lauantai 6. helmikuuta 2021

Enid Blyton Faraway Tree Adventures

Enid Blyton


Katastrofi. Näitä ei ole suomennettu.



Joskus sitä miettii, miksi jotain kirjaa ei ole suomennettu. Blytonin Faraway tree on sellainen kirjasarja. Alkuperäiseen sarjaan kuuluu kolme kirjaa: the Faraway Tree, Wishing Chair ja the Enchanted Wood. Kirjat ovat Blytonin mielikuvituksen värikkäimpiä kukkia ja nämä uudistetut erilliseksi kirjasarjaksi vetävällä kuvituksella kirjat yksiä parhaimmista lastenkirjoista, mitä olemme tavanneet. Lukuhiiripisteet tietenkin täysi kymppi.


Miten näitä sitten kehuisi? Tarinat ovat mielikuvituksellisia, järjettömän hauskoja, jännittäviäkin, mutta päättyvät aina turvallisen hyvin. Kuvat ovat hauskoja, värikkäitä ja moderneja. Teksti on selkeää ja helppolukuista. 


Perusjuoni rakentuu lumotun metsän keskellä olevaan puuhun, jossa asuu kaikenlaisia outoja hahmoja goblineita, haltioita, keijuja, yksi kuupäinen mies ja yksi, joka pukeutuu patoihin ja kattiloihin. Ison puun yläosasta lähtee portaat toisiin maailmoihin, jotka vaihtuvat joka päivä. Ja nämä maailmat ovat järjetöntä mielikuvitusta täynnä. 


Faraway Tree Adventures



Kirjan lapsisankarit muuttavat metsän lähelle ja löytävät puun. Yhdessä puun asukkaiden kanssa he kipuavat tikkaat kuin Jaakko pavunvartta pilven lävitse uusiin maailmoihin. Ja joutuvat kaikenlaisiin vaikeuksiin, jotka tietenkin aina järjestyvät. 


Harvoin voi nauraa niin makeasti kuin näiden kirjojan kanssa nauroimme. Mitä tuumaatte syntymäpäivämaasta, jossa voi toivomuskakkua syödessä toivoa mitä tahansa? Varsin ihanaa. Paitsi, että kun satut pohtimaan kalastusta,  lentää koko pöytä seurueineen autiolle saarelle, jossa on kasa onkia pystyssä odottamassa innokkaita kalastajia.


Tai maasta, jossa lelut elävät ja ottavat vangiksi huonosti käyttäytyvät lapset? Tai unimaasta, jossa on lähes mahdotonta pysyä hereillä ja kaikki näkevät samaa unta. Poliisit itkevät uima-altaan täyteen kyyneliä ja sitten hyppäävät sinne muuttuen kaloiksi.


Enid Blyton

Faraway Tree Adventures



Enid Blytonin mielikuvitus on rajaton. Mielikuvituksen kuningatar. On suuri sääli, että näitä mestariteoksia ei ole suomennettu. Voi Egmont, mikä puute!


Maria


Viimeisen lukupäivä 3.2.2021

Julkaisuvuosi 2016, 2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...