maanantai 8. maaliskuuta 2021

Jens Lapidus Tillilän liiga, Museokeikka

 

Jens Lapidus

Pikkumahtailijoille ja wannabe koviksille



Joonatan on yksinäinen keksinnöistä kiinnostunut poika, jonka elämä avautuu uudelle tasolle, kun luokalle saapuu Zasha eli ”Z”. Zashalla on leveä hymy ja hän osaa ottaa yleisönsä. 


”Ihan vain tiedoksenne, että minä olen yksi maailman seitsemästä fiksuimmasta ihmisestä” Z


Tillilän liiga


Zasha pummaa Joonatanilta rahaa ja pian on ”Tillilän liigaksi” nimetty duo valmis. Zasha sanoo, mitä tehdään ja Joonatan tekee. Marssijärjestys on alusta asti selvä.


Ärsyttävän luokkakaverin kotoa käydään varastamassa kasa pyyhekumeja, mutta se on pientä museokeikan rinnalla. Tillilän liiga paljastaa kultaisen kurkun varastajiksi kaksi vartijoiksi pukeutunutta pitkäkyntistä. Samalla Zasha todistaa isänsä syyttömyyden, mikä tarkoittaa isälle laillista vankilasta poistumista.


Pieni lukuhiiri antoi kirjalle 7 pistettä. Varkaiden kiinnisaamiseen johtava juoni oli toimiva, mutta Zasha eikä koko kirja ollut pienen lukuhiiren mieleen. En voi muuta kuin olla täysin samaa mieltä. Zasha on juuri sellainen pikkukovis, joka naurattaa luokkaa ja jonka motivaatiot ja tekemiset ovat vähintään kyseenalaisia. Pummaukset, pienet huijaukset ja varastaminen ovat keinoja muiden keinojen laatikossa. 


Näiden Zashojen sisällä on usein epävarma ja ehkä koviakin kokenut poika, mutta koviksen imu on vetävä. Joonatan tyytyy sidekick-osaansa mukisematta. Työhevosia tarvitaan aina ja tosielämän Zashat kyllä tietävät keistä pääsevät eniten hyötymään.


Jens Lapidus on ruotsalainen asianajaja ja dekkarikirjailija, joka Wikipedian mukaan käyttää kirjoistaan nimeä ”Stockholm noir”. Teoksien nimet ”Rahalla saa (Snabba cash)”, ”Siisti kosto (Aldrig fucka upp)” ja ”Luksuselämää (Livet de luxe)” eivät houkuttele minua lukemaan. Ei liene epäselvää Tillilän liigan jälkeen, että tämän kirjailian kirjalliset tuotokset eivät ole minua varten. 


Mutta on tälläkin kirjalla oma kohderyhmänsä. Nimittäin ne koululuokan Zashat ja kovis-wannabet, jotka tarvitsevat kirjan, johon samaistua ja joka on oman maailmankuvan mukainen. Tosin harvemmin ne tyypit kirjoja vapaaehtoisesti lukevat. Hyvästä lukutaidosta on yksilölle kuitenkin aina hyötyä. Vaikka se hyöty kuluisikin aikuisena aina seuraavan keikan suunniteluun. Tai jonkun talousrikoksen tai pyramidihuijauksen läpivientiin.



Maria



Lukupäivä 8.3.2021

Julkaisuvuosi 2021 (Dilstaligan 2020)


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com

Lastenkirjablogit, kirjablogit, kirjablogi, kirja-arvio, arvostelu

1 kommentti:

  1. Hyvä että pieni lukuhiiri ei ihannoi tuon kirjan ilmapiiriä. Kun aina saadaan ikäviä uutisia koulukiusaamisesta ja pahanteosta sun muusta kouluaisten ja nuorten elämässä alkaa melkein tehdä huonoa, mutta kaipa tälläkin tarinalla on oma opetuksensa ja kohdeyleisönsä. Kiitos esittelystä. Tuli kiinnostavaa pohdintaa. 🌺

    VastaaPoista

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...