lauantai 13. maaliskuuta 2021

Merja Jalo ja Marvi Jalo, Jesse keskiaikakoira

Merja Jalo ja Marvi Jalo




Toimivaa tyttödialogia ja Suomen keskiaikaa


Koiratytöt-sarjan ensimmäinen kirja on kirjoitettu 2004 ja tämä keskiaikaisille markkinoille sijoitettu Jesse-kirja on sarjan 29. osa. Jenna ja Hannele seikkailevat sarjassa Turun maisemissa yhdessä Jennan Jesse-koiran ja Hannelen hoitaman Cici-koiran kanssa. Sivuhahmoja on useampia sekä ihmisiä että koiria. Ja muutama sika.


Tytöt näyttelevät keskiaikaisilla markkinoilla, Jesse ottaa karanneet siat kiinni ja pari varastakin napataan siinä sivussa. Pääosa on kuitenkin tyttöjen ja heidän kavereidensa välisessä dialogilla. Dialogi on sujuvaa, joskin omaan korvaan särähtää puhekieli eli ja ”mä”ja ”sä”. Parhaiten kirjan dialogi taitaakin toimia Etelä-Suomen murrealueilla. 


Vaatteet ja ulkonäköasiat kuvaillaan ja hiusten kampaaminen sekin saa omat virkkeensä. Vaikkakin vain muutaman harjanvedon verran. Tytöt ovat aikaansaavia ja reippaita ja varmasti samaistuttavia. Mutta vaikka toimintaa ja kohellustakin on, tämä tuntuu ensimmäiseltä lukuportaalta kohti naisille suunnattuja puoli-romanttisia kirjoja, joihin itse kyllästyin jo aika nuorena aikuisena.


Pieneltä lukuhiireltä meinasi jäädä koko kirja kesken puoliväliin, sen verran tylsä se hänestä oli. Lukuhiiri valitti juonen puutetta ja hiiripisteitä kirja sai 7. Kirja on enemmän sinänsä erittäin hyvin kirjoitettua dialogia eikä siinä ole suurta alkua, tarinaa ja loppua. 


Se on kuin elämän virtaa ja sopii tytöille, jotka arvostavat tyttömäisen elämän kuvausta ja kaveridialogia. Minulle tulee muistoja lapsuudessa lukemistani Tiina-kirjoista, joskin ne eivät silloin tuntuneet yhtään tylsiltä. 


Me lukuhiiret taidamme olla enemmän toiminnan, dekkareiden ja fantasian ystäviä. Ellei nyt oteta huomioon minun lemppareitani, kulttuurihistoriaa ja antropologiaa.


Koiratytöt -sarja


Adlibris antaa kirjan suositusiäksi 6-9 vuotta, mikä tuntuu hyvin oudolta. Teksti on normaalin kokoista, rivivälit vain himpun normaalia paksummat ja rivinleveys normaali. Sivuja on 107 ja kuvia ei ole. Kuinka moni 6-7 vuotias pystyy lukemaan tällaista kirjaa? 


En oikein osaa kuvitella tätä vanhemman lapselleen ääneen lukemana. Kuusivuotiaana tämä olisi hyvinkin saattanut olla pienen lukuhiiren lemppari. Mutta ei enää nyt 8-vuotiaana.


Suurin paperisen kirjan lukijakunta löytynee rauhallisista ja eläinrakkaista 8-10 vuotiaista tytöistä. Koska Jalosten kirjasarjoissa on kirjoja yhteensä kymmenittäin, täytyy näiden olla suosittuja kirjoja, vaikka meille tämä ei maistunutkaan. 



Maria



Lukupäivä 13.3.2021

Julkaisuvuosi 2021


Lastenkirjablogi https://hiirikirjahyllyssa.blogspot.com

Lastenkirjablogit, kirjablogi, kirjablogit

Kirja-arvostelu, kirja-arvio

2 kommenttia:

  1. No voi höhlä ettei kelvannut. Tuo on Jesse.sarjan kirjoista sellainen jota EI voi lukea jollei ole lukenut sarjaa alusta asti.(aloitti nimellä koiratytöt) koska sitä me fanit halusimme että sarjan kirjat menisivät järjestyksessä eikä olisi irrallisia osia kuten ennen ollut. Itse pidin tuosta mutta en siitä,että Pinja oli vain sivuhahmona ja ilman koiraansa. Historiajutut olivat kivoja.
    Kyllä varmasti se 6v. jaksaisi tuon lukea ainakin osan vanhemman opastuksella. Koulukirjaksikin olisi hyvä historiantunteja ajatellen. Omista lukuhaluistahan se on kiinni.
    Jalon sisaruksilla on laaja fanijoukkonsa ja Jesse sarja oli jo kerran mennä nurin. mutta me fanit pidimme mekkalan ja saimme sarjamme jatkumaan. mikään ei kuitenkaan ole ns. kiveen kirjoitettuna etteikö sarja loppuisi. Jos Jesse ei iskenyt niin kandee kokeilla samojen tekijöiden UNELMAKOIRAT sarjaa. se on jessen tarina käänteisenä ja lyhyemmin.
    Niin ja oikeasti keskiaikakoiran piti ilmestyä jesse aateliskoiran jälkeen. asia selviää Elsan puheista. mutta kustantaja päätti heittää kirjat toisinpäin ulos. eli aateliskoiran jälkeen mökkikoira.
    tiedän niitä lapsukaisia jotka lukevat nummelaakin vaikka viimeiset osat olisivat oikeasti täysin sitä k16 kamaa. kun on mafiosot,murhamiehet ym. niin olen aikuislukija. kerään jalon kirjoja ja tuputan niitä lapsillekkin sillä lukemalla ja ostamalla kirjoja varmistaa etteivät sarjat mene nurin ja pidät kirjailijat leivänsyrjässä kiinni. niin ja siitä nummelasta vielä vielä tulee 3 kirjaa sitten sarja päättyy.
    jeessen viralliset sivut unelmakoirat.simplesite.com
    ja epäviralliset fanisivut facessa kirjaimellisesti sinun (jota siis itse pidän)

    VastaaPoista
  2. Se on hienoa, että suomalaisella kirjasarjalla on oma fanijoukkonsa! Pitkät kirjasarjat ovat usein sellaisia, että niihin täytyy ikään kuin kasvaa sisään osa osalta ja niistä voi hyvin muodostua elämää suurempia tarinoita, kun lapsi ja nuori kasvaa vuosi vuodelta vanhemmaksi ja kiintyy hahmoihin kuin rakkaisiin ystäviin. Kirjat ovat elämän yksi kohokohtia, ei siitä pääse mihinkään.

    VastaaPoista

Lasse-Maijan etsivätoimisto, sarjakuvamysteerit, Martin Widmark ja Helena Willis

Varastaisitko puuntaimia? Meille tuli koiranpentu kaksi viikkoa sitten ja kuten arvata saattaa kotona on kaaos ja pentu temppuilee naukkaile...