maanantai 8. helmikuuta 2021

Vivan French Ellie and the Sea Monster

Lukihäiriö


Englantia lukivaikeuksia omaaville




Tämä on erityinen kirja, joka on kirjoitettu lukivaikeuksista kärsiviä ajatellen ja se sopii sekä äidinkielenään englantia lukeville että A1-englannin taitajille taitotasolle CEFR A2 eli noin kuudennesta luokasta yläasteen puolelle. 


Juoni on yksinkertainen. Prinsessa Ellie löytää hirviön, joka muuttuu lopussa prinssiksi. Tarina toimii lapsille, vaikka se tietysti aikuisesta kuulostaa jo varsin kuluneelta. Yläastelaiselle juoni voi olla vähän tylsä, mutta lukivaikeuksia (lukihäiriö eli dyslexia) omaaville ei kovin paljon löydy englannin kielistä kirjallisuutta, joten vanhemmankin lapsen kannattaa kirjaa kokeilla.


Ja sitten kirjan erikoisuuksiin. Fontti on selvää, kirjaimet erillään toisistaan, rivivälit reiluja ja paperi kellertävää. Olen lukenut, että jotkut suosittelevat kellertävää paperia myös yleiseen käyttöön, mutta meillä lukuhiirillä (ja isähiirella myös) kirja oli vaikeampi lukea kuin valkoiselle paperille printattu teksti. 


Minun on vaikea pitää silmää oikeassa kohdassa ja silmän liikkeet hidastuvat merkittävästi. Teksti tuntuu ajoittain melkein kuin katoavan enkä tunnu ymmärtävän sitä yhtä hyvin kuin valkopohjaista tekstiä. Kellertävä paperi hohtaa niin, että silmissä tekee pahaa. Ehkä tältä tuntuu lukihäiriöstä kärsivästä tuo peruspaperi ja perusfontti? 


Joka tapauksessa onneksi kellertää paperia ei ole otettu yleiseksi standardiksi sillä siihen lienee hyvä syy. On helpompi asettaa sivun päälle kellertävä kalvo kuin muuttaa taustaa takaisin valkoiseksi.



Ellie


Luuhiiri antoi kirjalle 7 pistettä. Teksti oli liian helppoa ja tarinassa ei ollut riittävästi pituutta ja täytettä. Toisaalta lukuhiiri arvioi, että tarina sinänsä voi toimia vanhemmillakin lapsilla, joten ehkä kirjassa on nimenomaan onnistuttu siinä, mihin on pyritty?


Olisi kiva kuulla, miltä kirjan fontti ja kellervä paperi tuntuu jostain lukihäiriöstä kärsivästä. Onko tämä helpompi lukea kuin tavallinen kirja?



Maria


Lukupäivä 6.2.2021

Julkaisuvuosi 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...