sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Paula Noronen Tagli ja Telle Tehtävä Kuvauspaikalla

Paula Noronen


Muista mitä lupaat tai menneisyytesi ottaa sinut kiinni


Taglin ja Tellen päivä kirkastuu, kun Ostoskeskus Muhkuun tulle ihka oikea elokuvan kuvausryhmä. Muhku pääsee toimintaelokuvan taustaksi, koska Muhkun jalokivikauppias Roleksinen omistaa sellaiset timanttikorvakorut, että hienompia ei ole nähty. Itse Ruotsin kuningatar on niitä lainannut, mutta nyt niille on enemmänkin kysyntää sillä kaupunginjohtaja Merja Puumalainen aikoo ilmoitusluontoisena asiana lainata niitä kihlajaisjuhliinsa. 


Kuvauksissa kaikki menee pieleen. Hissi jumittaa ja kaikki kuvausryhmän jäsenet saavat hampaansa sinisiksi. Kuvauksista uhkaa muodostua pannukakku, joten Taglin ja Tellen on tartuttava toimeen. Kuka on syyllinen? 


Ja nyt pääsemme unohdettuihin lupauksiin. Puumalainen on erehtynyt lupaamaan sydämensä jalokivikauppias Roleksiselle. Lupauksesta on aika paljon aikaa sillä erehdys on tapahtunut jo nelivuotiaana päiväkodissa. Lupaus on lupaus, tuumaa Roleksinen ja ottaa tähtäimekseen kihlajaisjuhlien pilaamisen. Pahaksi onneksi Puumalainen on menossa naimisiin elokuvan miespäätähden Kristo Heikkisen kanssa, joten elokuvatuotantokin saa tuta Roleksisen mustasukkaisen kostonhalun. Neiti Puumalainen ei tietenkään muista koko Roleksista.



Tagli ja Telle tehtävä kuvauspaikalla


Tagli ja Telle selvittävät syyllisen ja saavat Roleksisen katumaan toilailujaan. Seppo-papukaija vapautetaan Roleksisen vankeudesta. Tagli ja Telle saavat 2000 vahingonkorvauksia ja sekä elokuva että kihlajaisjuhla saadaan kunnialla päätökseen. Reijo Roleksinen saa anteeksi ja toivottavasti oppii jotain. Lupaus on lupaus, mutta lupaustakaan ei pitä ottaa liian tosissaan. Reijoa ei lähetetä terapiaan pohtimaan sairaalloista omistushaluaan, vaan kaikki saavat kakkua ja paljon.


Tehtävä kuvauspaikalla on Tagli ja Telle sarjan kolmas osa ja julkaistu vuonna 2018. Kuvitus on Oili Kokkosen ja miten hieno kuvitus onkaan! Tämä kirjan tenho perustuu yhtä lailla Norosen hulvattomaan huumoriin kuin Kokkosen mielettömään kuvitukseen. Kuvituksessa on ihana kaavakuva kauppakeskus Muhkusta. Tässä kirjassa nähdään myös Tagli ja Tellen kodin pohjapiirros. 


Paula Noronen


Iso lukuhiiri nauroi erityisesti Ruotsin kuningattaren kuvalle, joskin siihen olisi voinut lisätä vielä leveämmän suun kasvojenkohotusleikkauksen jäljiltä. Lautasella on tietenkin prinsessakakkua.



Paula Noronen


Pienen lukuhiiren lempikuva oli Seppo Papukaijan aamuleivän teko. Hygieniapassit lentävät romukoppaan kun Seppo tekee itselleen voileipää. Papukaija levittää margariinin nokallaan ja raapii jaloillaan juuston päälle. Seppo näyttää ruoanlaittotaitojaan ymmärrettävästi vain silloin, kun vanhemmat eivät ole kotona.



Tagli ja Telle



Tagli ja Tellen teksti on nopeatempoista ja hauskaa. Vasta lukemaan oppineelle kirjasinkoko on vähän pientä, joskin fontti on selkeää sans-serif tyyppistä eli ilman ylimääräisiä vaakaviivoja. Ellei sitten vanhempi lue yhdessä lapsen kanssa, mitä suosittelen sillä kirja on hauska myös aikuiselle. 


Rivivälit ovat hieman normaalia suurempia ja rivinleveys on normaali. Kohderyhmä on laaja 7-11 riippuen lukutaidoista. Kuvia on paljon ja on vaikea kuvitella, että kukaan lapsi pystyisi jättämään kirjan kesken. Mutta makuasioitahan nämä ovat. Pieni lukuhiiri antoi kirjalle 10 pistettä.


Miksi, oi miksi, Paula Noronen ja Oili Kokkonen eivät ole tehneet näitä enempää?


Tagli ja Telle sirkussaarella 

Tagli ja Telle Ostoskeskuksessa



Maria



Lukupäivä 1.3.2021

Julkaisuvuosi 2018


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/?m=1

Lastenkirjablogit, kirjablogi, kirjablogit, kirja-arvio, arvostelu

2 kommenttia:

 1. Jalokivikauppias Roleksinen... hah hah, verratonta! Norosella on oma railakas otteensa ja huumorinsa. Hauska lukea tämä postaus. 😀

  Italianopena tykkään muun muassa siitä miten tagliatelle on "katkaistu" 🇮🇹 kahdeksi nimeksi.

  Yksi omista Paula Noronen - postauksistani:

  https://ritamentor.blogspot.com/2016/11/paula-noronen-tagli-ja-telle.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noronen on lastenkirjahuumorin kuningatas. Niin hauskoja nämä ovat sekä vanhemmille että lapsille.

   Poista

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...