tiistai 9. maaliskuuta 2021

Martin Widmark Vankilan Arvoitus, Lasse-Maijan etsivätoimisto

Martin Widmark


Vankilapako ja kuinka se järjestetään

 

Oletko koskaan miettinyt, kuinka usein rikolliset kostavat rikosetsiville kiinni jäätyään? Minä olen. Vastausta ei minulla ole, ellei joku lukija satu tuntemaan todellisten rikosetsivien maailmaa ja ystävällisesti kommentoi tähän tekstiin. 


Varmaa on, että vankilaan en haluaisi mennä rikollisia tapaamaan. Varsinkaan, jos olisin oikea etsivä ja konnat telkien taakse alunperin pistänyt.


Pientä hermostumista on ilmassa, kun Lasse ja Maija kutsutaan avustamaan aiemmin nappaamiensa rikollisten Hamlet-näytelmää Vallilan vankilaan. Kutsun esittäjä on aina hyvään uskova Pappi, kirjan rikosseuraamustyöntekijä. Hermostus on turhaa, sillä nämä vangit eivät kanna kaunaa. Ja miksi kantaisivatkaan, kun suuren vankilapaon suunnitelma on jo tehty. 



Lasse-Maijan etsivätoimisto


Puhdetyöt (puutarhanhoito, siivous ja puutyöt) ovat olleet vain silmänlumetta. Ahkeran rumpujen soiton melun turvin ovat vangit kaivaneet tien vapauteen. 



Martin Widmark


Kesken Hamlet-näytöksen salaluukku avautuu ja Hamlet, Ofelia ja Kuningas eli vanhat tutut Wille Waude, Ahti Manner ja rehtori Ahola katoavat sulassa sovussa kohti kaivamaansa pakotunnelia ja vapautta. Pako onnistuu ja jopa Lasse ja Maija ovat ymmällään. 


Pakoauto jää kuitenkin tyhjäksi, koska eläinkauppaan on iskenyt salama aiheuttaen tulipalon. Empaattiset vangit uhraavat vuosien työn ja unelman ennenaikaisesta vapaudesta kuluttamalla kallisarvoista aikaa pelastuspuuhiin. Ja tietenkin jäävät kiinni. Näin käy tie takaisin tiilenpäitä lukemaan. 


Hyvä omatunto lämmittää sydäntä paremmin kuin vuosien vapaus. Voi kunpa moni oikea rikollinen ajattelisi samalla tavalla.


Vankilan arvoitus


Lasse-Maijan etsivätoimiston kirjat ovat kestohittejä lukemaan oppineiden keskuudessa. Tekstiä on vähän, se on selkeää ja reilun kokoista. Rivinvälit ovat isoja ja rivillä yleensä vain 4-5 sanaa. Kuvia on paljon ja jokaisella aukeamalla. Helena Willisin kuvitus saattaa jakaa lukijoita, mutta Widmark osaa rakentaa tarinansa hyvin. 


Pieni lukuhiiri antoi kirjalle 10 pistettä ja sarja on yksi lukuhiiren lempisarjoista. Ja näitä riittää. Widmark on kirjoittanut sarjaan peräti 27 kirjaa ja alkupään kirjoista on ehditty ottaa jo uusia painoksia. 


Lasse-Maijan etsivätoimisto sopii laajalle lukijajoukolle 1-3 luokkalaisia heti lukemaan oppimisen jälkeen. Nämä ovat ymmärrettävästi monen suosikkeja ja kirjastossa kirjoihin on usein varauksia. Eikä ihme. Kertakaikkisen hyviä kirjoja!


Suosittelen tutustumaan myös Widmarkin hieman unohdetumpaan sarjaan Kauhuagentti Nelli Rapp. Nelli Rapp -kirjat ovat tekstiltään ehkä jopa vielä hauskempia, mutta kuvitukset ovat mustavalkoisia ja niitä on vähemmän. Lisää Lasse-Maijan etsivätoimiston kirjoja löydät täältä.



Maria



Ensimmäinen lukupäivä 29.9.2020

Julkaisuvuosi 2017 (ruotsiksi 2015)


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com

Lastenkirjablogit, kirjablogi, kirjablogit

Kirja-arvio, arvostelu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...