tiistai 9. helmikuuta 2021

Juha-Pekka Koskinen Lumottu lelutehdas

Juha-Pekka Koskinen


Hönttejä ja kultamaatuskoja


Mistä näitä hienoja suomalaisia lastenkirjoja oikein tulee? 

Loistavilta suomalaisilta lastenkirjailijoilta tietysti.


Lumottu lelutehdas on onnistunut sekä kirjallisesti että juonellisesti. Se sai lukuhiireltä täydet kymmenen pistettä.


Tarinassa kolme lasta seikkailee hylätyssä lelutehtaassa. Lelutehdas ei ole ollenkaan tavallinen ja kummallisia asioita tapahtuu. Jännitystä lopussa aiheuttaa se, että tehtaasta ei ole yhtä helppo poistua kuin sinne on astua sisään. Pois pitäisi ehtiä, koska räjäytysryhmä suunnittelee tehtaan hajoittamista atomeihin. 


Kirja ei ole lapsille suunnatuissa kirjoissa yleistä yksinkertaistettua kieltä. Teksti on sujuvaa, suorastaan herkullista. Se voisi yhtä hyvin olla aikuisille tarkoitettua. Kielikuvia on paljon. Samoin hauskoja kielellisiä oivalluksia. Johtolanka ei tässä kirjassa ole etsivien himoitseva tie syyllisen luokse, vaan punainen villalanka, joka johdattaa pimeästä kellarista pois. Tai mitä tuumaatte Haavekaupungin Hönteistä, jotka käyvät lisätienestien toivossa työssä? 


Muita hauskuuksia ovat työntekijät, jotka eivät ikinä vanhene (kätevää, eikö?) ja maali, joka ei koskaan kuivu (ei ollenkaan kätevää). Sekä maatuskat, joiden sisällä on kultaa. Ei kovin tuottoisia kustannustehokkaan tehtaan näkökulmasta. Mieleen jää myös yhden lapsen äiti, jonka tuikea katse saa kuulemma kivetkin hikoilemaan. 


Teksti on pientä, samanlaista kuin aikuisten pokkareissa. Riviväli on sentään kunnollinen ja rivinleveys kapea. Kohderyhmä on 9-vuotiaista ylöspäin. Tämä sopii parhaiten vähän vanhemmille lapsille. Ehkä jopa yläasteikäisille? Kuvitusta ei ole. Kannen kuva on outo, mutta kirjaan sopiva.


Lumottu Lelutehdas

Lisää Koskisen lastenkirjoja löytyy täältä.


Maria


Lukupäivä 7.2.2021

Julkaisuvuosi 2013


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paula Noronen Supermarsu ja Lööppilehmän tapaus, Outo toveri ja Kutistuva koulu

Supermarsu ja elämän suuret viisaudet Paula Noronen on suomalaisen lastenkirjallisuuden kuningatar. Ei siitä pääse mihinkään. Ei ole meillä ...