan oppineille. Nämä olivat ensimmäisiä kirjoja, mitä pieni lukuhiiri luettavakseen valitsi. Hieman ensin nostin kulmakarvojani ja pohdin, ovatko vitsit hyviä vai ei. Sitten luin lisää ja kulmakarvani kääntyivät naurukaarelle. Norosen kirjoissa lasketaan leikkiä vaikka millä, mutta pohjavire on positiivinen.


Kirjojen suosio on suurta eikä syyttä. Vetävä teksti ja hullunhauskat juonet ovat takeina siitä, että iso osa lapsista lukee niistä ainakin muutaman. Pieni lukuhiiri luki jokaisen useaan kertaan. Pisteet tietenkin täydet kympit kaikille.


Perusjuoni kertoo hirviöiden koulusta, jota käydään yöaikaan. Kutakuinkin kaikki asiat ovat ihan päälaellaan verrattuna päiväajan elämään. Zombit, vampyyrit, luurangot ja kaikenlaiset oudot otukset heräävät yöllä haudoistaan koulun penkille. Ja sitten seikkaillaan. Opettaja katoaa, koululaiset imeytyvät uimahallin pohjan tulpasta viemäreihin tai hirveä hammaskeiju yrittää saada lapset syömään niin paljon sokeria, että hampaat tippuvat pois suusta. Kaikki kääntyy aina lopulta parhain päin. Yökoulun sanoin: ”Loppu hyvin, kaikki huonosti”.


Kirjoissa on monia oivalluksia, jotka varmasti jäävät elämään omaa elämäänsä lasten jutuissa. Vai mitä tuumaatte ”moka-paloista” (”syö mut ja mokaa”). Nauravien nakkien tilalla on tietysti itkevät nakit ja myrkkykeksit ovat ihania. 



Yökoulu


Entäpä  täiarmeija, joka on aina valmiina palvelukseen? Täikampa toisessa kädessä lapsen päätä täishampoolla pestessä voi hyvin nauraa vapauttavasti sille, että täit todellakin liikkuvat armeijana. 



Paula Noronen


Tai kehotus Lauri Luurangolle: ”Lauri, kokoa itsesi” kun Lauri on pelosta kauhuissaan hajonnut kasaksi luita lattialla.



Paula Noronen


Kuvia on paljon ja tekstin määrä sivua kohden on maltillinen. Teksti on isohkoa ja rivivälit isoja. Nämä sopivat kenelle tahansa vauhdikkaista kirjoista pitävälle lapselle. Erityisen hyvin nämä sopivat niille vauhdikkaille lapsille, jotka eivät saa ensimmäisiin kirjoihin tartuttua. Näihin voi juuri lukemaan oppinut tarttua yhtä lailla 6 vuoden iässä kuin 10 vuoden iässäkin.


Lisäksi kirjoihin on lisätty niin paljon aikuisille suunnattua huumoria, että näitä lukee lapsen kanssa mielellään myös yhdessä. Yhteinen lukukokemus ja yhteiset naurut yhdistävät ja seuraaviin kirjoihin on lapsen helppo tarttua itsenäisenä lukijana



Maria


Yökoulu ja Kadonnut Opettaja

Yökoulu ja Kauheat Naapurit

Yökoulu ja Noidutut Tossut

Yökoulu ja Vaarallinen Operaatio

Yökoulu ja Hirveä Hammaskeiju

Yökoulu ja Kammottava Kummitusjuna


Lukupäivät 14.7.2020, 15.7.2020, 25.7.2020, 2.9.2020, 13.2.2021

Julkaisuvuodet 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2020


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...