lauantai 13. helmikuuta 2021

Anna Jansson Ritarien taistelu

Anna Jansson


Kerro kerro kuvastin, ken on maassa kaunehin


Mistä asenteet tulevat? Kukaan ei opeta lapsille, että lihava nainen ei voi olla suosittu tai että lihava nainen on epämiellyttävä, jopa ilkeä ja tyhmä. Eihän?


Paitsi, että opetamme. Näköjään vielä 2010 (suomennos 2011) on pitänyt kirjoittaa lastenkirja, jossa rumuus ja lihavuus yhdistetään ikävään luonteeseen. Kuvittajana kyseenalaista kunniaa kerää Mimmi Tollerup.


Fiktiolla luodaan faktaa. Asenteet siirtyvät ja sitten ihmetellään, miksi kukaan kyseenalaistaa vallassa olevia normeja. Eivätkö ne tulekaan suoraan ihmisluonnosta? 


Ritarien taistelussa Emil Wern seikkailee kavereineen keskiaika-päivillä. Visby on puettu keskiaika-asuun ja asukkaat toimivat näyttelijöinä. Aluksi esitellään kylvettäjää esittävä Susanna, joka kohtelee poikia huonosti. Susanna on piirretty lihavaksi ja rumaksi. Rumuutta pahentaa ilkeä ja typerä luonne. 


Ritareiden turnajaisissa Susanna istuu pyntättynä odottamassa, että voittanut ritari valitsisi hänet daamikseen. Varmuutta valintaan tuo se, että ritari on näin luvannut (ilmeisesti aika monelle naiselle) ja Susanna on turnajaisten ruhtinaan tytär.


Mutta ei, voittanut ritari valitsee hoikan ja viehkeän vaaleaverikön. Susannen isä päättää kostaa sabotoimalla koko tapahtumaa, mutta Emil kavereineen paljastaa tihutyöt. Emil pelastaa tilanteen huomauttamalla ruhtinaalle, että ritareiden on sääntöjen mukaan toteltava ruhtinasta. Susannen isä antaa mahtikäskyn ritarieille ja näin Susannekin pääsee turnajaisten daamiksi ja ratsastamaan alas merelle ritarinsa kanssa kohti auringonlaskua.






Pahaa tekee. Tämä vaikuttaa ensisijaisesti pojille suunnatulta kirjalta. Ei tarvitse ihmetellä, jos lukemisen jälkeen tekee mieli joukolla huudella ikäviä sille pullukka-tytölle, jota muutkin jo kiusaavat. Kirjojen voima on suuri. 


Pieni lukuhiiri antoi kirjalle 10 pistettä, eikä ollenkaan havainnut mitään outoa tai ikävää. Itse tekisin poikkeuksen ja jättäisin kirjan arvioimatta ja kirjaston hyllyyn. Mieluiten siihen poisto-hyllyyn.


Maria


Toisen ja paremman Emil Wern-kirjan arvostelu löytyy täältä.


Lukupäivä 13.2.2021

Julkaisuvuosi ruotsiksi 2010, suomennos 2011 



Lastenkirjablogi  https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...