torstai 11. maaliskuuta 2021

Martin Widmark Lasse-Maijan Etsivätoimisto: Sirkuksen arvoitus, Eläinpuodin arvoitus ja Linnan arvoitus

Martin Widmark

Kaikki suklaa ei sula suuhun ja pari muuta Widmarkia



Widmarkin kirjat ovat kultakaivoksia pienille etsivänaluille. Jokaisessa kirjassa on riittävän uskottava juoni ja selkeää etsiväntyötä. Epäiltyjä on muutama, joista kuka tahansa voisi olla syyllinen. Todellinen syyllinen paljastuu Lassen ja Maijan nokkeluuden perusteella.


Sirkuselämä ja koulun kaipuu


Sirkuksen arvoitus on yksi sarjan vanhimmista kirjoista. Sirkuksessa on taskuvarkaita ja poliisimestari tarvitsee Lasse-Maijan Etsivätoimiston apua syyllisen löytämiseen. 


Mielikuvituksellinen rikos on suoritettu kiinnittämällä varastetut tavarat helium-täytteisiin ilmapalloihin ja antamalla niiden nousta sirkusteatterin keskikohdan reiän kautta katolle, josta sirkustirehtöörin tytär apinoineen ne kerää. Kukaan ei ole huomannut mitään, koska rikokset on tehty juuri silloin kun katsojilla on jännimmät paikat. 


Sirkuksen arvoitus


Ja kaikki sen takia, että tyttö haluaa kouluun. Elämä sirkuslaisena on tylsää ja loputonta kiertelyä. Alaikäisenä pieni varas saa rikokset anteeksi ja häntä odottaa valoisa tulevaisuus matematiikan ja äidinkielen kokeiden parissa ihan oikeassa koulussa.


Uneliaita eläimiä ja valvovia teinejä


Eläinpuodin arvoitus on myös mustavalkokuvitettu vanhempi kirja (ruotsiksi 2007, suomennos 2012). Siinä selvitetään uneliaiden eläinten ongelmaa. Eläinpuodin eläimet nukkuvat kaikki päivät. Miksi? 


Martin Widmark


Myrkkyä epäillään, mutta todellisuudessa syyllinen on eläinkaupan uuden työntekijän koira, joka pitää eläinparat pelossa ja hereillä kaikki yöt sillä aikaa kun koiran omistaja tsättäilee kuulokkeet päällä eläinkaupan tietokoneella. Ei ihme, jos teiniä väsyttää päivällä. Saati eläimiä. Ruutuaikasuositukst eivät taida ihan toteutua.


Rahankeruuta suklaan voimin


Linnan arvoitus on sarjan uudempaa osaa. Alkuperäiskielellä se on ilmestynyt 2017 ja suomennos 2019. Helena Willisin kuvat ovat päivittyneet värikuviksi ja niiden määrä on vähän kasvanut. Kirjan leveys on kasvanut sentin, mutta se sentti on siirtynyt suurempiin marginaaleihin. Teksti on edelleen helppolukuista ja isoa sekä rivivälit suuria. Rivillä on noin 5 sanaa.



Martin Widmark


Linnan arvoituksessa ollaan huijausten ytimessä. Kreivi von Farssi kärsii akuutista käteispulasta ja myy kaupunkilaisille olemattoman suklaaplantaasin osakkeita. Myynti tehdään kunnon verkostomarkkinoinnin myyntikokouksen tyyliin. Suklaata virtaa ja puitteissa on pistetty parasta. Köyhtynyt kreivi on siirtänyt kaiken jäljellä olevan omaisuutensa pariin huoneeseen ja esittää rikasta. 



Martin Widmark


Vallilan asukkat lankeavat rikkauksien saamisen imuun ja pistävät nimiään papereihin tietämättä asioiden todellista laitaa.


Martin Widmark

Lasse ja Maija eivät ole huijattavissa vaan ymmärtävät että kaikki mikä kiiltää ei ole kultaa. Suklaat on haettu paljousalennuksella paikallisesta marketista, mutta aikuiset eivät sitä hoksaa. Kreivi saadaan kiinni ennen karkumatkaa ja sopimukset revitään. 


Tarinan opetus on se, että kaikkea ei pidä uskoa, vaikka se kuinka kauniissa kuorissa tarjottaisiin.


Lasse-Maijan Etsivätoimisto on yksi pienen lukuhiiren lempisarjoista. Kirjat ovat täyden kympin kirjoja, joita voi lukea useamman kerran. Helppolukuisina niihin voi tarttua heti lukemaan oppimisen jälkeen. Varsinkin Linnan arvoitus on kirja, jota olisi kiva lukea lapsen kanssa yhdessä vaikka vuorolukuna, jos kokonaiseen kirjaa tarttuminen tuntuu vielä liian hankalalta. 


Monissa lastenkirjoissa ajatellaan myös aikuisten lukijoiden viihtyvyyttä ja Linnan arvoitus on hyvä esimerkki kirjasta, josta myös aikuinen löytää elämää suurempia viisauksia. Seuraavan kerran, kun lomaosakemyyjät soittavat tai puolitutun tuttu markkinoi seuraavaa pyramidihuijausta, voi hymyillä mielessään muistaen rahattoman kreivin suklaahuijauksen samalla kun kauniisti kieltäytyy ilmaisista lounaista. 


Lisää Widmarkin erinomaisten kirjojen arvioita löytyy täältä

ja täältä.


Koulun arvoitus


Hetki on koittanut


Maria



Ensimmäiset lukupäivät 3.8.2020, 4.10.2020 ja 23.10.2020

Julkaisuvuodet 2009 (2003), 2012 (2007) ja 2019 (2017)

Kuvittaja Helena Willis


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/?m=1

Lastenkirjablogit, kirjablogi, kirjablogit

Kirja-arvio, arvostelu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...